vrijdag 3 juni 2016

Recept: Bananen-Haverkoeken (suikervrij, glutenvrij*, vegan)


Vanmorgen kwam ik beneden en rook het meteen: overrijpe bananen! Zonde om weg te gooien natuurlijk, dus ik heb er maar een recept bij verzonnen. Het resultaat: heerlijke gezonde koeken voor de lunchbox van de kinderen. Zonder toegevoegde suikers, gluten* en ei. Voor langdurige energie.

Bereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 40 minuten

Ingredienten:

2 bananen
1 1/2 cup havermout
1 appel (met schil)
1 EL kokosolie
1/2 cup rozijnen
1/2 tl kaneel

Variatie (augustus 2016): voeg 2 EL pindakaas toe en laat de kaneel weg
Variatie (2 oktober 2016): voeg 1/4 cup (ongebrande/ongezouten) pecannoten toe

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht: 160). Snijd de appel in kleine stukjes. Doe de bananen met de appel in een keukenmachine en pureer het. Voeg aan het einde de kokosolie en kaneel toe en meng het nog even goed door. Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom. Voeg dan de havermout en de rozijnen toe en spatel dit mengsel goed door.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm ballen van het kleverige deegje en druk ze plat op de bakplaat. Schuif vervolgens de plaat in het midden van de oven en bak de koeken in c.a. 40 minuten gaar.

De koeken blijven zacht. Hoe langer je ze bakt, hoe droger ze worden. Dit kun je dus aanpassen aan je eigen smaak. Experimenteer er gerust mee.

Enjoy!
Mama Sanna

* Haver bevat van zichzelf geen gluten. Toch kan het gluten bevatten vanuit besmetting met andere granen. Voor mensen met Coeliakie is het dus belangrijk om haver te kopen met het "glutenvrij" symbool erop!