zaterdag 20 december 2014

Recept: tulband


Recept tulband (Moskovisch gebak)

De Heel Gezonde (Cup) cakemix is werkelijk een alleskunner! We hebben al taarten gemaakt, allerlei vormen en maten van cake-jes…. En nu kun je voor de kerst ook een heerlijke, luchtige tulband maken. Hier is het recept:

Wat heb je nodig:

1 pak Heel Gezonde (Cup-) Cakemix
7 eieren (op kamertemperatuur)
160 gram boter of kokosolie (stevig, maar niet keihard)
Tulbandvorm
Oven op 180 graden (hete lucht: 160 graden)

* Eventuele tips voor decoratie vind je onderaan dit recept.

Werkwijze:

Splits de eieren. Doe de eierdooiers in een kom met de “suiker” uit het pak cakemix. Roer/mix dit mengsel tot het dik, schuimig en lichter van kleur is geworden (geel tot okergeel). Klop de eiwitten heel stijf (je moet de kom ondersteboven kunnen houden).

Doe het meelmengsel uit het zakje in een grote mengkom. Doe de boter/kokosolie ook in die kom. Snijd nu met twee messen de boter of kokosolie in de meel tot stukjes van ongeveer een doperwt groot.

Bestrijk de tulbandvorm intussen met boter of kokosolie en bestuif het met wat meel.

Doe het suiker-eigeelmengsel nu bij het meelmengsel in de kom en roer goed door. Nu mag je de eiwitten toevoegen. Doe dit met beleid: spatel het voorzichtig over in de kom met het deegmengsel en schep het vervolgens luchtig door, zonder het heel hard of snel te slaan. Het moet redelijk voorzichtig gebeuren om de luchtigheid niet te verliezen, maar het moet wel goed door elkaar komen.

Vul nu de tulbandvorm. Bij een kleine vorm moet je oppassen dat je tot enige vingers onder de rand blijft, zodat er voldoende ruimte blijft voor het rijzen van het beslag tijdens het bakken.

Bak de tulband nu in c.a. ¾ uur gaar en lichtbruin. (check met een saté prikker of breinaald of hij gaar is: kleeft er wat beslag aan de prikker dan is nog wat tijd nodig. Blijf doorgaan tot er geen beslag mee aan de naald kleeft. Dan is hij gaar.

Haal de tulband uit de oven en laat hem in zijn vorm afkoelen. Pas wanneer hij bijna helemaal koud is mag je hem er uit halen. Dan kan hij nog op het taartrooster verder afkoelen.

* Decoratietips:
Natuurlijk kan je tulband gewoon zó op tafel. Maar je kunt het ook decoreren met verse vruchten of een vervanger voor poedersuiker met een lage Glycemische Index. Dit laatste doe je door b.v. sukrin fijn te maken in een keukenmachine. Kun je geen sukrin vinden? In de meest natuurwinkels heb je tegenwoordig wel Stevija Chrystal. Dat is stevia (zuiver!) gemengd met sukrin. Als een bruine suiker laag ook mag, kun je kokosbloesemsuiker fijn malen in de machine.

Enjoy! Mama Sanna


Geen opmerkingen:

Een reactie posten