Doorgaan naar hoofdcontent

Hoera, het is herfst!!!! (recepten!)

De herfst is echt begonnen. En dat merk je in ons huis aan de geuren: appels, (stoof-)peren, kaneel..... Met rode konen van het fietsen komen de kinderen binnen en roepen "Wat maak je mam? Het ruikt zó lekker!". Echte najaars-gezelligheid. I love it!

Ken jij het verhaaltje van de krekel en de mier? Vandaag was ik als een echte mier ons huishouden aan het voorbereiden op de winter die komen gaat. Eind september hebben we appels en peren geplukt, en afgelopen weekend kreeg ik een super-deal op de markt: een complete doos met rijpe bananen (meer dan 20 kilo) voor 5 €. Daar kon ik mee aan de slag!

Het is goed om in deze tijd van het jaar een voorraad te maken. Nu oogsten we de verse vruchten die boordevol vitamines en mineralen zitten om je door de koude wintermaanden heen te trekken. Het is op dit moment betaalbaar en we kunnen er zúlke lekkere dingen van maken. Profiteer hier dus van!

Zoals je ziet, ben ik vandaag aan de slag gegaan met de bananen en de stoofperen. Naast het bakken van lekker bananenbrood en bananen-haverkoeken, heb ik ook porties bananenplakjes ingevroren (voor ijs en smoothies) én zes trays bananenchips gedroogd. Heerlijk voor door de muesli, in dadelrepen of gewoon uit het vuistje en in de lunchbox van de kinderen.

Vandaag geef ik je het recept van een overheerlijk glutenvrij bananenbrood. Maar ook de recepten voor de stoofperen en de bananen-haverkoeken kun je hier op de blog terug vinden door op de link te klikken. Al deze recepten zijn (uiteraard!) zonder geraffineerde suiker, maar ook glutenvrij en veganistisch. Ik wens je een heerlijke herfst toe!

Mama Sanna




Recept: Bananenchips maken







Recept: Bananen-Haverkoeken

















Recept: Stoofperen





















Recept van vandaag: 

Mama's Heel Gezonde Bananenbrood (glutenvrij, natuurlijk zoet en vegan)


Dit broodje levert energie op een gezonde manier, zit barstensvol vezels en is een prima basis voor allerlei beleg. Het is licht zoet, mild van smaak en zacht. Geschikt voor jong en oud!

Ingredienten:

2 koppen rijpe bananen (geprakt)
1 kop havermeel (fijngemalen havervlokken)
1/2 kop amandelmeel
1/2 kop gedroogde (baby-)vijgen (in stukjes gesneden)
Snufje Keltisch Zeezout
1 tl wijnsteenzuur-bakpoeder
1 EL lijnzaadmeel (fijngemalen lijnzaad)
1/4 kop kokosmeel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven: 180 graden). Meng in een kom alle ingredienten behalve het lijnzaadmeel en de vijgen goed door elkaar. Voeg vervolgens de vijgen toe en als dat goed is doorgemengd, als laatste het lijnzaadmeel.

Doe wat bakpapier in een kleine brood- of cakevorm. Stort het beslag in deze vorm en plaats het in de voorverwarmde oven. Bak het broodje gaar in 60 tot 70 minuten. Let op: het broodje blijft zacht aanvoelen, maar krijgt een iets hardere bruine korst. Bij het indrukken voel je dat het broodje terug veert, en als je er op klopt, klinkt het hol. Dat betekent dat het gaar is.

Haal het broodje uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. Voor gebruik in plakjes snijden.

Heerlijk met (zelf  gemaakte) notenpasta of pindakaas. Ook appelstroop en jam of chutney (zonder toegevoegde suikers) doen het erg goed op dit brood.

Enjoy!

Mama Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni