maandag 23 november 2015

Achter het nieuws: vlees

Je weet, ik post hier geen berichten waar je naar van wordt. Ik geloof in positieve energie. Dat is ook waar "Heel" voor staat: ik vind het belangrijk om rekening te houden met lichaam, ziel en geest. Negatieve energie kan ziekmakend zijn, en hoort niet op deze blog of website thuis.

Het artikel waar ik nu naar ga verwijzen kun je zien als heel negatief. Het laatste wat ik wil is dat mensen het gevoel krijgen dat Heel Gezonde Mama zegt hoe ze "moeten" leven. Ik heb er dus ook lang over nagedacht wat ik hiermee zou doen. Maar tóch vind ik het belangrijk om te delen. Want kennis is macht. Het zorgt ervoor dat je bewuste keuzes kunt maken, en dat geeft je weer het gevoel dat je je leven in je eigen hand hebt (tot op zekere hoogte dan). Een gevoel van zelfbeschikking. En dát is juist weer Heel Gezond!

De Heel Gezonde Levensstijl is erop gebaseerd dat jij dié manier van gezonder leven gaat vinden die bij jou past. Door geinformeerd te zijn over hoe gezonde voeding en gezondheid werkt, kun je keuzes maken die voor jouw situatie werken. Ik zal dus nooit roepen dat iemand bijvoorbeeld vegetarier of veganist “moet” worden. Of geheelonthouder, enzovoorts. Ik zoek naar de gulden middenweg, want die is het langste vol te houden. Tenslotte is gezond leven geen dieet of fase, maar een “way of life”.

Vandaag ga ik het hebben over vlees. Of liever, de herkomst van ons vlees. Daarmee probeer ik niemand te bekeren tot het vegetarisme, maar wil ik de gevolgen van de huidige vleesindustrie laten zien. Aanleiding was dit artikel, in National Geographic: http://phenomena.nationalgeographic.com/2015/11/21/mcr-gene-colistin/ In dit artikel wordt verteld over de nieuwste inzichten op het gebied van anti-biotica. Namelijk, dat nu ook het laatste soort anti-bioticum dreigt onbruikbaar te worden omdat ook hier bacterien resistent voor aan het worden zijn. Het is een crisis waar druk over vergaderd wordt met o.a. de Wereld Gezondheidsraad.

Je weet misschien dat er in de intensieve veehouderij (de “gewone” lapjes vlees komen hier vandaan) antibiotica worden gebruikt om de dieren niet zieker te laten worden dan ze al zijn. De laatste jaren komt er steeds meer naar buiten dat dit overvloedige gebruik van anti-biotica lijdt tot resistentie: bacterien worden immuun voor die bepaalde soorten anti-biotica. Dat is natuurlijk heel problematisch want zo kunnen we ernstige bacteriele aandoeningen wellicht niet meer aanpakken. Ook niet bij ons, mensen! Er is dus al jaren sprake van het zoeken naar oplossingen hiervoor en intussen wordt de veehouderij verzocht minder te gebruiken. Ook wij zelf mogen niet meer voor ieder wissewasje een anti-biotica kuurtje nemen.

Dat is even in een notendop hoe het zat. Al die tijd had men nog wel het idee dat er nog één laatste soort antibiotica was die nog wél werkte. Een anti-bioticum die heel vervelende bijwerkingen heeft, overigens. Het kan bijvoorbeeld nierschade opleveren. Daarom hadden ze hem dan ook al die jaren niet gebruikt. Maar met al die toenemende resistentie was het toch fijn om te weten dat ze nog iets achter de hand hadden. Helaas…. Inmiddels blijkt ook dit middel niet meer onfeilbaar te zijn. Ook hiertegen is een resistentie aan het opbouwen. En daarmee is het “laatste redmiddel” overboord.

Een doem-scenario? Ga ik je nou tóch iets heel negatiefs schrijven? Ik denk het niet. Ik denk –net als heel veel wetenschappers- dat dit juist een uitgelezen kans is. Een kans om het anders te doen. Een kans om te beseffen dat de manier waarop we de laatste decennia zijn omgegaan met onze mede-aardbewoners (de dieren) geen toekomst heeft. Steeds meer wetenschappers beseffen dat het bestrijden van ziekte niet zo zeer ligt in het bestrijden van de ziek-makers, maar wellicht nog meer in het versterken van ons eigen immuunsysteem. En laat dát nou net zijn, waar Heel Gezonde Mama voor staat!
Heel Gezond leven is zorgen dat je in balans bent wat betreft je lichaam, je ziel en je geest. Dat maakt je sterk, en daarmee krijgen ziekmakers minder kans. Wanneer we ons voeden in élke zin van het woord, houden wij onze weerstand op peil. Geestelijk én lichamelijk.
Maar hoe kunnen wij ons gezond voeden wanneer we niet zorgen voor onze aarde en hetgeen wat ons voeding moet geven? Wanneer wij moeten eten van een zieke aarde, of wanneer wij vlees eten wat vol zit met stress en anti-biotica, voeden wij ons met precies dát!

Ik hoop dat deze noodklok die nu geluid wordt, ook op wereld-niveau zal gaan zorgen voor een verandering in het denken. Dat we een begin kunnen maken met het zorgen voor onze voedingsbronnen. Je tankt je auto toch ook niet vol met bagger?

Dus…geen paniek. Bepaal wat je wilt doen met deze informatie. Er bestáán diervriendelijker alternatieven, óók wanneer je wel vlees wilt eten. In de biologische veehouderij mag bijvoorbeeld geen anti-biotica worden gebruikt.
Onthoud: jij stemt met je vork! Jij als consument bepaalt hoe de voedingsindustrie ons in de toekomst van producten gaat voorzien. Make it count!

Een Heel Gezonde optimistische groet,


Mama Sanna