Doorgaan naar hoofdcontent

Cholesterol en statines: gevangen in het systeem

Het is inmiddels jaren gelden: mijn moeder -al sinds haar 47e hartpatient- kreeg statines voorgeschreven om de cholesterol-levels aan te pakken. In de maanden daarna had ze vreselijke pijnen. Ze kon geen trap meer lopen en elke beweging deed zeer. Artsbezoek hielp niets: niemand kon verklaren wat er aan de hand was. Pas na een hele lange tijd ontdekte ze dat het kwam door de statines. Ze besloot er accuut mee te stoppen en eureka: de pijn was weg. Ze ging naar haar cardioloog en vertelde wat ze had gedaan en waarom. Het antwoord van haar cardioloog: "mevrouw, dit is levensgevaarlijk: u verkort uw leven!" Waarop mijn moeder antwoordde: "beter een kort meer plezierig leven dan een lang leven vol pijn en malaise."

Hieraan moest ik denken toen ik het onderstaande bericht binnen kreeg van Dr. Gabor Lenkei. Deze arts onderzoekt al jaren wat nutrienten-tekorten doen met ons lichaam. En hoe je gezonder kunt leven zonder medicijnen. Net als vele andere artsen die ik in de afgelopen jaren heb gesproken over dit onderwerp, is hij er van overtuigd dat cholesterol niet DE veroorzaker is van onze hart-en vaatziekten. Maar nog belangrijker: dat statines meer kwaad doen dan goed. Ik deel zijn bericht. Niet omdat ik wil dat iedereen nu klakkeloos stopt met zijn medicatie, maar omdat ik hoop dat je door geinformeerd te zijn, zélf met je behandelend arts (en andere artsen?) gaat praten wat voor jou de beste oplossing is. Ga niet blindelings af op wat de farmaceutische industrie graag verkoopt aan praatjes. Informeer je zelf en maak goed afgewogen keuzes. En doe dit áltijd (kan het niet vaak genoeg zeggen) in samenspraak met een arts die je vertrouwt. 

Sámen werken aan jouw gezondheid......je verdient het!

Hieronder: artikel van Dr. Gabor Lenkei (www.watunietmagwetenoveruwgezondheid.nl)




Oorzaak onbekend
van aderverkalking
Wat volgt is een citaat uit het officiële handboek* farmacologie van de universiteit:
“Ondanks bijzonder intensieve studies en talrijke theorieën kennen we de essentie van de ontwikkeling en de precieze pathomechanismen** van aderverkalking nog niet.” 
* József Knoll (red.): Gyógyszertan egyetemi tankönyv (Universiteitshandboek farmacologie, 1990)
** 
Pathomechanisme: Een reeks oorzaken en stappen die leiden tot de ontwikkeling van een ziekelijke verandering.
Ik wil benadrukken dat die zin uit het officiële handboek farmacologie van de universiteit komt! 
Weinig onafhankelijk
onderzoek 
U moet ook weten dat medisch onderzoek aanzienlijk wat financiering vereist.

En u moet ook weten dat er tegenwoordig nog maar weinig onafhankelijke onderzoeks-instellingen bestaan.

Een groot deel van de onderzoeken wordt – rechtstreeks of niet rechtstreeks, openlijk of heimelijk –gefinancierd door de farmaceutische industrie


Die industrie heeft snelle resultaten nodig.

Resultaten die winst creëren.


Resultaten die er op korte termijn voor kunnen zorgen dat er medicijnen geproduceerd worden die op grote schaal kunnen worden verkocht.

Resultaten die zo zorgen voor grote winsten en inkomsten die voldoen aan de eisen van de financiële investeerders.


Zo financiert de farmaceutische industrie onderzoek waarmee men hoopt dat het geïnvesteerde geld heel snel terugverdiend kan worden.

Daarbij houden ze steeds minder rekening met de waarschuwing die te lezen valt in het eerder vermelde handboek farmacologie. 

Ze proberen de mensen te laten geloven dat zij de juiste, zaligmakende oplossing al gevonden hebben

Die oplossing bestaat uit het volgende: mensen moeten medicijnen nemen die men cholesterolverlagers noemt. 
Cholesterolverlagers
enorme business
Uit marktgegevens blijkt dat cholesterolverlagers de tweede best verkopende productcategorievormen bij de apotheek
Voor de farmaceutische producenten betekent het dus een enorme winst als die medicijnen op zoveel mogelijk plaatsen worden verkocht. 
Het is een enorme “business”...

Een business waarvan de meesten onder ons zelfs nog niet zouden durven dromen
Waarschuwing
wetenschappers
Op 3 januari 1996 verscheen in een van de grootste medische tijdschriften (The Journal of the American Medical Association) een – volgens mij althans – belangrijk bericht in verband met cholesterolverlagers. 
De titel van het artikel zal ik hieronder onthullen. 
Ik citeer de samenvattende waarschuwing van de auteurs: 
“Gebaseerd op de resultaten van dierproeven kunnen we stellen, dat een behandeling met cholesterolverlagende middelen – in het bijzonder die met statines* – vermeden moet worden, behalve bij patiënten die een heel hoog risico lopen om op korte termijn bedreigd te worden door angina pectoris*.”
Volgens de wetenschappers moet men dus het aantal mensen dat cholesterolverlagers krijgt voorgeschreven heel beperkt houden. 
Kankerverwekkende
invloed
Het fatsoen vereist, dat onderstaande informatie ook zou moeten worden opgenomen in de propaganda rond cholesterol.

De titel* van het eerder geciteerde bericht was immers:
De kankerverwekkende invloed van cholesterolverlagende geneesmiddelen” 
Er was gebleken dat cholesterol-verlagers van de groep van de fibraten en statines kanker hadden veroorzaakt bij proefdieren

Uit het bericht blijkt verder ook, dat men nooit onderzoek heeft gedaan dat met zekerheid zou kunnen uitsluiten dat deze kankerverwekkende invloed ook bij mensen voorkomt. 

Het is geen toeval dat de auteurs opriepen tot voorzichtigheid.

Ik vind, dat men toch mag verwachten dat mensen die deze middelen voorgeschreven krijgen, correct geïnformeerd worden over deze risico’s. 
Cholesteroldogma
Toen het mij duidelijk werd dat het cholesteroldogma fout was, besloot ik mijn collega's in te lichten.
Mijn boek 'Cholesterol is niet schadelijk'verscheen oorspronkelijk in 2011 - in de vorm van een zakboekje.

Dat boekje stuurde ik naar 5000 huisartsen. Gratis.

Daarna wachtte ik op de reacties.

In mijn boek vindt u enkele voorbeelden van antwoorden die ik ontving.

Alle dokters gingen er mee akkoord dat ik hun brief opnam in mijn boek.
Artsen gebonden
aan protocollen
Hun reacties geven een verbitterende kijk op de realiteit: 
Wat betreft de behandeling van cholesterol is de beslissingsvrijheid van dokters eigenlijk verdwenen.
De door de medicijnenmaffia beïnvloede 'wetenschappelijke' commissies zorgen ervoor dat het "aanvaardbare" cholesterolgehalte steeds lager komt te liggen.

Volgens het bindende protocol*  hebben de dokters - zo ziet het er althans naar uit - dan geen andere keuze dan cholesterolverlagers voor te schrijven.

Ook als ze het met die gang van zaken niet eens zijn.

Zo kunnen steeds meer mensen gedwongen worden om cholesterolverlagers te slikken.

Waar ligt de grens?
Protocol: een geheel van bindende voorschriften die in een bepaalde discipline bepalen wie wat wel en niet mag doen, welke gewoontes men moet volgen, hoe men zich moet gedragen en hoe men moet handelen.
* Van het transcript van de presentatie 'Het leven is mooi' van dr. Gábor Lenkei
Al in 2007 waarschuwt het Tros-programma Radar voor statines
Al meer dan 65.000 keer bekeken

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni