maandag 22 december 2014

kerstdrukte (met recept)

Wat een drukte, die laatste dagen voor kerst! Al die weken had ik geen inspiratie voor de te kiezen gerechten. Eerlijk gezegd was ik er ook niet mee bezig: de bakmixen voor de kerstkransjes en kerststol vonden gretig aftrek, en dat was alle kerst die ik nodig had. Maar nu werd ik toch wel wat zenuwachtig: oei! Wat zullen we eigenlijk gaan eten?

Een beetje bladeren in mijn recepten friste mijn geheugen weer op. Kijk, eerste kerstdag is bij ons makkelijk: het is familie traditie dat degene bij wie het feest gevierd wordt, ook zorgt voor de kalkoen. Dus...ik ben de sigaar! :) Maar voor tweede kerstdag moeten we toch nog iets verzinnen. En de kadootjes....oh help!
Intussen had zoonlief een basketbaltoernooi, ging oudste dochter uit logeren (wie kan er in hemelsnaam nog een loge bij hebben in deze dagen?!), kreeg de jongste een groeispurt (en sliep dus weinig) en ging jongste dochter helemaal uit haar dak vanwege de storm. Ik kon mezelf gewoon niet meer horen denken! Kortom: het is nu maandagavond kwart voor zes en ik heb nog steeds geen boodschappen gedaan..... (slik!)

Maar...ik heb wel twee fantastische recepten voor jullie gevonden in mijn "archief". Misschien dat jullie ook nog iets moeten verzinnen, en dit jullie helpt. Het is voor onze favoriete cranberrysaus én voor stoofpeertjes. Uiteraard maak ik alles zonder suiker.

In het nieuwe jaar gaan we er weer lekker tegen aan. Deze laatste week van het jaar doe ik het -voor mijn doen- wat rustiger aan. Waarschijnlijk doen jullie hetzelfde. Geniet er maar lekker van! Natuurlijk blijf ik nog lekker bloggen en FB-en tussendoor. Je hoeft me dus niet te missen.

Ik wens jullie nog veel succes met de laatste loodjes (uiteindelijk komt alles goed, dat weet je toch?) en heel liefdevolle, warme kerstdagen toe!

Hartegroet, Mama Sanna

Stoofperen

Nodig:

1 kilo stoofperen (Gieser Wildeman b.v.)
300 ml rode vruchten diksap
200-250 ml water
1 kaneelstokje

Werkwijze:

Schil de peren. Als je ze heel wilt houden (zoals op de foto), laat je het steeltje er aan en het klokhuis intact. Je kunt ze natuurlijk ook in partjes snijden.
Doe de peertjes in een pan waarin je het water en de diksap hebt gedaan. Doe als laatste het kaneelstokje erbij. Breng het sap aan de kook, en zet het vuur laag. Laat het nu gaar stoven. Prik af en toe even in de peertjes om te checken of ze al gaar zijn (zacht=gaar). Je gerecht is klaar!

Tip: wij gebruiken het sap na afloop vaak om waterijsjes van te maken. We vinden het namelijk zo lekker! Gewoon in een ijsvormpje gieten en in de vriezer zetten. Ook in de winter kunnen we daar van genieten.

Onze favoriete cranberrysaus

Ik heb er helaas geen foto van gemaakt, maar beloof je dat dit jaar even te doen. Dat is wel een uitdaging, want voor je het weet is hij al weer op. Je likt er je vingers bij af!

Wat heb je nodig:

375 gram verse cranberry's
350 ml water
5 hele kruidnagels
5 hele piment korrels (of een 1/4 tl pimentpoeder)
3 stokjes kaneel
250 gram kokosbloesemsuiker en 4 EL tagatose siroop (o.a. bij Jumbo) of rijststroop (natuurwinkel)

Werkwijze:

Cranberry's in een pan met water op hoog vuur zetten. Kruiden in een thee-ei of kaasdoek doen en toevoegen aan het water. Laat dit ongeveer 10 minuten koken totdat de cranberry's openbarsten. Roer nu de suiker en de siroop er door en zet het vuur laag. Laat dit 5 minuten doorkoken. Neem de pan van het vuur af en laat het afkoelen. Haal de kruiden er uit. Laat de saus minimaal 8 uur (een nacht) in de koelkast staan voor je het serveert.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten