Doorgaan naar hoofdcontent

Gevangen...




Het is donker en stil
Ik hoor het kloppen van mijn hart
Een geruststellend geluid, te midden van een orkaan
In mijn brein schudt, flitst, knettert en zoemt het
Mijn hele lijf schudt mee
Elke spier pijnlijk en trillend
Ik ben koud
De deken doet zeer op het puntje van mijn tenen
Haal het er af!
Niemand hoort me
Mijn ademhaling gaat traag
Te traag naar mijn zin
Mijn hart doet mee
Stevig kloppend in een slow motion
Mijn spieren ontspannen
De pijn wordt heviger
Mijn lichaam slaapt en beweegt niet meer
Hé! Ik ben nog wakker!
Niemand hoort me
Nog dieper wordt de slaap
Maar ik ben niet mee
Ik wil hier uit
Ik voel mijn hand
Maar hem bewegen kan ik niet
Ik wil roepen
Maar mijn mond blijft stil en gesloten
Ik wil zuchten
Maar mijn adem slaapt
En ik geef me over…
Ik wacht….
Tot mijn lichaam weer een heel klein beetje
Energie heeft om mij het stuur weer terug te geven
Hoe lang gaat het dit keer duren?
Een uur? Twee? Een dag?
Of kom ik hier nooit meer uit?
Niet aan denken…
De angst geen ruimte  geven
Ik wil gillen
Mijn mond weet niet meer hoe het moet
Drijvend op golven van angst en overgave
Wacht ik tot het moment van bevrijding
Een uur….anderhalf…
Wanneer mijn handen en voeten warm worden
Weet ik dat het er bijna is
Mijn lichaam wordt wakker
En ik… ik ben moegestreden
Een diepe zucht, bewegende handen
Mijn ogen en oren weer vrijgemaakt
Ben je wakker? Vraagt mijn dochter
Zonnig, lief, mooi lentekind
Zij heeft geen weet van mijn reis door de onderwereld
En ik laat het maar zo…
Tranen biggelen over mijn wangen
Ik kus haar blonde zachte haren
Blij dat ik het nog kan

Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni