vrijdag 10 oktober 2014

Zoete dromen

Toen ik 25 jaar geleden moest stoppen met suiker, keken mensen mij meewarig aan. "Wat vervelend voor je!" Toen mijn oudste dochter 10 jaar geleden geen snoepje van mij mocht aannemen van de mevrouw aan de kassa van de supermarkt, vond men haar heel erg zielig. Ik ontmoette in de afgelopen 25 jaar zó veel scepsis over het "suikerverhaal"! Mensen konden zich ook geen voorstelling maken: "Geen suiker? Mogen jouw kinderen dan nooit eens snoepen? Eten jullie nooit koekjes of taart?" Of deze gouwe ouwe: "och...ik eet ook bijna geen suiker. Ik snoep nooit!"

Maar in de afgelopen 3 jaar zie ik een enorme verschuiving plaats vinden. Plotseling worden mensen wakker! In een enorm snel tempo komen steeds meer mensen er achter dat suiker niet zo onschuldig is als men dacht. En dat het niet alleen die paar klontjes per dag zijn die we gebruiken in de thee of koffie, of een koekje op zijn tijd. Nee, nee, nee! Het zit óver al in!!! Slinks verborgen onder gezond klinkende namen zoals fructosestroop, of invertsuiker, mout of dextrose. In brood, in chips, in mixen voor je avondmaaltijd, in kant en klare maaltijden, in diepvries-aardappeltjes, in vlees....Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bevat toegevoegde geraffineerde suikers.

Maar wat is er nou zo fout aan suiker? OK, de tandarts zei altijd dat je er gaatjes van in je tanden krijgt, maar waarom is opeens iedereen zo hyper over suiker?
Ik kan er uren over praten, maar ik krijg altijd te horen dat men het zo ingewikkeld vind. En dat is ook best wel zo. En juist daarom kunnen de voedingsproducenten ons een rad voor ogen draaien. Maar geloof me....de voedingsindustrie handelt in haar eigen belang. Niet in die van ons. Men is er bij gebaat dat je blijft eten van hun spul en dus blijft kopen. En de gevolgen voor de gezondheid zijn niet te overzien.

Eerder dit jaar is er een docu gemaakt over dit fenomeen. Het heet Fed Up. En het zegt alles in iets minder dan twee uur. Alles wat ik in al die jaren niet goed uit kon leggen, (of tenminste een heel groot stuk) is nu op een heel toegankelijke manier samengevat. Je kunt de DVD bestellen en bekijken, of ga eens googlen over dit onderwerp. Het is belangrijk, want het gaat over jóu! Over ons allemaal!

Ik hoop dat het je aan het denken zet. Ik hoop dat de "onschuldige imago" van het zoete goedje definitief door de gootsteen wordt gespoeld. Wanneer wij willen zorg dragen voor de gezondheid van onze kinderen én die van ons zelf, is het tijd om wakker te worden. En tijd om te beseffen dat we al die tijd slapende zijn gehouden. Met zoete dromen.... TRRRRRRRRIIIIIIIIING!!! De wekker gaat nu. Het is nog niet te laat: je kunt elke dag besluiten om wakker te worden en het heft in eigen hand te nemen. Er is genoeg lekkers zónder foute suikers! En ik hoop dat ik daar met mijn Heel Gezonde bakmixen ook een steentje in kan bijdragen.

Op je gezondheid! Fijn weekend,

Mama Sanna
Geen opmerkingen:

Een reactie posten