dinsdag 26 november 2013

Woensdag knutseldag!

De stoomboot van Sinterklaas, gemaakt door een 9 jarige
Woensdagmiddag in november... "Mam, ik verveel me zo!" Buiten is het koud en nat, en voor de televisie zetten is ook weer zoiets. Geen nood! Hier is een makkelijk knutselidee waar je vast wel alle spullen voor in huis hebt! We maken vandaag de boot van Sinterklaas!!!

Leeftijdscategorie: 3 t/m 9 jaar
Tijdsbestek: 45 tot 90 minuten (hangt af van de aandachtsspanne van je kind en de droogtijd van de verf!)
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Er is wel wat hulp nodig om uit te leggen wat er moet gebeuren en een extra hand bij het plakken, nieten en/of knippen. Kinderen vanaf 4 jaar hebben steeds minder hulp hierbij nodig. Bij een driejarige zul je wat meer voor moeten knippen en even moeten helpen bij het lijmen.
Benodigd materiaal per boot: 1 grote eierdoos (van 10 eieren), 1 lege keukenrol (eventueel: 1 extra lege wc rol), c.a. 35 cm draad, gekleurd papier, 2 stroken gekleurd karton van 30 cm lang en c.a. 10 cm breed, plakkaatverf, watten, kwasten, lijm, nietmachine en schaar.

Werkwijze:

1. Laat je kind de onderkant van de eierdoos beschilderen. Dit wordt het dek van de boot. Ook de keukenrol en eventueel de wc rol mogen in een mooie kleur worden geverfd. Plakkaatverf droogt meestal erg snel, dus dan kun je door met de volgende stap. Anders moet er even gewacht worden tot het droog is.

2. Smeer wat lijm op de zijkanten van de eierdoos. Plak hierop de stroken gekleurd karton aan weerszijden. Neem de nietmachine en niet aan de voor- en achterkant de stroken aan elkaar. Er ontstaat een boeg.

3. Zet de keukenrol, en eventuele wc rol op het dek: meestal past de rol precies in één van de ronde gaten die op de onderkant van de eierdoos zitten. Zo niet, dan moet je de onderkant van de rol een klein beetje indeuken om passend te maken. Het hoeft niet persé vast gelijmd te worden, maar dit kán wel. Voilá! Je mast staat!

4. Knip aan twee kanten van de rol een gleufje in de "mast": één aan de voorzijde van de boot en één aan de achterzijde.

5. Span een draad/touwtje van de voorkant van de boot naar de achterkant, via de mast. Laat hierbij het touw beginnen tussen de bij elkaar geniette stukjes van de boeg, trek het draad schuin naar boven, zet het vast tussen de gleufjes in de mast, en laat het schuin naar beneden zakken tot je de draad ook daar tussen de stukjes van de boeg kan klemmen. Met een nietje kun je het touwtje vast zetten bij de boeg (voor én achter).

6. Knip een strookje van ongeveer 1.5-2 cm breed uit gekleurd papier. Vouw dan vervolgens een klein stukje dubbel (een stukje van ongeveer 2.5 cm lang) en knip dat dubbele stukje dan van de strook af. Je hebt nu een rechthoekig vlaggetje. Daar kun je natuurlijk ook een driehoekje van knippen. Herhaal dit voor zo veel vlaggetjes als je nodig hebt.

7. Klap het vlaggetje open, doe wat lijm over de vouwlijn en plak dit vlaggetje over de gespannen lijn op je boot. Het touwtje komt dus in je vlaggetje, en ligt tegen de vouwlijn aan.

8. Als je het leuk vindt, kun je een anker en patrijspoorten uit gekleurd papier knippen en op je boot plakken.

9. Je boot is bijna klaar! Als laatste neem je wat watten, trekt die een beetje uit elkaar tot je een pluizig "wolkje" hebt, en zet dit losjes in de bovenkant van de mast. De boot is nu een stoomboot geworden!

Zoek een mooi plekje om je boot neer te zetten. Misschien wel voor het raam? Dan kan Sinterklaas er ook nog van genieten als hij langs rijdt....

Sanna

De stoomboot gemaakt door een 4-jarige