Doorgaan naar hoofdcontent

Eng

Vorige week is bij ons het "gewone leven" weer begonnen: de kinderen gingen weer naar school. Voor twee van de drie schoolgaande bengels was het best spannend: oudste zoon ging naar groep 8 en jongste dochter naar groep 3. (Voor de Vlamingen: klas zes en klas één) Mijlpalen dus! En ook bij de sportclubjes werd het spannend: zoonlief verhuisde van de E-tjes naar de D-tjes (nieuw team) en dochterlief kreeg voor het eerst zwemles.

En dan zie je hoe verschillend mensen (en dus ook kinderen) kunnen reageren op gebeurtenissen. Waar jongste dochter zich er gewoon in gooit en ziet waar het schip strandt, heeft oudste zoon het zichtbaar heel moeilijk om te wennen aan nieuwe dingen. Hij vindt het eigenlijk doodeng en bevriest helemaal.

Natuurlijk vinden we nieuwe dingen allemaal best spannend. En soms ook zelfs eng. Je moet nieuwe vrienden maken bij verhuizing, of contact maken met nieuwe collega's bij een nieuwe baan. Oude gewoontes moeten wijken voor nieuwe... We maken dit allemaal ons hele leven mee in grote en kleine situaties.

Ik bezie veranderingen altijd al nieuwe kansen. En dat probeer ik ook aan de kinderen mee te geven. Want zonder veranderingen zul je nóóit ergens anders kunnen komen. Je komt zonder veranderingen nooit vooruit. En dat je het eng vindt, is helemaal niet erg. Het is ook goed om te weten van je zelf hoe je op dat soort dingen reageert. Want dan kun je je zelf helpen er doorheen te komen.

Hoe reageer jij op veranderingen? Vermijd je dat zo veel mogelijk? Of zoek je ze zelfs op? Wat gebeurt er met je wanneer je voor veranderingen staat? Wat voel je in je lijf, wat gebeurt er emotioneel? Wat doe je?

Wanneer je weet wat je sterke punten zijn en je valkuilen in dit soort situaties, kun je je zelf er doorheen loodsen én de verandering gebruiken als groeimoment.

Ik wens je een mooi nieuw schooljaar toe, met voldoende verandereringen!

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni