vrijdag 14 augustus 2015

Recept: Mama's havermoutkoekjes


gluten-, lactose- en geraffineerde suikervrij

Vandaag hadden we zo'n zin in koekjes, maar ik had even geen zin in gedoe. En omdat ik net 4 kilo havermout had gehaald bij de molen, dacht ik: "waarom niet?" en ik besloot gewoon even simpel wat te experimenteren. Na zoveel jaren bakken met verschillende soorten graan, kon er toch weinig misgaan dacht ik. ;)

Het resultaat zijn super lekkere koekjes die heel snel en heel makkelijk te maken zijn. En als klap op de vuurpijl ook nog eens mega-budgetvriendelijk! En je weet het: ik maak alleen maar "Heel Gezonde koekjes", dus....eet ze zonder schuldgevoel.

Dit recept is goed voor 12 koekjes. Je kunt het natuurlijk verdubbelen om er meer te maken. En geloof me: dat ga je willen!

Tip: deze koekjes zijn ook perfect geschikt om mee te nemen naar sport of school!

Let op: Deze koekjes zijn in principe glutenvrij, hoewel havermout wel eens sporen van gluten kan bevatten doordat het bij het malen in contact geweest kan zijn met b.v. tarwe. Heb je coeliakie, is het belangrijk te kiezen voor havermout met een garantie erop dat het glutenvrij is. 

Wat heb je nodig:

1 1/2 kop havermout
1/2 kop rozijnen
1 ei (L)
1/2 tl kaneel
1 EL kokosolie extra virgin (vloeibaar) +
1/4 tl groene stevia * of c.a. 5 druppels vloeibare stevia
2 EL rijststroop

+= Voor zachtere koekjes kun je 2 EL kokosolie gebruiken. Dit recept is voor een meer krokante bite.
*= binnenkort verkrijgbaar via de webshop

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven 160 graden)
Zet een bakplaat klaar en leg er een bakmat of bakpapier op.
Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een beslagkom. Voeg dan het ei, de kokosolie en de rijststroop toe en roer alles goed door elkaar met een houten lepel. Vorm met je handen balletjes en leg deze op de bakplaat. Druk ze daar plat tot een dik, bol koekje.

Plaats de bakplaat in de oven en bak de koekjes goudbruin in 15 tot 20 minuten. Je kunt ze zowel warm als koud eten.Tip: varieer ook eens met vanille in plaats van kaneel, cacao-nibs in plaats van rozijnen, enzovoorts. Leef je uit! :)

Enjoy!!!

Mama Sanna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten