Over mij

Wanneer ik een blog of website lees, vind ik het altijd prettig om te weten met wie ik te maken heb. Ik ga er van uit dat ook mijn lezers dat prettig vinden. Daarom stel ik me graag even voor.

Ik ben Sanna van Tets-Jonkhart, bouwjaar 1971 en moeder van 4 kinderen (2 meiden en 2 jongens). Ik ben getrouwd met Ocker en samen wonen wij in ’t Gooi in Nederland. In mijn werkzame leven was ik jarenlang actief als presentatrice op evenementen, radio en TV in Nederland en Vlaanderen, maar ook als life-coach. De afgelopen jaren heb ik gewerkt als pedagogisch medewerker in een kinderdagverblijf en vorig jaar ben ik daarnaast mijn bedrijf "Heel Gezonde Mama" gestart.

Mijn passie voor gezonde voeding begon op mijn 18e (nu dus al weer 24 jaar geleden!) toen ik er achter kwam dat mijn jarenlange gezondheidsklachten veroorzaakt werden door hypoglycemie. Dat betekende een verandering van mijn leefwijze: geen suiker meer en alle geraffineerde producten laten staan! Het was het begin van een ontdekkingsreis in de wereld van voeding en gezondheid die nog steeds voortduurt.

Ik weet nog goed hoe ingewikkeld het aan het begin van de reis allemaal leek: alle informatie kwam op me af en duizelde me soms. Maar in de loop der jaren, door schade en schande maar ook opleidingen wijzer geworden, is het voor mij steeds duidelijker geworden dat het eigenlijk heel eenvoudig is: ons lichaam is een perfecte machine, die niets meer nodig heeft dan wat moeder aarde ons geeft.

Wij zijn een onderdeel van de natuur, zoals de planten, de dieren, de mineralen, het water en de wind. De afgelopen pakweg 60 jaar is de mens ontzettend gaan experimenteren met zijn voedsel, en daarmee is veel gewonnen, maar er zijn ook veel nieuwe problemen ontstaan. In deze tijd gaan er steeds meer stemmen op om “terug naar de basis” te gaan: overbewerkt voedsel, vervuilde lucht en omgeving, de 24 uurs economie, electrosmog…het haalt ons steeds verder weg van wie wij eigenlijk zijn: een onderdeel van de natuur. Gevolg: ons lichaam en/of onze psyche beginnen te sputteren. Allerlei klachten, van klein tot groot worden steeds “normaler”. Het schijnt er bij te horen. Maar de tegen-stemmen worden steeds duidelijker hoorbaar: artsen, wetenschappers en natuurlijk “gewone” mensen (ervaringsdeskundigen) tonen aan dat échte voeding (in plaats van “vulling”) ons helpt onze gezondheid en vitaliteit te herwinnen.

Door mijn opleidingen in spirituele- en gezondheidscoaching, pedagogisch werk (opvoeding van het jonge kind) en mijn eigen ervaring met ziek zijn (hypoglycemie, CVS/ME) en het moederschap ga ik zelfs nog een stapje verder: voeding is niet alleen wat je eet of drinkt, maar álles wat je tot je neemt. Alles wat je hoort, ziet, voelt, ruikt, denkt enzovoorts, bepaalt hoe jij je voelt. Maar ook hoe jij je óver je zelf voelt is belangrijk. Dat alles heeft een enorme invloed op je gezondheid en welbevinden. Meer nog dan de voedingswaarde die we terug kunnen vinden in tabelletjes, cijfertjes en grafieken, is de waarde die we ons voedsel en ons zélf toe kennen bepalend voor hoe we de voeding omzetten tot iets dat ons gezond maakt en/of houdt. Het gekke is: hoe meer we ons zelf waard vinden, hoe gezonder we vanzelf gaan eten. Het zit in onze natuur! De bewustwording hiervan maakt ons steeds meer "heel", en dit bevordert ons algehele welbevinden én onze gezondheid, maar beinvloed ook de mensen en wereld om ons heen. Vandaar dat ik de term "Heel Gezond" (c) hiervoor heb bedacht. 

In de loop van de jaren is deze holistische kijk op voeding mijn specialisme geworden. En omdat ik in al die jaren heel vaak van krappe budgetten heb moeten leven, maar niet wilde inleveren op gezond eten heb ik een tweede specialisme ontwikkeld: gezond leven binnen een budget!

Op deze blog (die nog in ontwikkeling is), zal ik in de komende jaren mijn belevenissen op deze reis van “gezond leven” gaan delen. Hier komen naast diepere uitleg over de achtergronden van mijn visie ook recepten, zelf-maak ideetjes (b.v. voor cadeautjes), tips en ervaringen te staan. Uiteindelijk is het plan ook via e-books en DVD’s deze informatie te delen. 

Ik wens jou een prachtige ontdekkingsreis naar gezondheid en vitaliteit toe, en ben vereerd dat ik een stukje met je mee mag reizen.

Sanna