woensdag 5 oktober 2016

Hoera, het is herfst!!!! (recepten!)

De herfst is echt begonnen. En dat merk je in ons huis aan de geuren: appels, (stoof-)peren, kaneel..... Met rode konen van het fietsen komen de kinderen binnen en roepen "Wat maak je mam? Het ruikt zó lekker!". Echte najaars-gezelligheid. I love it!

Ken jij het verhaaltje van de krekel en de mier? Vandaag was ik als een echte mier ons huishouden aan het voorbereiden op de winter die komen gaat. Eind september hebben we appels en peren geplukt, en afgelopen weekend kreeg ik een super-deal op de markt: een complete doos met rijpe bananen (meer dan 20 kilo) voor 5 €. Daar kon ik mee aan de slag!

Het is goed om in deze tijd van het jaar een voorraad te maken. Nu oogsten we de verse vruchten die boordevol vitamines en mineralen zitten om je door de koude wintermaanden heen te trekken. Het is op dit moment betaalbaar en we kunnen er zúlke lekkere dingen van maken. Profiteer hier dus van!

Zoals je ziet, ben ik vandaag aan de slag gegaan met de bananen en de stoofperen. Naast het bakken van lekker bananenbrood en bananen-haverkoeken, heb ik ook porties bananenplakjes ingevroren (voor ijs en smoothies) én zes trays bananenchips gedroogd. Heerlijk voor door de muesli, in dadelrepen of gewoon uit het vuistje en in de lunchbox van de kinderen.

Vandaag geef ik je het recept van een overheerlijk glutenvrij bananenbrood. Maar ook de recepten voor de stoofperen en de bananen-haverkoeken kun je hier op de blog terug vinden door op de link te klikken. Al deze recepten zijn (uiteraard!) zonder geraffineerde suiker, maar ook glutenvrij en veganistisch. Ik wens je een heerlijke herfst toe!

Mama Sanna
Recept: Bananenchips makenRecept: Bananen-Haverkoeken

Recept: Stoofperen

Recept van vandaag: 

Mama's Heel Gezonde Bananenbrood (glutenvrij, natuurlijk zoet en vegan)


Dit broodje levert energie op een gezonde manier, zit barstensvol vezels en is een prima basis voor allerlei beleg. Het is licht zoet, mild van smaak en zacht. Geschikt voor jong en oud!

Ingredienten:

2 koppen rijpe bananen (geprakt)
1 kop havermeel (fijngemalen havervlokken)
1/2 kop amandelmeel
1/2 kop gedroogde (baby-)vijgen (in stukjes gesneden)
Snufje Keltisch Zeezout
1 tl wijnsteenzuur-bakpoeder
1 EL lijnzaadmeel (fijngemalen lijnzaad)
1/4 kop kokosmeel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven: 180 graden). Meng in een kom alle ingredienten behalve het lijnzaadmeel en de vijgen goed door elkaar. Voeg vervolgens de vijgen toe en als dat goed is doorgemengd, als laatste het lijnzaadmeel.

Doe wat bakpapier in een kleine brood- of cakevorm. Stort het beslag in deze vorm en plaats het in de voorverwarmde oven. Bak het broodje gaar in 60 tot 70 minuten. Let op: het broodje blijft zacht aanvoelen, maar krijgt een iets hardere bruine korst. Bij het indrukken voel je dat het broodje terug veert, en als je er op klopt, klinkt het hol. Dat betekent dat het gaar is.

Haal het broodje uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. Voor gebruik in plakjes snijden.

Heerlijk met (zelf  gemaakte) notenpasta of pindakaas. Ook appelstroop en jam of chutney (zonder toegevoegde suikers) doen het erg goed op dit brood.

Enjoy!

Mama Sanna