Doorgaan naar hoofdcontent

Alledaagse wonderen... (tgv Severe ME Week)


Vandaag voor het eerst in maanden weer eens opgemaakt en de deur uit. Want het was feest!!! Mijn lieve jongste is vandaag 5 jaar geworden. Trots en dankbaar, ben ik op zo'n dag als vandaag. Trots op die prachtige kinderen die alle vier op hun eigen wijze de wereld een beetje mooier maken...hun eigen weggetje vinden. En dankbaar dat ik hun moeder mag zijn. Ik blijf het een wonder vinden, ook al kan het door biologie en wetenschap helemaal plat gepraat worden. Een kind krijgen is een wonder, al gebeurt het over de hele wereld miljoenen keren per dag. En een kind mógen krijgen is het grootste geschenk wat me ooit is overkomen. (Wist je dat ik altijd heb gedacht -van kleins af aan!- dat ik nooit kinderen zou kunnen krijgen? Ik was er van overtuigd! Misschien dat ik het daarom ook nooit voor vanzelfsprekend heb genomen).

Als je zo ziek bent, is elke minuut dat je bij je kinderen kunt zijn extra kostbaar. Ik heb bijzonder angstige momenten, tijdens aanvallen, waarbij ik me afvraag of ik nog wel zal blijven leven. Of hóe ik zal bijven leven (stel je voor dat ik verder afglijd in het volgende en laatste stadium van ME: dan kan ik niet meer praten, niets meer)... Wanneer je door dat soort processen worstelt, besef je nog meer dan anders wat je kinderen voor je betekenen.
Dat alles speelt mee op zo'n dag als vandaag, en wanneer ik me al dagen lang voorbereid op anderhalf uur rechtop zitten met een taartje. (Dit vereist zorgvuldige planning!) Het is een kant van ME/cvs die maar weinigen beseffen. Het speelt zich af in de hoofden en harten van iedere "severe" ME patient: hoe lang kan ik dit nog? Want elke aanval/terugval zorgt voor een verslechtering. En met elke verslechtering leveren we meer van ons leven in.

Maar aan de buitenkant zien we er gewoon uit. Ik ben vaak nog steeds verbaasd hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat dát kan! Misschien is dat ook een wonder... De kracht van ons lichaam. Die er álles voor doet om in leven te blijven en zo veel mogelijk probeert te blijven doen wat wij het opdragen. En het is gelukt: ik heb mijn lieve zoon's verjaardag gevierd. En ik hoop en bid dat ik dat nog heeeeeeeeeeel veel jaren mag blijven doen!

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni