donderdag 4 september 2014

Recept: Chocolade (verjaardags-) taart

Wanneer mijn kinderen jarig zijn, mogen ze altijd kiezen wat voor taart ze willen hebben. Dat vraagt soms heel wat improvisatie als je het gezond wilt doen! Voor januari a.s. heb ik de uitdaging gekregen om een Hello Kitty taart te maken (je kent ze wel, met van die lekkere fel gekleurde marsepein!). Gelukkig heb ik daar nog even de tijd voor. Oudste zoon vroeg dit keer om een chocolade taart mét pudding. Dat was gelukkig een stuk makkelijker!

Chocolade is voor mensen met een suikerspiegel-probleem best een issue. Persoonlijk kan ik niet tegen bewerkte chocolade/cacao. Mijn systeem reageert daar heel hevig op: na een tijdje ga ik hevig trillen en na een half uurtje tot een uur krijg ik steevast enorme honger (suikerspiegel dip!). Herken je dit gevoel? Dan kun je eens proberen of rauwe chocolade je beter ligt. Bij mij werkt dat stukken beter. Ook kun je cacao vervangen door carobe. Het is even wennen aan de smaak, maar na verloop van tijd werkt het voor je gemoedstoestand net zo goed als chocolade. Echt waar!

Maar goed, voor al die mensen (en kinderen) die gewoon bést wel eens wat chocolade kunnen hebben, volgt hier een recept voor een overheerlijke chocoladetaart zónder geraffineerde suiker, op basis van spelt. De vezels en samenstelling van de cakemix zorgen overigens voor een meer geleidelijke opname van de koolhydraten waardoor het schommelen van de suikerspiegel ook wordt beperkt.  Daar gaan we:

Benodigdheden:

Voor de cake:
1 pak Heel Gezonde (Cup) Cakemix Pure Choc**
4 eieren
200 gram (geklaarde) roomboter *

Springvorm (ik koos voor een hoge ronde vorm met kleine doorsnede)
Bakpapier
Beetje boter of olie om vorm in te vetten
Groot mes (b.v. broodmes) of taartsnijder
2 pannetjes om au bain marie te kunnen verwarmen
steelpannetje
spatel
Eventueel: een vulbare “stift” om met chocolade te kunnen schrijven (Xenos/Casa)

Banketbakkersroom:
½ liter melk*
1 ei
40 gr speltbloem
10 gr speltmeel (volkoren)
40 gram kokosbloesemsuiker of 20 Steviapoeder (Het merk Stevija geeft geen bittere smaak)
½ tl. Vanillepoeder of de inhoud van 1 vanillestokje

Decoratie:
2 repen melkchocolade zonder geraff. suiker (b.v. Damhert (met tagatose) of van Vivani (met kokosbloesemsuiker)
1 reep pure chocolade zonder geraff. Suiker

* Voor een lactosevrije variant kun je kiezen voor kokosolie en granenmelk. Wil je melk-eiwitten vermijden, maar wel die romige botersmaak hebben, kun je ook geklaarde boter gebruiken.

** De chocolade stukjes in de Pure Choc mix bestaan uit 99% cacao en 1 % soja lecithine. Verder niets! Dit is uniek in Nederland.

Zo maak je het:

Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Bekleed de springvorm door een beetje vet op de bodem en de rand te smeren en vervolgens de bodem én de rand met bakpapier te “beplakken”.
Bereid nu de cake volgens de werkbeschrijving in de verpakking. (Ik doe dit meestal de avond van te voren) Laat hem goed afkoelen op een taartrooster.Bereid intussen de banketbakkersroom: Meng het meel met de kokosbloesemsuiker of stevia, de vanille, het ei en een scheutje melk tot een glad papje.
Breng de rest van de melk aan de kook in het steelpannetje en voeg het langzaam (eerst druppelsgewijs om schiften te voorkomen) bij het eimengsel. Het wordt nu een soort vla. Laat deze zachtjes doorkoken tot het niet verder meer indikt.
Laat de banketbakkersroom onder af en toe roeren afkoelen, zodat je geen vliesje er op krijgt.

Wanneer de cake is afgekoeld, kun je hem horizontaal door midden snijden. Dit kan met een groot (brood)mes of met een speciale taartsnijder.


Verdeel de banketbakkersroom over de bodem van de cake. Leg daarna de bovenste helft van de cake er bovenop. Druk niet te veel aan, anders stulpt de room naar buiten.


Smelt nu de melkchocolade au bain marie. Wanneer de chocolade goed gesmolten is, giet je het beetje voor beetje over de taart heen. Met een spatel verdeel je de chocolade over de boven- en zijkant van de taart tot hij helemaal bedekt is. Laat de melkchocolade stollen. Het geeft een beetje rommel, maar daar zie je later niets meer van!


Smelt vervolgens de pure chocolade. Wanneer deze gesmolten is kun je een vulstift ermee vullen. Nu kun je versieringen maken en eventueel een tekst schrijven. Heb je geen vulstift? Giet de gesmolten chocolade dan met behulp van een lepel of vanuit een bekertje met een tuitje en maak zo je gewenste versiering. Strepen of cirkels kunnen ook al heel mooi zijn. Wees lekker creatief en leef je uit!


Plaats de afgewerkte taart in de koelkast tot gebruik. Let op: cake is in principe niet gemaakt om in de koelkast te bewaren. Het droogt er heel snel van uit. Maar de vulling van deze taart heeft wél de koelkast nodig. Maak deze taart dus niet té lang van tevoren en/of doe de vulling en decoratie pas op de dag zelf op de taart.

Enjoy!

Mama Sanna

Het eindresultaat: