Doorgaan naar hoofdcontent

Woensdag knutseldag!

De stoomboot van Sinterklaas, gemaakt door een 9 jarige
Woensdagmiddag in november... "Mam, ik verveel me zo!" Buiten is het koud en nat, en voor de televisie zetten is ook weer zoiets. Geen nood! Hier is een makkelijk knutselidee waar je vast wel alle spullen voor in huis hebt! We maken vandaag de boot van Sinterklaas!!!

Leeftijdscategorie: 3 t/m 9 jaar
Tijdsbestek: 45 tot 90 minuten (hangt af van de aandachtsspanne van je kind en de droogtijd van de verf!)
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Er is wel wat hulp nodig om uit te leggen wat er moet gebeuren en een extra hand bij het plakken, nieten en/of knippen. Kinderen vanaf 4 jaar hebben steeds minder hulp hierbij nodig. Bij een driejarige zul je wat meer voor moeten knippen en even moeten helpen bij het lijmen.
Benodigd materiaal per boot: 1 grote eierdoos (van 10 eieren), 1 lege keukenrol (eventueel: 1 extra lege wc rol), c.a. 35 cm draad, gekleurd papier, 2 stroken gekleurd karton van 30 cm lang en c.a. 10 cm breed, plakkaatverf, watten, kwasten, lijm, nietmachine en schaar.

Werkwijze:

1. Laat je kind de onderkant van de eierdoos beschilderen. Dit wordt het dek van de boot. Ook de keukenrol en eventueel de wc rol mogen in een mooie kleur worden geverfd. Plakkaatverf droogt meestal erg snel, dus dan kun je door met de volgende stap. Anders moet er even gewacht worden tot het droog is.

2. Smeer wat lijm op de zijkanten van de eierdoos. Plak hierop de stroken gekleurd karton aan weerszijden. Neem de nietmachine en niet aan de voor- en achterkant de stroken aan elkaar. Er ontstaat een boeg.

3. Zet de keukenrol, en eventuele wc rol op het dek: meestal past de rol precies in één van de ronde gaten die op de onderkant van de eierdoos zitten. Zo niet, dan moet je de onderkant van de rol een klein beetje indeuken om passend te maken. Het hoeft niet persé vast gelijmd te worden, maar dit kán wel. Voilá! Je mast staat!

4. Knip aan twee kanten van de rol een gleufje in de "mast": één aan de voorzijde van de boot en één aan de achterzijde.

5. Span een draad/touwtje van de voorkant van de boot naar de achterkant, via de mast. Laat hierbij het touw beginnen tussen de bij elkaar geniette stukjes van de boeg, trek het draad schuin naar boven, zet het vast tussen de gleufjes in de mast, en laat het schuin naar beneden zakken tot je de draad ook daar tussen de stukjes van de boeg kan klemmen. Met een nietje kun je het touwtje vast zetten bij de boeg (voor én achter).

6. Knip een strookje van ongeveer 1.5-2 cm breed uit gekleurd papier. Vouw dan vervolgens een klein stukje dubbel (een stukje van ongeveer 2.5 cm lang) en knip dat dubbele stukje dan van de strook af. Je hebt nu een rechthoekig vlaggetje. Daar kun je natuurlijk ook een driehoekje van knippen. Herhaal dit voor zo veel vlaggetjes als je nodig hebt.

7. Klap het vlaggetje open, doe wat lijm over de vouwlijn en plak dit vlaggetje over de gespannen lijn op je boot. Het touwtje komt dus in je vlaggetje, en ligt tegen de vouwlijn aan.

8. Als je het leuk vindt, kun je een anker en patrijspoorten uit gekleurd papier knippen en op je boot plakken.

9. Je boot is bijna klaar! Als laatste neem je wat watten, trekt die een beetje uit elkaar tot je een pluizig "wolkje" hebt, en zet dit losjes in de bovenkant van de mast. De boot is nu een stoomboot geworden!

Zoek een mooi plekje om je boot neer te zetten. Misschien wel voor het raam? Dan kan Sinterklaas er ook nog van genieten als hij langs rijdt....

Sanna

De stoomboot gemaakt door een 4-jarige



Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni