maandag 26 mei 2014

Waarom Heel Gezonde Mama’s cake écht lekker is….

Vanavond werd in Tros Radar een test uitgezonden die men had gehouden onder de verschillende cupcakemixen die in NL verkrijgbaar zijn. Heel Gezonde Mama’s mix zat er (nog) niet bij. Maar misschien gelukkig maar: het ging uitsluitend over de smaak en prijs. Jammer dat men niet de moeite neemt om ook eens onderzoek te doen naar de inhoud van al die “lekkere” mixen!

Heel vaak krijg ik de vraag: “Sanna, ik vind je cakemix zó geweldig en lekker, maar waarom is het zo prijzig?” Daarom vandaag even een kleine prijsvergelijking…. Een prijsvergelijking die verder kijkt dan je portemonnee!
Aanbieding!!!! Maar wat krijg je op je bord?

Bij de Jumbo kwam ik deze roombotercake tegen voor een mooi prijsje. Een blik op de ingrediënten lijst op de achterkant geeft echter weer waarom ik deze cake liever laat liggen:

Wat een boel ingredienten! Waar voor je geld?


Op het eerste gezicht vallen er al een aantal dingen meteen op: “roomboterconcentraat” (wat is dát??!), glucosestroop (nee dank u!), aardappel- en tarwezetmeel (mwah…klinkt nog natuurlijk) en een enorme massa E-nummers. Die laatste vragen om nader onderzoek. Gelukkig heb ik daar een naslagwerkje voor: “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Couget. Maar ook op internet is daar een handige site voor:

Een beetje naspeuren bij deze bronnen leverde al snel een nare bijsmaak op: wat moet een cake met zo veel onnodige en risico-volle stoffen? Voor wie geinteresseerd is, aan het einde van dit stukje heb ik de stoffen en hun mogelijke bijwerkingen even apart genoemd.

Al met al levert deze cake jouw lichaam geen voedingsstoffen op, maar ballaststoffen. Laat ik er even een paar onder de loep nemen:

Glucosestroop: daar kunnen we kort over zijn. Een zéér snelle suiker die de suikerspiegel meteen omhoog jaagt. Dit wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op Diabetes 2, Obesitas en hart en vaatziekten. Praktisch gezien merk je het echter ook meteen: na de “sugar-rush” volgt een dip, waardoor je nóg meer wilt eten (en het liefste zoet!).

Tarwebloem, tarwe- en aardappelzetmeel: Dat klinkt toch heel natuurlijk en gewoon? Uiteraard! Maar wanneer je weet dat er in tarwebloem geen enkele voedingswaarde meer zit (geraffineerd), dat het door deze raffinage eigenlijk werkt als een suiker (zie hierboven bij glucosestroop) én dat dit dan nog aangevuld wordt met de twee zetmelen (werkt als suiker), kun je concluderen dat dit té snelle koolhydraten zijn. En dus ook het zelfde effect hebben als suiker: snelle stijging én daling van de bloedsuikerspiegel met alle gevolgen van dien.

Het roomboterconcentraat is een bewerkte vorm van roomboter. Waarom, vraag ik me af? Ik heb er nog te weinig over kunnen vinden om echt een mening te kunnen vormen, maar ik vraag me af hoe al dat centrifugeren en bewerken (verhitten?) de vetmoleculen beinvloeden en daardoor eventueel transvetzuren creeren. Maar mijn innerlijke stem zegt in dat soort gevallen: “bij twijfel niet doen!”…

Tja….en dan de E-nummers. Veel bijwerkingen zijn afschrikwekkend (zie lijst hieronder), maar ook al kijk je naar de milde bijwerkingen (verminderde opname van B vitamines bijvoorbeeld), dan vraag ik me toch af waarom ik het zou eten. Ik ben altijd terughoudend geweest in de “hetze” tegen E-nummers, want ik wil graag zo neutraal mogelijk blijven. Maar nogmaals: waarom zou ik mijn lichaam “voeden” (?!) met iets dat mij berooft van nutrienten in plaats van dat het mij nutrienten gééft?!

Kortom: het is een kwestie van kiezen…. Wil je je lichaam voeden of vullen? Tussendoortjes kunnen een volwaardig onderdeel zijn van je dagelijkse voeding. Dat is –ook volgens de huidige inzichten van het voedingscentrum- ook eigenlijk zo: we hebben tussendoortjes nodig om de dag door te komen en gezond te kunnen blijven eten. Geen mens houdt het vol om slechts drie eet-momenten per dag te hebben.
Dus….kies je voor een tussendoortje die jouw lichaam substantieel iets oplevert en ondersteunt in zijn dagelijkse werk? Of kies je voor een tussendoortje die je lichaam berooft van zijn reserves (je spreekt je vitamine- en mineralenvoorraad aan om b.v. geraffineerde suiker te kunnen verteren!) en zelfs potentieel schade kan toebrengen? Wat is de prijs op de lange termijn?

Mijn keuze is duidelijk…. En het resultaat is nu ook door jou te proeven: een (cup-)cake die niet alleen overheerlijk smaakt, maar die ook geen nare bijsmaak oplevert !

Op je gezondheid! J

Sanna

PS: voor wie het nog niet weet: je kunt de Heel Gezonde (Cup-) Cake mix bestellen in de webshop via: www.heelgezondemama.nl
 
Zo kan het ook: puur natuur (écht!), voedzaam én lekker!

De stoffen in de roombotercake van de Jumbo:

E202 – Zeer gevaarlijk
Kaliumsorbaat, synthetisch conserveermiddel, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: Gaat een chemische reactie aan met andere nitraten, veroorzaakt geboorteafwijkingen, astma, netelroos, neusverkoudheid, darmstoornissen.

E420 – Gevaarlijk
Sorbitol, synthetische zoetstof, soms ook gemaakt van genetisch gemanipuleerde mais, de volgende gezondheidsrisico’s bij te grote doses zijn bekend: diarree, darmstoornissen, verminderde opname vitamine B6, B6 is onmisbaar voor het functioneren van de bloedsomloop, de spieren en de huid, oppassen met dit additief.

E160a – Verdacht
Caroteen, plantaardige of synthetische oranje-gele kleurstof, verdacht omdat er geen zekerheid is of je met de plantaardige of synthetische versie van doen hebt.

E450a – Zeer Gevaarlijk
Onder dit nummer zijn vier namen/stoffen bekend: Dinatriumdiwaterstofdifosfaat, Trinatriumdifosfaat, Tetranatriumdifosfaat of Tetrakaliumdifosfaat, synthetische emulgator, stabilisator en zuurteregelaar gemaakt uit fosfaatzouten, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen, darmstoornissen, levensverkortend, experimenten in Duitstland in 1957 met ratten toonden aan dat ratten een verminderde groei, dalende vruchtbaarheid en een kortere levensduur hadden, aangezien mensen gevoeliger zijn dan ratten kan dit additief voor de mens nog veel verwoestende gevolgen hebben t.o.v. ratten.
E450b – Zeer Gevaarlijk
Onder dit nummer zijn twee namen/stoffen bekend: Pentanatriumtrifosfaat of Pentakaliumtrifosfaat, synthetische emulgator, stabilisator en zuurteregelaar gemaakt uit fosfaatzouten, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen, darmstoornissen, levensverkortend, experimenten in Duitstland in 1957 met ratten toonden aan dat ratten een verminderde groei, dalende vruchtbaarheid en een kortere levensduur hadden, aangezien mensen gevoeliger zijn dan ratten kan dit additief voor de mens nog veel verwoestende gevolgen hebben t.o.v. ratten, dit is dezelfde stof als E451, als u het nog snapt???? ik dus niet.
E450c – Zeer Gevaarlijk
Onder dit nummer zijn twee namen/stoffen bekend: Natriumpolyfosfaat of Kaliumpolyfosfaat, synthetische emulgator, stabilisator en zuurteregelaar gemaakt uit fosfaatzouten, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen, darmstoornissen, levensverkortend, experimenten in Duitstland in 1957 met ratten toonden aan dat ratten een verminderde groei, dalende vruchtbaarheid en een kortere levensduur hadden, aangezien mensen gevoeliger zijn dan ratten kan dit additief voor de mens nog veel verwoestende gevolgen hebben t.o.v. ratten, dit is dezelfde stof als E452, als u het nog snapt???? ik dus niet.
E500 – Veilig
Natriumcarbonaat, synthetisch, rijsmiddel, zuurteregelaar, antiklontermiddel, deze stof wordt als onschuldig beschouwd.

E471 – Zeer gevaarlijk
Mono- en diglyceriden van in spijs voorkomende vetzuren, glansmiddel, emulgator, geleermiddel, anti-oxidant en hulpmiddel voor kleurstoffen, van dierlijke oorsprong of van transgene oliehoudende (gemanipuleerde) gewassen, in de praktijk vaak een synthetisch mengsel van chemische producten, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: belemmering van de groei, vermindering van opname van essentiële vetzuren, vergroting van lever en nieren, verkleining van zaadballen en aantasting van de baarmoeder.

E472b – Zeer gevaarlijk
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur, synthetische emulgator, zie E471, extra risico: kankerverwekkend.

E475 – Verdacht
Ester van Polyglyserole, emulgator, stabilisator, antioxidant en hulpmiddel voor synthetische kleurstoffen, gemaakt uit eetbare vetten die van dierlijke afkomst zijn of van transgene oliehoudende (gemanipuleerde) gewassen zijn gemaakt, omdat je niet kan weten of de natuurlijke of de transgene versie van dit additief is gebruikt is het verdacht.


E477 – Zeer gevaarlijk
Propaan-1,2-diolesters van vetzuren, synthetische emulgator, regelaar van vetkristallisatie , dit additief zou uit aardolie gemaakt zijn? een van de analyses beschouwd het als ZEER GIFTIG, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: darmstoornissen.