zondag 20 maart 2016

Recept: Heel Gezonde Paaseitjes

Heel Gezonde Paaseitjes
Vegan raw chocolade-eitjes met amandel-vulling
zonder geraffineerde suiker


Deze paaseitjes kunnen zonder schuldgevoel gesnoept worden*: ze dragen bij aan een gezonde levensstijl. Met een vulling van pure amandelen en door gebruik te maken van extra virgin kokosolie, zijn ze een bron van gezonde vetten. De rauwe cacao zit bomvol anti-oxidanten, werkt cholesterol verlagend, is goed voor je humeur en barst van de mineralen. Kortom: een Heel Gezond snoepje!

Ingredienten:

Voor de chocolade
3 EL gesmolten extra virgin kokosolie
2 EL rauwe cacaopoeder
2 EL rijststroop en 1/8 tl groene stevia of 1 druppel vloeibare stevia
¼ tl gemalen vanille

Vulling:
2 EL gemalen amandelen of amandelmeel
1 EL Extra virgin kokosolie
1 EL rijststroop

Hardware:

Siliconen chocolade vorm (paaseitjes of andere leuke vormpjes)
vriezer

Werkwijze:
Meng de ingredienten voor de chocolade goed door. Giet of schep een laagje onderin de vorm. Zorg dat je de helft van het chocolademengsel gebruikt. De rest heb je straks nog nodig. Zet de vorm 5 minuten in de vriezer tot het stevig is geworden.
Meng de ingredienten voor de vulling door elkaar. Haal de vorm uit de vriezer. Plaats een klein bolletje vulling in het midden op de hard geworden chocolade. Giet dan de rest van de chocolade over de vulling heen tot het vormpje vol is. Zet het terug in de vriezer. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn de eitjes klaar.

Bewaren: in de koelkast in een luchtdichte doos, blijft dit nog heel lang goed. Let op: kokosolie smelt al bij 24 graden. Daarom is bewaren in de koelkast aangeraden.

LET OP BIJ JONGE KINDEREN:
Vervang de rauwe cacao door Carobepoeder. Dit bevat geen caffeine. Ook voor mensen met een gevoeligheid voor cacao kan carobe een uitkomst zijn. Tip voor de paasdagen:


Niets leuker dan paaseitjes zoeken! Maar als je geen suiker mag, is het voor kinderen vaak niet mogelijk om aan dit feest mee te doen. En deze zelfgemaakte eitjes hebben geen folie, en zijn te zacht om zo neer te leggen. Ooit vond ik in een speelgoedwinkel deze blikken paaseitjes. Daar doe ik mijn chocolade eitjes in, en zo kan ik ze in de tuin verstoppen zonder bang te zijn dat het smelt of nat wordt. Je vindt deze blikken eieren wel eens op marktplaats of bij “houten speelgoed” winkels.

* Uiteraard is te veel nooit goed! Cacao bevat naast alle goede stoffen bijvoorbeeld ook caffeine. Een teveel aan caffeine maakt je misschien onrustig, en het is voor gevoelige mensen niet altijd prettig om caffeine te eten (of drinken). Cacao is ook een behoorlijk werkje voor de lever. Kortom: Heel Gezond, maar zoals met alles: zoek de balans en matigheid die bij jou past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten