vrijdag 13 december 2013

Recept: Posteleinsoep

Echt power- en brainfood: posteleinsoep met zelf gemaakte speltcroutons

Nu het steeds meer echt winter wordt, is het nog belangrijker om je weerstand goed te houden. Griepjes en verkoudheden liggen weer op de loer (bij ons op het KDV heersen ze al weer een drietal weken!), dus het is belangrijk je te wapenen! :)

Groene bladgroenten zijn on-ontbeerlijk voor je weerstand. En in deze periode is er een fantastisch fris groen blaadje beschikbaar: winterpostelein! Een plantje dat je een scala aan voedingsstoffen biedt!

Wat vitamines betreft scoort postelein vooral op Vitamine A en C. Daarnaast vind je er verschillende B vitamines in, waaronder foliumzuur. Maar het mineralen-gehalte is vooral interessant: postelein zit boordevol ijzer, maar ook magnesium, mangaan, koper en kalium. Maar wist je dat postelein ook echt "brainfood" is? Er schijnen verrassend veel omega 3 vetzuren in postelein te zitten. Dan heeft men het vooral over de zomerse variant, maar ook in deze winterse blaadjes zit nog genoeg. Omdat postelein ook de aminozuren tryptofaan en fenylaline bevat, die ook een goede werking op het brein hebben, hebben we dus een mooi pakketje te pakken!

Om je hersenen optimaal van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien is het belangrijk dat ook de haarvaatjes goed werken. Daar schijnt knoflook heel goed voor te zijn. Ik heb dus een heerlijk recept voor je samengesteld waarbij we de gezondheidsbevorderende eigenschappen van onze postelein zo veel mogelijk proberen te optimaliseren. Maar bovenal...is hij gewoon hartstikke lekker!!!!!

Benodigdheden:

Klein beetje kokosolie of roomboter
Dunne prei of 2 lente-uitjes
1 flinke teen knoflook
250 gram (winter)postelein
1/2 liter water
1 bouillonblokje (zonder gist/suiker)
100 cc haverroom (alternatief: soja-/ spelt- of rijstroom)

Eventueel (voor croutons):
sneetje (oud) speltbrood
olijfolie
Keltisch zeezout
Provencaalse kruiden

Werkwijze:

Was de postelein goed schoon onder koud stromend water. Snijd het wit van de prei in kleine ringetjes en was ze goed af. Snijd de knoflook fijn. Verwarm het vet (kokosolie of roomboter) in de soeppan, en voeg de prei en knoflook toe. Roerbak dit even in het beetje vet, tot het glazig is geworden en de geur vrij komt. Voeg dan de postelein toe en roer dit even tot het geslonken is.
Voeg vervolgens het water en het bouillonblokje toe. Breng dit allemaal aan de kook, en laat het nog even 10 minuten doorkoken.
Blender dit mengsel, en voeg vervolgens de room toe.

Tip: Eventueel kun je de soep voor het toevoegen van de room ook nog even door een zeef halen. Je haalt dan de wat grovere blader-structuren eruit. Dit is vooral handig als je kinderen wat lastige groente-eters zijn.

Je soepje is klaar om opgediend te worden!

Wil je er graag croutons bij? Probeer dan eens deze zelf gemaakte croutons: heel makkelijk en súper lekker!

Werkwijze croutons:

Snijd het sneetje brood in kleine stukjes. Ik houd persoonlijk van wat grove blokjes (boeren-croutons, noem ik ze dan maar), maar je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf prettig vindt.

Doe een flinke scheut olijfolie, met wat zout en provencaalse kruiden in een kommetje en roer het even door. Voeg de blokjes brood erbij en mix het goed door met het olie-mengsel. Alle blokjes moeten even goed doorweekt zijn.
Zet een koekenpannetje op het vuur en verwarm het goed. Schep alle ingeweekte broodblokjes in de hete pan.
Bak de blokjes bruin en krokant.

Voeg de croutons toe aan de soep wanneer het gegeten gaat worden, anders verliezen ze hun "bite".

Enjoy en stay healthy!

Sanna