dinsdag 12 november 2013

Recept: "Kip" in zoet-re saus

 

Een snel, makkelijk, verrukkelijk en Heel Gezond recept voor het hele gezin, die je naar believen met échte kipfilet of met de “kip”stukjes van de Vegetarische Slager kunt maken. Gezoet met stevia en gegarandeerd zonder kleur- , geur-, smaak- en andere gekke stoffen!

Je serveert deze saus het beste met volle, (zilvervlies)rijst. De vezels in de volle rijst helpen je lichaam om de suikers (want ook al is het zonder geraffineerde suiker, de vruchten zorgen er wel voor dat er tóch behoorlijk wat zoet in zit!) langzamer in het bloed op te nemen, waardoor de schommelingen in je bloedsuikerspiegel tot het minimum worden beperkt. De zilvervliesrijst in de gewone supermarkt is doorgaans toch al behoorlijk bewerkt. Kies dus voor de zilvervliesrijst (ook wel bruine rijst genoemd) uit de natuurwinkel. Je ziet aan de kooktijd hoe bewerkt het is: een normale kooktijd voor onbewerkte rijst is c.a. 40 tot 45 minuten. Een kooktijd van 10 minuten voor échte zilvervliesrijst kan dus eigenlijk niet!!!!

Ik koos voor dit gerecht de vegetarische kipstukjes van de Vegetarische Slager (Jumbo/Natuurwinkel). Mijn gezin had het helemaal niet door. Zelfs de grootste vleeseter niet (we noemen geen namen!J )! Er was zelfs iemand die een stukje “vlees” opzij legde, want het was wat hard (door het bakken): “ik denk dat er nog een stukje bot aan zat”…..
Een heel mooie manier om de vlees consumptie van je gezin te beperken dus, zonder dat ze aan smaak hoeven inboeten.


Ingrediënten:

½ ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
1 klein potje tomatenpuree
½ verse ananas in stukjes
2 nectarines of perziken in stukjes
500 cc water
(optioneel: 2 tl abrikozenjam)
scheut citroensap
1 tl (keltisch) zeezout
10 druppels stevia
2 tl Arrowroot (bindmiddel)
300 gram kipfilet (kies voor biologisch!) of kipstukjes van de Vegetarische Slager


Bereidingswijze:

Braad de stukjes filet gaar en goudbruin in een koekenpan. (Doe dit bij voorkeur in kokosvet of roomboter!)

Doe een beetje kokosvet of roomboter in een diep pannetje en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg het water toe, en roer de tomatenpuree er doorheen. Voeg nu ook de vruchten, het citroensap, het zout en de stevia toe. Wanneer je gebruik maakt van de abrikozenjam kun je die er nu ook bij doen. Verwarm dit mengsel onder af en toe roeren.

Wanneer de saus het kookpunt bereikt, roer je in een apart bekertje 2 tl arrowroot met een klein scheutje water. Dit papje voeg je al roerend toe aan je saus. Breng de saus opnieuw aan de kook en blijf roeren. Je zult al gauw voelen dat het dikker wordt.

Intussen zal de kip gaar zijn. Die kun je nu ook aan de saus toevoegen.


Het resultaat is een heerlijke, volle zoetzure saus vol malse kipstukjes…..

Enjoy!!!!


Sanna
22 oktober 2013
Geen opmerkingen:

Een reactie posten