dinsdag 13 oktober 2015

Druk, druk, druk! (snel recept)

Wanneer je kinderen hebt, kan niets meer spontaan. Zodra je ook maar iets wijzigt in je plannen van de dag, loopt alles in het honderd. Met een kind valt dat nog wel een beetje te corrigeren, maar vanaf twee en beyond kun je dat gewoon vergeten: kind nummer 1 komt te laat op voetbal, kind nummer 2 krijgt zijn huiswerk niet af en het hele gezin is ontroostbaar want hongerig en het eten is nog niet klaar. En dat alleen maar omdat je spontaan besloot met kind nummer drie even naar de winkel te gaan voor nieuwe gymschoenen. Loslaten en improviseren dus!

Want ja, ik plan altijd het eten voor de hele week vooruit. Dat moet wel, als werkende moeder die geen magnetron maaltijden wenst te gebruiken! ;) Maar met zo'n spontane winkelactie, valt opeens mijn menu in duigen. En dan moet je wat verzinnen. Snel, betaalbaar en gezond....kan dat samen? Jazeker wel!

Als je mijn Heel Gezonde Boodschappenplan kent, weet je dat ik altijd bepaalde ingredienten in huis heb. Die staan gewoon standaard in kast of koelkast. En dat is handig in dit soort situaties! Het enige wat ik erbij moest halen waren de vegetarische kipstukjes, maar dat was zo geregeld. En zo hadden we binnen twintig minuten iets lekkers op tafel, waar ook de jongste (14 maanden) van kon meesmullen. Hier volgt het recept:

Roerbakschotel met spinazie en olijven
vegetarisch gerecht

Ingredienten:

Gemengde volle granen, quinoa of rijst
(Wilde) spinazie
rode of oranje paprika
evt. tomaat
Vegetarische kipstukjes (vegetarische slager)
Walnoten
spaanse olijven (gedroogde) in stukjes gesneden
Extra Virgin kokosolie voor het roerbakken

Werkwijze:

Zet water op en breng het aan de kook
Snijd de " kipstukjes"  wat kleiner, was de paprika en snijd hem in stukjes.
Wanneer het water kookt, voeg je de granen toe en laat ze volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken.

Zet de wok klaar en doe de kokosolie erin. Laat de olie warm worden.

Voeg de kipstukjes en de paprika toe en bak ze in c.a. 5 minuten gaar. Voeg als laatste de spinazie toe en roerbak door totdat de spinazie is geslonken.

Giet intussen de granen af en laat het even uitstomen.

Spinazie geslonken? Voeg de walnoten en de klein gesneden vijgen toe en laat ze even warm worden.

Schep de granen op een bordje en doe de groenten ernaast.

Eet smakelijk!

P.S.: je vraagt je misschien af waarom er geen zout of kruiden gebruikt zijn? Voor ons was dit totaal niet nodig. We hadden een mengsel van spelt, rijst, gerst en haverkorrels (beetje zoetig) en de kipstukjes, kokosolie en paprika maar ook de vijgen en de noten geven hun eigen smaak. Op deze manier proef je dat allemaal. Verrukkelijk!

Mocht je toch wat gekruider willen, kun je knoflook toevoegen of gebruik munt voor een Oosterse touch. Natuurlijk zijn provencaalse of Italiaanse kruiden hier ook lekker bij. Volg je gevoel!