maandag 23 juni 2014

Zomertaart met mango-topping (lactosevrij!)


Deze heerlijke taart heeft cake als basis, maar is gedecoreerd met een topping van mango en vers fruit. De inspiratie komt dan ook uit de Raw Food keuken. Zo combineer je het beste van twee werelden! Ik heb het recept hieronder lactosevrij uitgewerkt, maar je kunt de cake natuurlijk ook gewoon met boter bereiden indien gewenst.Uiteraard is deze taart volledig zonder geraffineerde suikers bereid. Maar dat spreekt voor zich, toch?

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:
1 pak Heel Gezonde (Cup-)cakemix (zie webshop)
200 gram kokosolie (ontgeurd houdt de smaak neutraal, extra virgine geeft een kokossmaak)
4 eieren

Voor de topping:
2 mango’s
½ kop kokosvet (extra virgine)
snufje (keltisch) zeezout
½ tl gemalen vanille of het merg van 1 vanillestokje
diverse verse zomervruchten

Hardware:
Ronde springvorm van 24cm doorsnede
Oven voorverwarmen op 180 graden (hete luchtoven: 160 graden)
Bakpapier of kokosvet om vorm in te vetten

Werkwijze:

Bereid het cakebeslag zoals de beschrijving in het pak aangeeft. Vet de springvorm in, of bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier. Verdeel het cakebeslag gelijkmatig in de vorm en plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cake in 55 minuten gaar.

Haal de cake uit de oven, laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm en plaats hem daarna voorzichtig op een taartrooster om volledig af te koelen.

Schil de mango en doe het vruchtvlees in een keukenmachine of blender. Zorg dat het kokosvet zacht is, maar niet totaal vloeibaar. Dit doe je door het op kamertemperatuur te laten. Voeg dit samen met de vanille en het snufje zout toe aan het mango vruchtvlees. Blender dit mengsel tot een mooi gele puree. (snoepen is toegestaan!)

Wanneer de cake helemaal is afgekoeld, kun je de topping op de cake doen. Dit kun je uit de losse pols doen, of je plaatst de cake weer even terug in de springvorm om een strakkere afwerking te krijgen. Plaats nu de taart in de koelkast om de topping op te laten stijven. Dit duurt c.a. twee uur.

De decoratie met de verse vruchten kun je het beste zo kort mogelijk voor het opdienen doen. Dan behouden ze het mooiste hun kleur. Maar eerder kan natuurlijk ook. Net hoe het voor jou uitkomt. Snijd ze in mooie plakjes en stukjes en wissel af tussen de kleuren voor het mooiste effect.

Enjoy en heb een fantastische zomer!!!

Mama Sanna