maandag 3 april 2017

Hoera! We bestaan 3 jaar! (feestrecept!)

Op 2 april 2014 werd Heel Gezonde Mama een officieel bedrijf. Daarvoor blogde ik al onder dezelfde naam over gezondheid en welzijn, maar op deze datum kreeg Heel Gezonde Mama een officieel tintje. Omdat ik gisteren super druk was, vandaag daarom een verlaat verjaardagscadeau: het recept voor de lekkerste appeltaart die je ooit hebt geproefd. Dit recept komt van mijn oude blog, en met de nieuwste inzichten heb ik hem wat "opgepimpt".

Wat is er veel gebeurd in de afgelopen drie jaar! Van een blog stapte ik over naar een bedrijf in bakmixen. Ik stond op vele beurzen, ontmoette vele mensen en leerde heel veel over de handel en wandel in de voedingsmiddelen-branche. En nu, drie jaar later, ga ik eigenlijk terug naar mijn roots: ik ga weer meer adviseren en begeleiden. Workshops en lezingen geven, adviezen en ondersteuning leveren aan gezinnen, scholen en opvangorganisaties. Het internet is een prachtig medium om dit mee te kunnen doen.

En vanaf dit jaar ondersteunt Heel Gezonde Mama ook een aantal interessante projecten, waarbij mens en milieu centraal staan. Met ecologische oplossingen voor wonen, leveren we (Heel Gezonde papa en ik ;) ) een bijdrage aan knelpunten die niet alleen in Nederland spelen, maar op veel plaatsen in de wereld een probleem vormen.

Het begint allemaal met de vernieuwde website. En stilletjes aan verschijnen alle leuke nieuwe dingen online. Blijf me dus vooral volgen via alle kanalen!

Ik heb er echt ontzettend veel zin in, en ben benieuwd hoe ik over nog eens drie jaar terug kijk op de blog van vandaag. Zal ik dan veel te vertellen hebben? Is alles gelukt wat ik op dit moment allemaal voor mij zie? De tijd zal het leren.

Maar eerst: tijd voor een feestje! En met deze verrukkelijke appeltaart moet dat zeker lukken!

Enjoy!
Mama Sanna

P.S: het is helaas geen glutenvrije taart, maar voor mensen met een melk-intolerantie heb ik de vervangingsmogelijkheden er ook bij gezet.

De lekkerste appeltaart die je ooit hebt geproefd

(en je maakt hem helemaal zelf!)


gemaakt met Spelt en gezoet met Stevia

 Een heerlijke taart voor een echt verwenmomentje. Genoeg voor minimaal 10 personen.

Ingredienten: 
Deeg: 
200 gram Volkoren speltmeel
50 gram Speltbloem
2 afgestreken theelepels bakpoeder (wijnsteenzuur)
1 ei
150 gram roomboter (moet op kamertemperatuur zijn) of kokosolie
15 gram stevia *
35 gram kokosbloesemsuiker of: 15 gram kokosbloesemsuiker en 20 gram sukrin **

* Gebruik Stevia van het merk Stevija, niet uit de gewone supermarkt. In de Steviapoeder van de gewone supermarkt zit slechts 2 procent stevia, de rest is Maltodextrine. Meer over die laatste "onschuldige" toevoeging vind je op de blog. 15 gram is de maximale hoeveelheid stevia die je kunt toevoegen zonder een bittere smaak te krijgen. (helaas). Daarom is er voor de zoete smaak nog wat kokosbloesemsuiker toegevoegd. Je kunt hier ook kiezen voor rijststroop. Experimenteer hier gerust mee!
** Voor diegenen die echt heel goed op moeten letten dat de suikerspiegel gelijkmatig blijft, is de tweede optie wellicht een betere. Sukrin is een merknaam voor Erythritol. Een natuurlijke suiker-alcohol die de suikerspiegel niet verhoogt, en geen bijwerkingen heeft (zoals xylitol dat b.v. wel kan geven).

De Vulling:

5 flinke appels (ongeveer een kilo) b.v. Elstar
kaneel naar smaak
Eventueel wat rozijnen en/of walnoten

De Pudding:

45 gram custard poeder
1 tl vanillepoeder of 2 dopjes vanille essence (b.v. Cook, bij de natuurwinkel)
60 gram rijststroop
15 gram Steviapoeder
750 ml slagroom (gebruik biologische, dan heb je gezondere vetten) of plantaardige room (b.v. Oatly)

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 175 graden celsius. Heteluchtoven: 160 graden.

Vet een springvorm van 24cm doorsnee in met boter of kokosolie en bekleed het met bakpapier. Vergeet ook de zijkanten niet!

Kneed het meel, bakpoeder, de stevia en kokosbloesemsuiker, het boter en het ei tot een soepel deeg. Met de hand duurt dit ongeveer 10 minuten. Bekleed hier de springvorm mee, zowel de bodem als de zijkanten. Schil de appels en snijd ze in 8 parten. Zet de partjes rechtop tegen elkaar in de vorm. Ik begin meestal in het midden. De hele vorm moet goed gevuld zijn.

Roer met een vork of garde de custardpoeder in een kom met de stevia, de rijststroop , de vanille en 150 ml van de (slag)room. Het moet een romig geheel zijn. Verwarm de rest van de (slag)room op een laag vuurtje (blijf goed doorroeren tijdens het koken!) tot het kookpunt. Haal de room van het vuur en voeg het custardmengsel erbij. Zet de pan weer terug op een laag vuur en breng het al roerend aan de kook. Schep dan de pudding over de appels in de vorm.

Bak de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven in c.a. 70 minuten gaar en goudbruin. Leg na 5 minuten bakken een stukje aluminiumfolie over de pudding, dan blijft hij mooi gelig. 

Laat de taart afkoelen, en zet hem daarna nog een paar uur in de koelkast om op te laten stijven. Dit is niet persé nodig, maar maakt hem wel het allerlekkerste.

Enjoy!

Dit is het resultaat.....

Heel Gezonde Mama, december 2012 (aangepast april 2017)