Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: notenreepjes

Vandaag maakte ik weer eens mijn notenreepjes. Dat was al weer even geleden. En opeens zag ik dat ik dit recept nog helemaal niet op de Heel Gezonde Mama blog had gezet!!!! Ik heb hem dus gauw van de oude blog geplukt en deel hem hier. supermakkelijk om te maken en goddelijk lekker! Ook voor kinderen, dus perfect als tussendoortje (voor of na het sporten?!). Let op: koel bewaren is belangrijk ivm de cacaoboter en kokosolie. Dat kan wat gaan smelten bij temperaturen boven de 20 graden.

Dit is een heel eenvoudig recept, waarvan ik je de basis geef en één van mijn favoriete variaties. Voel je vrij om te experimenteren met andere noten en/of gedroogde zuidvruchten. Vervang de dadels b.v. eens door rozijnen, of doe verschillende zuidvruchten door elkaar. De cacaoboter kun je ook weglaten en alleen kokosolie gebruiken. Feel free en enjoy!



Basisrecept:

90 gr geraspte kokos
150 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
130 gram dadels (ontpit)
20 druppels vanille essence of de inhoud van één vanille stokje
2 EL kokosolie
1 EL cacaoboter



Maal in een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk. Houd ze dan even apart in een kommetje, terwijl je de dadels in de keukenmachine tot een soort deeg of pasta mengt.* Voeg dan alle andere ingredienten toe en laat de keukenmachine "processen" tot je een mooie gelijkmatige massa hebt.

(Als de kokosolie en de cacaoboter nog hard zijn, kun je ze smelten in een klein pannetje op het vuur. Niet in de magnetron, dan gaat alle voedingswaarde verloren! Zorg ervoor dat je het vuur laag houdt en houdt het goed in de gaten. Het smeltpunt van kokosolie ligt op iets meer dan 25 graden celcius, dat van cacaoboter op 35 graden. Wanneer de kokosolie smelt, geeft dat al genoeg warmte voor de cacaoboter om mee te smelten, vooral als je het pannetje een beetje beweegt. Houd de temperatuur zo laag mogelijk en haal het pannetje van het vuur zodra er genoeg olie gesmolten is om de laatste brokjes ook te smelten. Zo behoudt je de voedingswaarde van deze gezonde vetten.)

Pak een platte schaal of bak, bedek de bodem en zijkanten met vershoudfolie. Stort je mengsel erop en druk het helemaal plat met een lepel tot je een "plak" hebt van ongeveer een centimeter dik. Dek het af (om opname van andere luchtjes te voorkomen) en zet dit in de koelkast om op te stijven.

Zodra het is afgekoeld stort je de plak op een snijplank en kun je het in de gewenste vorm snijden. Je kunt het met kinderen ook in koekjesvormen snijden, maar dan moet je de massa niet té hard laten worden. Zoek daarin even je beste moment.

Let op: bewaar deze reepjes altijd koel, want rond kamertemperatuur zal de olie weer gaan smelten! Je kunt ze heel lang bewaren, maar in de praktijk zijn ze meestal binnen no time al op!

Wat als je geen keukenmachine hebt? Geen probleem: ik heb het jaren gedaan zonder. Je bent alleen wat meer tijd en moeite kwijt en de structuur van de reepjes ziet er iets anders uit. Ik hakte de nootjes dan altijd fijn met mijn kleine blender (die ik gebruikte om babyvoeding te maken). Dit hield ik apart. Dan blenderde ik de dadels per twee of drie, afhankelijk van de kracht van de motor van je blender. Ze blijven dan grover, meer gehakt dan gepureerd zeg maar.  Uiteindelijk kneedde ik dan de hele massa met mijn handen door elkaar. Je krijgt nog steeds heerlijke reepjes, maar ze zijn wat grover van structuur en de zoetigheid van de dadels mengen zich minder met de rest. De smaken zijn zeg maar nog onderling wat meer te onderscheiden. Het ziet er dan zo uit:




Variatierecept:

De superfood variant 
(héél lekker én nog gezonder door het combineren van ingredienten met zeer voedzame eigenschappen)



Ingredienten:

90 gram geraspte kokos
150 gr gemengde ongebrande noten: 
cashew, macademia, pistache en amandelen zonder vlies
140 gram mengsel van dadels en vijgen (meer dadels dan vijgen)
1/4 TL vanille bourbon poeder
1/2 EL Mesquitemeel
1 EL chia zaden
2 EL kokosvet
1 EL cacaoboter

Verwerking: hetzelfde als hierboven

Deze variant smaakt wat caramelachtiger en heeft door de vijgen en chia zaden wat meer "pitjes" structuur. Op de blog zal ik in de toekomst meer vertellen over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de verschillende ingredienten die ik hier noem. I'll keep you posted!

Enjoy en voel je fit! <3


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni