maandag 23 januari 2017

Blue monday....waarom je goede voornemens (nu) niet werken

Vandaag is het Blue Monday.... De derde maandag in januari. Deze dag is zo genoemd omdat de meeste mensen op dit moment beseffen dat hun goede voornemens niet van de grond zijn gekomen. Om treurig van te worden natuurlijk....Maar waarom gebeurt dat toch steeds?

De meesten van ons willen het nieuwe jaar beginnen met een frisse start. We willen het anders....beter.... En daarom maken we een lijstje met dingen waar we ons aan moeten houden om het anders en beter te maken in het nieuwe jaar. Vaak zijn het dingen waar we al jaren tegen op zien (zoals stoppen met snoepen of roken), maar nu moet het dan toch echt gebeuren. En de magische datum is dan 1 januari.

Een mooi streven, en inderdaad: zo'n nieuw jaar is een mooi moment om met een schone lei te beginnen. Maar waarom lukt het dan toch niet? Daar zijn verschillende redenen voor.

1)    Gewoontes veranderen kan niet met alleen wilskracht
2)    Ons gedrag is afhankelijk en beinvloedbaar door verschillende factoren, waaronder het ritme van de natuur.
3)   Sommige gewoontes worden in stand gehouden door omgevingsfactoren waar we ons (nog) niet van bewust zijn.

Wilskracht
De kracht van onze wil is een hele sterke. Maar die helpt ons maar een korte periode. Het vraagt te veel om dit voor een langere termijn vol te houden. Dat is waarom zo veel dieten of pogingen om te stoppen met roken sneuvelen. De beslissing om te stoppen met roken, of om af te vallen is dan vaak genomen vanuit een soort dwang van buitenaf. "Het is beter voor me om af te vallen" of: "ik zou eigenlijk moeten stoppen met roken".

Merk je een verschil tussen deze zinnetjes of bijvoorbeeld deze: "ik heb geen zin meer om te roken". Bij deze zin komt het gevoel van binnen uit, in plaats van buitenaf. Je doet het omdat je er zélf geen zin meer in hebt, maar als je zou willen, zou je gewoon weer mogen beginnen. Het gevolg: minder dwang en een grotere slagingskans. Wilskracht is een vorm van dwang. Je forceert iets wat niet van binnen uit komt. Gedoemd te mislukken!

Ons gedrag en de invloeden van buitenaf
We zijn het ons niet altijd bewust, maar veel van wat we doen en vooral wannéér we iets doen wordt beinvloed door andere factoren dan onze eigen wil. Eén van die factoren is het ritme van de natuur. Want hoewel we het soms vergeten: wij zijn een onderdeel van de natuur. Als vrouw ben je bijvoorbeeld afhankelijk van je maandelijkse cyclus, maar ook als man kun je beinvloed worden door de natuur. Ik ken mannen die b.v. veel emotioneler zijn rond volle maan.

Het besluit om te gaan lijnen of te detoxen in januari is daarom naar mijn mening een volslagen waanzinnig idee! Denk je eens in: het is hartje winter. Koud....Donker.... En jij wil je lijf nu ontdoen van zijn beschermende vetlaagje? Minder gaan eten? Rauwkost knabbelen en daarna een rondje gaan schaatsen?
Wie kijkt naar de natuur, ziet dat onze dierenvrienden het heel anders aanpakken. Zij slapen, of hebben gezorgd voor een goede voorraad voedingsmiddelen (rijk aan o.a. gezonde vetten) om de winter door te komen. En de planten? Zij hebben al hun sappen uit hun bladeren en takken getrokken. Ze zijn helemaal "naar binnen" getrokken en wachten tot het voorjaar.

In het voorjaar gaan de sappen in de planten weer stromen, en ook de buiten natuur gaat weer stromen: smeltwater vult de rivieren en spoelt ze schoon, regen spoelt de grond schoon van alles wat nog was  blijven liggen in de wintermaanden en al het groen kan daardoor weer beginnen te groeien.

Als je zo naar de natuur kijkt, wat lijkt jou dan de beste tijd om te lijnen of te detoxen? Juist....

Omgevingsfactoren
Soms kun je heel moeilijk stoppen met bepaalde dingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde voedingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld koekjes. Of kaas. Of die lekkere Hema worst waar je maar niet vanaf kunt blijven als je in de stad loopt. En oh oh oh die geur van chocolade als je langs die bakker loopt!

Wist jij dat voedingsproducenten heel bewust zijn van wat ons "triggert" om meer te willen eten of drinken van bepaalde producten? Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht. Ze gebruiken een wel afgemeten hoeveelheid en samenstelling van suiker, zout en vet om ons te laten snakken naar "meer, meer, meer"! Toevoegingen van bepaalde E nummers versterken dat effect nog eens.

Maar buiten dat zijn er ook bepaalde combinaties van  op het oog onschuldige of zelfs gezonde voedingsstoffen die ons hongerig maken naar meer. Brood is bijvoorbeeld zoiets.

In de Heel Gezonde Detox Challenge, die op 14 februari gaat beginnen, ga ik je vertellen hoe jij zelf al deze boycots (en meer) kunt herkennen en stoppen. Met deze challenge ga je je eigen manier vinden om een gezonde levensstijl te ontwikkelen die past bij jóuw persoonlijkheid, mogelijkheden en wensen. Je voelt je daardoor fitter, meer in balans en krijgt het gewicht dat bij jou past.

Wil je hier meer over weten? Vraag hieronder vrijblijvend meer informatie aan. Als dank ontvang je mijn geheime recept voor Heel Gezonde gevulde koeken. Heerlijk met dit koude weer!

Geniet van deze koude winterse dagen en tot snel!

Mama Sanna