woensdag 11 december 2013

knutsel-idee: kerstengel

De donkere dagen voor kerst zijn begonnen. Heerlijk om je met de mensen waar je van houdt terug te trekken in huis en het daar knus en gezellig te maken.

Op de school van mijn kinderen zijn de ouders erg betrokken. Dus ook in deze speciale tijd van het jaar. We kunnen deze weken voor of met onze kinderen muziek maken in de ochtend, we bakken kerstbroden voor de kerstbrunches en bij de kleuters helpen we met het maken van....engeltjes! Prachtig om de boom mee te versieren, maar het is ook een heel mooi gebaar om dit aan (vooral jonge) kinderen mee te geven:Zoals ik het ervaar zijn jonge kinderen nog heel dicht bij hun oorsprong. Ze zijn nog heel erg verbonden met "waar ze vandaan komen". Ik noem dat voor het gemak de "geestelijke wereld", maar misschien noem jij dat de hemel, of de bron, of welke naam het ook gegeven wordt. De kersttijd beleefde ik zelf als kind altijd heel intensief: het contact met die geestelijke wereld was dan opeens voor iedereen heel normaal. Er werd gewoon over gesproken. Opeens mocht je het hebben over engelen, en wonderen en dat soort dingen. Heerlijk vond ik dat! Ik voelde me dan zó thuis....En het verhaal over het kindje dat "uit de hemel op aarde kwam".... Hoe herkenbaar voelde dat! En toen ik later zelf moeder werd, heb ik het ook altijd zo ervaren: als een wonder: een hemels wezen dat zich hier in een lichaampje op aarde moet zien te redden. Dat kost echter wel een hele tijd voor je je echt "thuis" voelt hier!

Door te vertellen over engelen, kan een kind ervaren dat het minder eenzaam hier op aarde is dan ze dachten. Er is áltijd hulp vanuit de geestelijke wereld, ook al zie of hoor je ze niet met je ogen en oren. Maar als je de kans krijgt je hart te openen, kun je ze soms zomaar ervaren! Opeens voel je je hart volstromen met een gevoel van geluk of warmte. En dan weet je: "ik ben niet alleen".

Hoe kun je je kind helpen dit gevoel te ervaren? Allereerst door het geborgenheid en warmte te bieden in de eigen omgeving. En daarnaast kun je met kleine dingetjes dat gevoel steeds even aanraken. Door mooie verhalen en liedjes bijvoorbeeld. Of een momentje voor het slapen gaan waarbij je even je ogen dicht doet, en denkt aan alle mensen/kinderen van wie je houdt of blij wordt. "En wat voel je nu van binnen?" Moet je eens opletten hoe ze gaan stralen!

Deze tijd van het jaar is bij uitstek geschikt om die hartenwarmte te schenken. Met al die kaarsjes, mooie verhalen en liedjes en die lange dagen van samenzijn, is het ook voor volwassenen heel duidelijk voelbaar. En door zuivere, pure materialen te kiezen voor zowel je maaltijden, je decoratie en je entertainment voedt je lichaam, hart én ziel voor de komende maanden!

De engeltjes die we vandaag hebben gemaakt voor de kleuters passen helemaal in dit beeld: ze zijn gemaakt van zuiver wol, en ook het gouddraad is een "zuivere" kleur. Het raakt je diep van binnen. Ze zijn eenvoudig te maken, maar het effect is enorm: het roept een soort verwondering op bij de kindjes die ze krijgen. Ze zijn er vaak even stil van. Héél even zie je -vooral bij jonge kinderen- een stukje hemel over hun gezichtjes trekken. Of ze éventjes een herinnering hebben aan een plek die ze kennen. Dat gevoel is onbetaalbaar.

Wil jij ook zo'n mooi engeltje maken voor je kind? Of gewoon lekker voor jezelf, je gezin of je familie en vrienden?! Het is zo eenvoudig te maken, maar het geeft zó veel plezier dat je er wellicht een heleboel van maakt. Gebruik ze bijvoorbeeld ook eens als versiering van een kerstcadeautje!

De werkbeschrijving van deze wol-engeltjes is door mijn collega-schoolmoeder Renée op haar blog gezet. Stap voor stap leidt ze je door het werkproces heen door middel van duidelijke foto's. Hier is de directe link er naar toe:

Wol-engeltjes tutorial

Ik wens jou en de jouwen er veel plezier mee! Laat je me ook eens weten hoe die van jou geworden zijn? En misschien wil je eens vertellen hoe de ontvanger(s) van jouw engeltjes er op reageerden...Ik  ben heel benieuwd!

Sanna