woensdag 11 november 2015

Recept: pepernoten-cupcakes


Nog een paar dagen en dan is de Sint weer in ons land. Ik kan mij altijd zo verheugen op deze tijd van sfeer en samenzijn! Voor mij is deze tijd ook het creatieve hoogtepunt van het jaar. Ik bak, ik knutsel en frobel me suf. Dat is heel veel drukte, maar het voelt zó goed!!!! Vooral als je al die blije gezichtjes ziet van de kinderen die vol verwondering de magie van deze maanden beleven. Heerlijk, heerlijk, heerlijk!!!!!

Mijn creativiteit spat dus alle kanten op, en dat is leuk want zo verzin ik ook weer eens iets nieuws als variant op de “gewone”cupcakes. Wanneer je nu in de winkels kijkt, is er zó veel te snoepen. Het is al lang niet meer alleen maar pepernoten, taai-taai en marsepein. Er zijn ook heel veel zelf-bak producten in de schappen. Maar wat als je je suikerspiegel én je lijn stabiel wilt houden? Wat als je last hebt van allergieen of je darmen? Dan zijn mijn bakmixen wellicht een uitkomst voor je.

Afgelopen weekend heb ik met de Heel Gezonde Cupcakemix een Sinterklaasvariant gemaakt: de pepernoten-cupcake! Een lekker zacht luchtig cake-je met een verrassende krokante bite. Naar keuze kun je hem ook nog versieren met een kaneel-topping. Succes gegarandeerd! Hieronder zie je hoe ik het heb gedaan.*


*Ik bakte voor een demo en dus maakte ik mini-cupcakes. Leuk en voordelig om uit te delen. Voor thuis zou ik kiezen voor gewone maat cupcakes: nog leuker te versieren én…..extra luchtig!

Wat heb je nodig:

Voor de cupcakes:

1 pak Heel Gezonde (Cup)cakemix (te bestellen in de webshop)
2 á 3 flinke handen pepernoten (gemaakt met de Heel Gezonde Pepernotenmix)
200 gram (geklaarde) roomboter of kokosolie
4 eieren

Cupcake-vormpjes (papier)
Cupcake plaat (voor in de oven)

Voor de topping:

1 zakje Heel Gezonde Topper-mix naturel
45 gram speltbloem
200 ml (granen)melk
2 tl kaneel

Nog een paar losse pepernoten ter decoratie.

Werkwijze:

Bereid het cake-beslag volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden bij een Hete Luchtoven)
Zet de vormpjes klaar in de cupcakeplaat en vul ze met wat pepernoten. Als je de pepernoten wat groot vindt, kun je ze ook halveren.
Vul de vormpjes nu met het cake-beslag. Zorg dat je de vormpjes ongeveer ¾ vult. De lactosevrije variant rijst iets minder, dus je zou iets meer dan ¾ kunnen doen wanneer je kokosolie gebruikt.


Bak de cake-jes nu in c.a. 20 minuten gaar. Check of ze goed  gaar zijn door er even op te drukken. Veert het goed terug? Voelt het elastisch aan? Dan zijn ze gaar. Wanneer ze sponzig voelen en moeilijker terug veren zijn ze nog niet gaar van binnen!

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.


Bereid nu de topping volgens de gebruiksaanwijzing
. Voeg het kaneel toe bij het mixen van alle ingredienten.
Doe de topper in een spuitzak en laat het in de koelkast nog een uur tot een paar uur opstijven.

Voor het opdienen van de cake-jes, maak je een mooi toefje met de topping en plaats je er een (of meer) pepernoot op. Let op: de topping kan niet te koud worden gebruikt want dan kun je niet zo mooi decoreren. Haal de topping dus één uur voor het serveren uit de koelkast!

Je cupcakes zijn klaar…..Eet smakelijk allemaal!!!!

Mama Sanna

Wist je dat:

-          Er uit één zak Cupcakemix wel 72 mini-cupcakes kunnen komen?
-          Er uit één zak Cupcakemix tussen de 12 en 15 “gewone” cupcakes komen?
-          De vezels en de langzame suikers in onze mixen zorgen voor ondersteuning van je suiker-stofwisseling in plaats van een extra belasting?
-          De pepernoten van Heel Gezonde Mama gemaakt worden zonder ei of melk?

-          Snoepen bij Heel Gezonde Mama ook “voeden” is, en dus niet “vullen”?