Doorgaan naar hoofdcontent

Hoera! We bestaan 3 jaar! (feestrecept!)

Op 2 april 2014 werd Heel Gezonde Mama een officieel bedrijf. Daarvoor blogde ik al onder dezelfde naam over gezondheid en welzijn, maar op deze datum kreeg Heel Gezonde Mama een officieel tintje. Omdat ik gisteren super druk was, vandaag daarom een verlaat verjaardagscadeau: het recept voor de lekkerste appeltaart die je ooit hebt geproefd. Dit recept komt van mijn oude blog, en met de nieuwste inzichten heb ik hem wat "opgepimpt".

Wat is er veel gebeurd in de afgelopen drie jaar! Van een blog stapte ik over naar een bedrijf in bakmixen. Ik stond op vele beurzen, ontmoette vele mensen en leerde heel veel over de handel en wandel in de voedingsmiddelen-branche. En nu, drie jaar later, ga ik eigenlijk terug naar mijn roots: ik ga weer meer adviseren en begeleiden. Workshops en lezingen geven, adviezen en ondersteuning leveren aan gezinnen, scholen en opvangorganisaties. Het internet is een prachtig medium om dit mee te kunnen doen.

En vanaf dit jaar ondersteunt Heel Gezonde Mama ook een aantal interessante projecten, waarbij mens en milieu centraal staan. Met ecologische oplossingen voor wonen, leveren we (Heel Gezonde papa en ik ;) ) een bijdrage aan knelpunten die niet alleen in Nederland spelen, maar op veel plaatsen in de wereld een probleem vormen.

Het begint allemaal met de vernieuwde website. En stilletjes aan verschijnen alle leuke nieuwe dingen online. Blijf me dus vooral volgen via alle kanalen!

Ik heb er echt ontzettend veel zin in, en ben benieuwd hoe ik over nog eens drie jaar terug kijk op de blog van vandaag. Zal ik dan veel te vertellen hebben? Is alles gelukt wat ik op dit moment allemaal voor mij zie? De tijd zal het leren.

Maar eerst: tijd voor een feestje! En met deze verrukkelijke appeltaart moet dat zeker lukken!

Enjoy!
Mama Sanna

P.S: het is helaas geen glutenvrije taart, maar voor mensen met een melk-intolerantie heb ik de vervangingsmogelijkheden er ook bij gezet.

De lekkerste appeltaart die je ooit hebt geproefd

(en je maakt hem helemaal zelf!)


gemaakt met Spelt en gezoet met Stevia





 Een heerlijke taart voor een echt verwenmomentje. Genoeg voor minimaal 10 personen.

Ingredienten: 
Deeg: 
200 gram Volkoren speltmeel
50 gram Speltbloem
2 afgestreken theelepels bakpoeder (wijnsteenzuur)
1 ei
150 gram roomboter (moet op kamertemperatuur zijn) of kokosolie
15 gram stevia *
35 gram kokosbloesemsuiker of: 15 gram kokosbloesemsuiker en 20 gram sukrin **

* Gebruik Stevia van het merk Stevija, niet uit de gewone supermarkt. In de Steviapoeder van de gewone supermarkt zit slechts 2 procent stevia, de rest is Maltodextrine. Meer over die laatste "onschuldige" toevoeging vind je op de blog. 15 gram is de maximale hoeveelheid stevia die je kunt toevoegen zonder een bittere smaak te krijgen. (helaas). Daarom is er voor de zoete smaak nog wat kokosbloesemsuiker toegevoegd. Je kunt hier ook kiezen voor rijststroop. Experimenteer hier gerust mee!
** Voor diegenen die echt heel goed op moeten letten dat de suikerspiegel gelijkmatig blijft, is de tweede optie wellicht een betere. Sukrin is een merknaam voor Erythritol. Een natuurlijke suiker-alcohol die de suikerspiegel niet verhoogt, en geen bijwerkingen heeft (zoals xylitol dat b.v. wel kan geven).

De Vulling:

5 flinke appels (ongeveer een kilo) b.v. Elstar
kaneel naar smaak
Eventueel wat rozijnen en/of walnoten

De Pudding:

45 gram custard poeder
1 tl vanillepoeder of 2 dopjes vanille essence (b.v. Cook, bij de natuurwinkel)
60 gram rijststroop
15 gram Steviapoeder
750 ml slagroom (gebruik biologische, dan heb je gezondere vetten) of plantaardige room (b.v. Oatly)

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 175 graden celsius. Heteluchtoven: 160 graden.

Vet een springvorm van 24cm doorsnee in met boter of kokosolie en bekleed het met bakpapier. Vergeet ook de zijkanten niet!

Kneed het meel, bakpoeder, de stevia en kokosbloesemsuiker, het boter en het ei tot een soepel deeg. Met de hand duurt dit ongeveer 10 minuten. Bekleed hier de springvorm mee, zowel de bodem als de zijkanten. Schil de appels en snijd ze in 8 parten. Zet de partjes rechtop tegen elkaar in de vorm. Ik begin meestal in het midden. De hele vorm moet goed gevuld zijn.

Roer met een vork of garde de custardpoeder in een kom met de stevia, de rijststroop , de vanille en 150 ml van de (slag)room. Het moet een romig geheel zijn. Verwarm de rest van de (slag)room op een laag vuurtje (blijf goed doorroeren tijdens het koken!) tot het kookpunt. Haal de room van het vuur en voeg het custardmengsel erbij. Zet de pan weer terug op een laag vuur en breng het al roerend aan de kook. Schep dan de pudding over de appels in de vorm.

Bak de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven in c.a. 70 minuten gaar en goudbruin. Leg na 5 minuten bakken een stukje aluminiumfolie over de pudding, dan blijft hij mooi gelig. 

Laat de taart afkoelen, en zet hem daarna nog een paar uur in de koelkast om op te laten stijven. Dit is niet persé nodig, maar maakt hem wel het allerlekkerste.

Enjoy!

Dit is het resultaat.....





Heel Gezonde Mama, december 2012 (aangepast april 2017) 

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni