Doorgaan naar hoofdcontent

Zonnebrandcreme: kies bewust!

De zomer lijkt vandaag al helemaal voorbij. Maar misschien heb je wel een last minute tripje naar de zon gepland? Maar ook als dat niet zo is, wil je deze informatie niet missen. Want ook al lijkt het met al deze regen even niet zo, de zon komt gelukkig altijd weer terug. En zo kun je goed voorbereid de zon in, wanneer dan ook.

Wist jij dat er via onze bekende zonnebrandcrèmes heel veel miniscuul kleine chemische deeltjes (nano) ons lichaam binnen komen? Een heel goede reden om te kiezen voor natuurlijke zonnebrandcremes. Maar ook dáár kunnen nano delen in voorkomen of andere schadelijke stoffen en conserveermiddelen. Ik heb de afgelopen twee seizoenen heel veel tijd doorgebracht in de schappen van natuurwinkels en op websites. Daarbij heb ik alle etiketten gelezen van de zonne-cosmetica die "gezonder"  leek. Het duizelde me behoorlijk, kan ik je wel zeggen. Het resultaat van dit onderzoek kun je zien in dit filmpje. Ook vertel ik hier meer over die ene gebeurtenis die mij aan het denken zette over de gevaren van de "gewone" zonnebrand-cremes....


Heb je na dit filmpje nog vragen? Of wil je iets delen? Ik hoor graag van je. Dat kan hieronder, maar natuurlijk ook altijd via een persoonlijk berichtje naar: heelgezondemama@gmail.com of de Facebook pagina.

Zonnige groet,

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni