Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Mama's havermoutkoekjes


gluten-, lactose- en geraffineerde suikervrij

Vandaag hadden we zo'n zin in koekjes, maar ik had even geen zin in gedoe. En omdat ik net 4 kilo havermout had gehaald bij de molen, dacht ik: "waarom niet?" en ik besloot gewoon even simpel wat te experimenteren. Na zoveel jaren bakken met verschillende soorten graan, kon er toch weinig misgaan dacht ik. ;)

Het resultaat zijn super lekkere koekjes die heel snel en heel makkelijk te maken zijn. En als klap op de vuurpijl ook nog eens mega-budgetvriendelijk! En je weet het: ik maak alleen maar "Heel Gezonde koekjes", dus....eet ze zonder schuldgevoel.

Dit recept is goed voor 12 koekjes. Je kunt het natuurlijk verdubbelen om er meer te maken. En geloof me: dat ga je willen!

Tip: deze koekjes zijn ook perfect geschikt om mee te nemen naar sport of school!

Let op: Deze koekjes zijn in principe glutenvrij, hoewel havermout wel eens sporen van gluten kan bevatten doordat het bij het malen in contact geweest kan zijn met b.v. tarwe. Heb je coeliakie, is het belangrijk te kiezen voor havermout met een garantie erop dat het glutenvrij is. 

Wat heb je nodig:

1 1/2 kop havermout
1/2 kop rozijnen
1 ei (L)
1/2 tl kaneel
1 EL kokosolie extra virgin (vloeibaar) +
1/4 tl groene stevia * of c.a. 5 druppels vloeibare stevia
2 EL rijststroop

+= Voor zachtere koekjes kun je 2 EL kokosolie gebruiken. Dit recept is voor een meer krokante bite.
*= binnenkort verkrijgbaar via de webshop

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven 160 graden)
Zet een bakplaat klaar en leg er een bakmat of bakpapier op.
Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een beslagkom. Voeg dan het ei, de kokosolie en de rijststroop toe en roer alles goed door elkaar met een houten lepel. Vorm met je handen balletjes en leg deze op de bakplaat. Druk ze daar plat tot een dik, bol koekje.

Plaats de bakplaat in de oven en bak de koekjes goudbruin in 15 tot 20 minuten. Je kunt ze zowel warm als koud eten.



Tip: varieer ook eens met vanille in plaats van kaneel, cacao-nibs in plaats van rozijnen, enzovoorts. Leef je uit! :)

Enjoy!!!

Mama Sanna





Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni