woensdag 23 november 2016

Schokkend: kinderen met anorexia steeds jonger


Het was een hot topic in het nieuws, en ik kan er nu eindelijk even iets over zeggen: steeds meer kinderen hebben anorexia nervosa. Kinderen tussen de 8 en 13 jaar zijn nu een nieuwe patientengroep en dat baart Nederland (terecht) zorgen.

Maar waar ik me aan stoorde is de beperkte berichgeving. Er wordt met het vingertjje gewezen naar de hype rond gezonder eten als de oorzaak. Ik denk niet dat dit (geheel) terecht is.

Artikel in Noord Hollands Dagblad

In een interview met een meisje bij het nieuws, hoorde ik haar zeggen dat ze haar buik en gezicht te dik vond. Het was een "gewoon" kind, van een jaar of 9/10. Er werd gezegd dat het te maken heeft met de focus op gezond eten van tegenwoordig. Kan best zijn, maar heeft er ook wel eens iemand gekeken naar de programma's waar onze jonge kinderen naar kijken? Bratz, Barbie prinsessen, K3...volwassen vrouwenlijven (om het over uber slank nog maar niet eens te hebben) die als rolmodel fungeren voor peuters, kleuters en lagere schoolkinderen. Maar op die leeftijd heb je nu eenmaal een buikje en een "bolle" toet! Dat hoort er bij! In de kinderopvang hoor ik niets anders dan meisjes (en jongens overigens) die Anna en Elsa spelen: de slanke (en volwassen) prinsessen uit Frozen. Daar hoor ik de wetenschappers in deze discussie niet over. Onlangs liet ik mijn dochter van 7 een aflevering zien van de oorspronkelijke serie Maja de Bij. Ze was geschokt: "wat is Maja dik!" En ja hoor, bij het bekijken van de moderne gecomputeriseerde versie was het duidelijk te zien: ons kleine bijtje Maja had een metamorfose ondergaan: ze was een heel stuk slanker én "volwassener" in haar uiterlijk. Dat is toch geen normaal beeld voor een jong kind om zich aan te spiegelen?
Maja anno nu


Maja in de jaren zeventig
Ik hoop dat deze observatie ook eens mee genomen kan worden in de onderzoeken naar dit fenomeen bij kinderen. Ik ben blij dat ouders juist steeds bewuster worden van het belang van gezonde voeding. Ook daarin moet niet overdreven worden (en al helemaal niet over te dik worden beginnen als ze eens een ijsje eten zeg!)

Maar laten we wel wezen: onze voeding kan veel gezonder. Maar dat zou "gewoon" moeten zijn, en geen obsessie.

Wat vind jij? Ik hoor graag jouw mening over dit onderwerp!

mama Sanna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten