zondag 20 oktober 2013

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars.Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf!

Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of bij de bakker koopt. Ik wilde die hele korrel terugzien! Een bezoekje aan onze molen in Weesp bracht mij een leuke verrassing: ze hadden een recept voor het échte roggebrood liggen. Deze heb ik aangepast aan mijn eigen voedingsvisie en hij is om te smullen! Daarbij komt dat de ingrediënten echt heel goedkoop zijn. De rogge en het spelt is biologisch geteeld, maar een pakje geplette rogge (750 gram) kostte me 1,40 € en de zemelen (2 kg) zelfs slechts 1 Euro. Je bent op deze manier dus niet alleen Heel Gezond bezig voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee!

Dus….met dank aan al die fantastische vrijwilligers van het Molenaarsgilde en in het bijzonder Korenmolen de Vriendschap in Weesp, volgt hier het Heel Gezonde Mama recept voor Fries roggebrood:

Ingrediënten:

750 gram geplette rogge *
100 gram spelt-of haverzemelen * en wat extra voor de korst
700 ml water
2 EL rijststroop
10 gram keltisch zeezout

* Deze granen worden bij de meeste molenwinkels verkocht. De zemelen blijven over van het malen. Ik had dit weekend het geluk dat ze nét spelt hadden gemalen. Het was dus kakelvers! Haverzemelen zijn ook vaak te vinden in de natuurwinkel.

Werkwijze:

Doe de geplette rogge en de zemelen in een grote kom. Breng intussen het water aan de kook. Los het zout en de stroop op in het hete water en voeg het toe aan de granen. Roer het mengsel goed door en laat het daarna afgedekt c.a. 8 tot 10 uur weken (tip: doe dit ’s avonds en laat het een nacht staan).

Na deze weektijd is er een enigszins plakkerig mengsel ontstaan. Strooi wat speltzemelen uit over een grote broodplank, en kneed het mengsel door. Vorm één groot rechthoekig brood of twee kleinere, met een hoogte van ongeveer 8 tot 10 cm. 


Deze vierkante broden “rol” je door de zemelen heen, zodat de buitenkant aan alle zijden is bedekt en niet meer plakt. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden (hete lucht oven: 160 graden).Pak het brood of de broden vervolgens in met drie lagen aluminiumfolie. Leg dit pakket / de pakketjes vervolgens op de bakplaat en plaat het iets onder het midden van de oven (indien hete lucht: gewoon in het midden). Bak het brood vervolgens gedurende 2 uur. Doe de oven daarna uit en laat het brood nog 5 á 6 uur in de oven nagaren.
Haal het brood/de broodjes uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Laat ze nu op een rooster verder afkoelen.
Bewaaradvies: vers roggebrood is beperkt houdbaar (max 5 dagen). Bewaar het altijd in plastic en in de koelkast. In papier droogt het heel erg snel uit. Eventueel kun je het ook in de vriezer bewaren. Het blijft dan ongeveer een maand goed.

Het makkelijkst snijd je roggebrood met een nat mes.

Enoy, 

Sanna


Waarom is roggebrood Heel Gezond?

Roggebrood bevat geen gist (handig voor mensen met een candida dieet!), maar is toch smeuig. Het is heel erg voedzaam en zit boordevol vezels. Wat sporenelementen en vitamines betreft, vinden we in roggebrood veel mangaan (stofwisseling!), vitamine B1, koper en zink.


Link naar de molen in Weesp: www.weesperwieken.nl

de molenwinkel is niet alleen heel gezellig, het is ook heel educatief. Maak er een leuke uitstap van met het hele gezin! Het is heel voedend voor kinderen om te weten wat er aan hun eten vooraf gaat. Het geeft ze een gevoel van verbinding met de natuur en de mensen die voor hun eten zorgen. Verbondenheid is een gevoel wat we niet vaak meer ervaren, maar als we het ze vroeg mee geven, zullen ze het later zelf makkelijker vinden om verbinding te maken.