Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Peren Havermout crumble

Vandaag weer even een receptje er tussendoor. Zoals je wellicht weet, werk ik parttime in de kinderopvang. Waar ik nu werk, krijgen we fruit van een lokale teler. Nu de oogsttijd is begonnen krijgen we kilo's peren. Lekker, maar na een tijdje komen de peren bij de kinderen natuurlijk ook wel eens de neus uit. Wat nu? Vandaag maakte ik daarom voor hen een Peren Crumble met havermout. Budgetvriendelijk, geschikt voor zowel de grote kids van de BSO als de kleintjes, super gezonde langdurige energie, en vooral: heel erg lekker! Ik deel het recept hier graag. Uiteraard kun je zelf kiezen of je voor biologische ingredienten gaat of niet. Wij hebben gekozen voor de ingredienten van de lokale buurtsuper.

 Peren Havermout crumble van Heel Gezonde Mama 

Gebaseerd op een recept van www.havermoutje.nl 
Geschikt voor groot en klein vanaf c.a. 10/12 maanden

Ingredienten voor 4 personen:
250 g havermout
40 g Rijststroop of Agavesiroop
50 g kokosolie
1 ei
1 appel
6 conference peren 
30 g rozijnen
1 el kaneel

Werkwijze:
1. Smelt de kokosolie door het even au bain marie in een bakje met warm water te zetten.
2. Doe de havermout, stroop, kokosolie en het ei in een kom en meng dit alles heel goed door elkaar.
3. Schil de appel en de peren en snij deze in kleine stukjes.
4. Doe het fruit in een kom en meng deze met de rozijnen en de kaneel.
5. Verdeel dit mengsel in een ovenschaal.
6. Verdeel het havermout mengsel over  het fruit en bak de crumble ongeveer 20  minuten op 180 graden. (Hete lucht oven: 160 graden)
7. Eet het warm of koud...het is áltijd lekker!

Enjoy!

Mama Sanna


lekker gezond smikkelen!


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni