dinsdag 25 augustus 2015

Eng

Vorige week is bij ons het "gewone leven" weer begonnen: de kinderen gingen weer naar school. Voor twee van de drie schoolgaande bengels was het best spannend: oudste zoon ging naar groep 8 en jongste dochter naar groep 3. (Voor de Vlamingen: klas zes en klas één) Mijlpalen dus! En ook bij de sportclubjes werd het spannend: zoonlief verhuisde van de E-tjes naar de D-tjes (nieuw team) en dochterlief kreeg voor het eerst zwemles.

En dan zie je hoe verschillend mensen (en dus ook kinderen) kunnen reageren op gebeurtenissen. Waar jongste dochter zich er gewoon in gooit en ziet waar het schip strandt, heeft oudste zoon het zichtbaar heel moeilijk om te wennen aan nieuwe dingen. Hij vindt het eigenlijk doodeng en bevriest helemaal.

Natuurlijk vinden we nieuwe dingen allemaal best spannend. En soms ook zelfs eng. Je moet nieuwe vrienden maken bij verhuizing, of contact maken met nieuwe collega's bij een nieuwe baan. Oude gewoontes moeten wijken voor nieuwe... We maken dit allemaal ons hele leven mee in grote en kleine situaties.

Ik bezie veranderingen altijd al nieuwe kansen. En dat probeer ik ook aan de kinderen mee te geven. Want zonder veranderingen zul je nóóit ergens anders kunnen komen. Je komt zonder veranderingen nooit vooruit. En dat je het eng vindt, is helemaal niet erg. Het is ook goed om te weten van je zelf hoe je op dat soort dingen reageert. Want dan kun je je zelf helpen er doorheen te komen.

Hoe reageer jij op veranderingen? Vermijd je dat zo veel mogelijk? Of zoek je ze zelfs op? Wat gebeurt er met je wanneer je voor veranderingen staat? Wat voel je in je lijf, wat gebeurt er emotioneel? Wat doe je?

Wanneer je weet wat je sterke punten zijn en je valkuilen in dit soort situaties, kun je je zelf er doorheen loodsen én de verandering gebruiken als groeimoment.

Ik wens je een mooi nieuw schooljaar toe, met voldoende verandereringen!

Mama Sanna