zondag 16 november 2014

vallende blaadjes

"Autumn Blessings" zijn er in allerlei vormen
Vandaag was een echte herfstdag. Zowel buiten als binnen! Het hele gezin had er een beetje last van. Papa en mama waren moe, maar er moest nog zo veel gebeuren. Oudste dochter voelde zich wat koortsig, maar had ook veel te veel te doen (ze neemt haar huiswerk gelukkig serieus). Oudste zoon voelde zich eigenlijk best prima, tót hij zijn kamer op moest ruimen. Jongste dochter had last van storm in haar lijfje. Er moest flink gesprongen, gezongen en gedanst worden vandaag. En jongste zoon? Die sliep gelukkig overal doorheen... :) Hij was gisteren van slag geweest: toen ik voor het eerst een halve dag was weggeweest zonder hem. Ik moet eerlijk zeggen: ik was er zélf ook van slag van!

Samen leven is niet makkelijk. Je kunt je niet echt afsluiten voor de ander zijn energie. Dat geldt voor stellen, maar ook voor ouders en kinderen, broers en zussen. Je moet het met elkaar doen. En op dagen als deze, zit je zo op elkaars lip dat je er gek van wordt. In de herfst wordt je geconfronteerd met elkaars onhebbelijkheden. In de zomer kon je er nog een beetje omheen, maar nu zit je met elkaar opgescheept, en tja...dan vallen al die negatieve dingetjes toch wel op.

Wat ik heb geleerd in mijn leven is dat hetgene waar ik mij dood aan erger bij een ander, vaak mijn verborgen eigenschap is. Of iets wat ik heel graag zou doen of kunnen. Voorbeeldje? Waarom kan mijn man gewoon op de bank gaan zitten 's avonds en naar de TV kijken? Als ik ga zitten, vouw ik meteen de was. Wat irritant!!!
Herken je dit? Het is interessant om al je irritaties eens onder de loep te nemen. Zet ze eens op een rijtje in een schriftje. Waar erger je je blauw aan? Wat stoort je? Wat maakt je woest? En waarom?

Laat elk dingetje dan vervolgens eens even op je inwerken. Wat doet het met je? Wat voel je? Waarom maakt het je zo kwaad? Is er iets wat je van jezelf herkent in die irritante eigenschap? Zou het iets zijn wat je zelf graag zou willen doen of kunnen? Kun je iets van deze eigenschap leren? Neem één of twee eigenschappen per keer om te analyseren.

Door dit soort reflecties te oefenen, krijg je een enorm zelf inzicht. En het heeft als positieve bijkomstigheid dat je een stuk milder naar de ander kunt kijken. In het bovenstaande voorbeeld (man op bank), heb ik bewondering gekregen voor mijn man (en de meeste mannen) die blijkbaar heel goed kunnen kiezen voor zichzelf. Ze zijn moe, of hebben geen zin meer om te sloven. Dus doen ze het gewoon even niet. Zouden wij dat ook niet heel graag eens doen? En waarom doen we dat dan niet?
Het heeft mij geleerd om voortaan bewust te kiezen om wel of niet een klusje te doen. Dat betekent natuurlijk niet dat ik soms niet gewoon iets MOET doen. Dat is nou eenmaal zo. En dat geldt voor mijn man natuurlijk ook. Maar soms kun je ook gewoon kiezen om iets even niet te doen. Morgen is weer een dag!

Op deze manier geeft ieder gezinslid elkaar een cadeautje. Zo wordt samen leven een boeiende reis, elke dag opnieuw. En de herfst is dé periode bij uitstek om hiermee aan de slag te gaan. Je wordt gedwongen naar binnen te gaan. Zowel in je huis, als in je eigen psyche. Wat een geschenk!

Mama Sanna