Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: voorraadkast-koken

Het is weer het einde van de maand. Dat betekent dat we hier thuis een weekje "kast-koken": we maken allerlei lekkers met wat we nog in huis hebben. Dat geeft soms verrassende resultaten :)

Vandaag maakte ik een combi van quinoa met roergebakken groente op een bedje van veldsla en rucola. Manlief had een heerlijke Atjar gemaakt van komkommer. Zo had ik een heerlijk frisse gezonde maaltijd en de wetenschap dat het ons niets extra's had gekost zorgde er voor dat het nóg lekkerder werd. Wie zei er ook al weer dat gezond eten duur zou zijn?

Even op een rijtje wat ik heb gemaakt: (Je kunt hiermee natuurlijk naar hartelust varieren, want je moet het doen met wat je in huis hebt he?)

Ingredienten:
1 kop quinoa of bruine rijst (wat overblijft, kan de volgende dag voor de lunch)
1 rode punt paprika
1 preitje
1/2 courgette
Olijfolie met knoflook (maak je zelf door een teentje in olijfolie te laten trekken en dit in een fles of potje te bewaren)
handje veldsla
handje rucola (dit groen kun je ook vervangen door b.v. spinazie, net wat je in huis hebt)
1 EL rauwe noten of pinda's

Eventueel: komkommer, azijn, (keltisch) zeezout en zoet naar keuze voor de Atjar

Werkwijze:

Kook de quinoa of rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing
Snijd de paprika, prei en courgette in kleine blokjes
Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en roerbak de gesneden groente tot het gaar is (maar nog wel knapperig).
Hak intussen de pindas of noten fijn en rooster ze even in een droge pan.

Serveren:
Leg de sla op een bord en verdeel de warme groente er over heen. Schep er een beetje quinoa naast en verdeel tot slot de pinda's of noten over de groente.
Naar wens kan de knoflook olie gebruikt worden als extra dressing.

Eventueel extra: Atjar

Schil een komkommer en snijd hem in heel dunne plakjes. Doe de plakjes in een ruime kom en kneed ze met twee handen een beetje fijn (je "kneust" de plakjes).
Voeg nu een flinke scheut azijn toe, een snufje Keltisch zeezout en je zoetmiddel naar keuze. (Let op, als je agavestroop of b.v. rijststroop gebruikt, kun je het beter eerst apart mengen met de azijn en dan pas door de komkommer verdelen). De smaak dient zoet-zuur te zijn.

Tip: wil je het wat pittiger? Doe wat kleine stukjes (rode) ui er door heen.

Laat de Atjar eventjes in de koelkast trekken. Daardoor trekken de smaken nog beter in.

Enjoy!

Mama Sanna

Tip: weten hoe je je voorraadkast voordelig en gezond kunt vullen, zodat je nooit hoeft "terug te vallen"? check Het Heel Gezonde Boodschappenplan !




Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni