maandag 20 juli 2015

Recept: voorraadkast-koken

Het is weer het einde van de maand. Dat betekent dat we hier thuis een weekje "kast-koken": we maken allerlei lekkers met wat we nog in huis hebben. Dat geeft soms verrassende resultaten :)

Vandaag maakte ik een combi van quinoa met roergebakken groente op een bedje van veldsla en rucola. Manlief had een heerlijke Atjar gemaakt van komkommer. Zo had ik een heerlijk frisse gezonde maaltijd en de wetenschap dat het ons niets extra's had gekost zorgde er voor dat het nóg lekkerder werd. Wie zei er ook al weer dat gezond eten duur zou zijn?

Even op een rijtje wat ik heb gemaakt: (Je kunt hiermee natuurlijk naar hartelust varieren, want je moet het doen met wat je in huis hebt he?)

Ingredienten:
1 kop quinoa of bruine rijst (wat overblijft, kan de volgende dag voor de lunch)
1 rode punt paprika
1 preitje
1/2 courgette
Olijfolie met knoflook (maak je zelf door een teentje in olijfolie te laten trekken en dit in een fles of potje te bewaren)
handje veldsla
handje rucola (dit groen kun je ook vervangen door b.v. spinazie, net wat je in huis hebt)
1 EL rauwe noten of pinda's

Eventueel: komkommer, azijn, (keltisch) zeezout en zoet naar keuze voor de Atjar

Werkwijze:

Kook de quinoa of rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing
Snijd de paprika, prei en courgette in kleine blokjes
Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en roerbak de gesneden groente tot het gaar is (maar nog wel knapperig).
Hak intussen de pindas of noten fijn en rooster ze even in een droge pan.

Serveren:
Leg de sla op een bord en verdeel de warme groente er over heen. Schep er een beetje quinoa naast en verdeel tot slot de pinda's of noten over de groente.
Naar wens kan de knoflook olie gebruikt worden als extra dressing.

Eventueel extra: Atjar

Schil een komkommer en snijd hem in heel dunne plakjes. Doe de plakjes in een ruime kom en kneed ze met twee handen een beetje fijn (je "kneust" de plakjes).
Voeg nu een flinke scheut azijn toe, een snufje Keltisch zeezout en je zoetmiddel naar keuze. (Let op, als je agavestroop of b.v. rijststroop gebruikt, kun je het beter eerst apart mengen met de azijn en dan pas door de komkommer verdelen). De smaak dient zoet-zuur te zijn.

Tip: wil je het wat pittiger? Doe wat kleine stukjes (rode) ui er door heen.

Laat de Atjar eventjes in de koelkast trekken. Daardoor trekken de smaken nog beter in.

Enjoy!

Mama Sanna

Tip: weten hoe je je voorraadkast voordelig en gezond kunt vullen, zodat je nooit hoeft "terug te vallen"? check Het Heel Gezonde Boodschappenplan !