woensdag 7 mei 2014

Ontbijt recept

Niets lekkerder dan wakker worden met een frisse, groene smoothie! En nu de zomervruchten weer volop verkrijgbaar worden, kon ik genieten van mijn overheerlijke "Melonsana" smoothie: aardbeien, meloen, munt...Goddelijk!


Veel mensen vragen me: "Hoe kan ik nou gezond ontbijten en tóch verzadigd zijn?" Of: "ik houd niet van ontbijten, maar als ik niets eet is het ook niet gezond". Een groene smoothie is eigenlijk dé oplossing voor beide type ontbijters: het geeft voldoende energie én gevoel van verzadiging voor de mensen met trek en het is licht genoeg voor de mensen die 's morgens bijna niets door hun keel krijgen. Beter kan toch niet? Ook voor de kinderen is het een perfecte snelle kick-start: ze krijgen alle voedingsmiddelen binnen die ze nodig hebben om hun ochtend door te komen. Hun brein wordt gevoed, ze hebben het grootste gedeelte van hun benodigde groente en fruit al binnen en hun vochtpeil is aangevuld zonder dat ze het door hebben. (Mijn kinderen hebben 's morgens vooral altijd veel moeite met iets drinken).

Over de gezonde eigenschappen van groene bladgroente is veel geschreven. Google er maar eens op. Door groene smoothies in je dagelijkse routine te brengen krijg je deze bladgroente heel makkelijk en licht verteerbaar in je lichaam. Je zult merken wat een energie dit geeft!

Ik maak elke dag een groene smoothie van c.a. 1.5 tot 2 liter. Ik deel hiervan met mijn kinderen, maar houd ook altijd een gedeelte over, zodat ik één smoothie neem als ontbijt, en eentje om een uurtje of half tien/tien uur (koffietijd!). Zo kom ik mijn ochtend door op alleen maar groente en fruit. En dat terwijl ik het "je leven lang fit dieet", die alleen fruit aanraadde in de ochtend, nooit volhield! Het is een kwestie van de juiste combinaties maken waardoor de koolhydraten langzaam worden opgenomen en hun energie langzaam vrij geven. 

Probeer het eens met deze overheerlijke smoothie van aardbeien, munt en meloen. Je zult merken dat "groen" niet eng is, maar overheerlijk!

Ingredienten voor 1.5 liter

4 bananen
c.a. 200 gram aardbeien (met groen kroontje)
1/4 Galia meloen
1 takje verse munt (blaadjes)
1/2 avocado
Flinke hand verse spinazie en/of veldsla
Eventueel:
1/2 EL maca
1/2 EL Lucuma poeder
1 TL spirulina

Scheutje (bron)water

Mix dit goed door elkaar in de blender. Net zo lang tot je geen spikkeltje meer ziet en alles egaal groen is geworden. Dán heb je de perfecte "smoothie" (smooth = glad). Gebruik je geen Lucuma, kun je eventueel wat vanillepoeder toevoegen om het wat zoeter te maken. Dit is naar je eigen behoefte.

Meer weten over smoothies, en hoe je goedkoop van deze gezonde voedingsmiddelen kunt genieten? Op deze blog lees je er al meer over bij de tab "Het Gezonde Boodschappenplan". Dit boodschappenplan verschijnt binnenkort als uitgebreide versie in E-boekvorm.

Ik wens je een fijne dag toe, en onthoud: het ontbijt is het begin van je dag! Maak er dus iets goeds en lekkers van!

Enjoy,

Mama Sanna