maandag 3 maart 2014

Magnesiumspray zelf makenZwangerschapskwaaltjes horen erbij, zeggen ze. Mijn zwangerschapsklacht nummer 1 (naast de bekken-instabiliteit, maar dat is gewoon een gegeven dus dat laat ik buiten beschouwing!) is altijd: spierkramp! Menig nachtje heeft manlief aan mijn voeten gelegen. Niet uit romantische overwegingen, maar omdat ik gillend van de pijn in mijn kuiten het hele huis wakker hield. En hij maar duwen….het was geen oplossing: we sliepen allebei voor geen meter, en elke nacht kwam het weer terug.

Het enige wat hielp was: magnesium! Echt waar, het helpt heel erg goed. Het enige nadeel was altijd dat het innemen van magnesium mij weer zwangerschapskwaal nummer 2 opleverde: brandend maagzuur! Maar deze keer heb ik er iets op gevonden: magnesium-spray! Wist je dat magnesium via de huid nog sneller wordt opgenomen dan via het maag-darm kanaal? Op deze manier kun je je spierkrampen ook meteen lokaal aanpakken: even sprayen, en je voelt de spieren meteen ontspannen. Het werkt dan ook niet alleen voor spierkrampen, maar ook bij vermoeide spieren of spierpijn. Echt een aanrader!

Magnesium spray is kant en klaar te koop in de (gezondheids-)winkel. Helaas betaal je er dan best een flinke prijs voor. Van een (ook zwangere) vriendin kreeg ik de tip om magnesiumvlokken te kopen en zelf een spray te maken. Het bleek een gouden tip (dank je wel, Evelien)! En daarom deel ik hem graag met jou, want ik gun iederéén een ontspannen nachtrust. Voor ik je de ingrediënten en werkwijze uitleg, zet ik eerst even op een rijtje wat magnesium nou zo Heel Gezond maakt, en waarom het zo goed werkt tegen de krampen.

De eigenschappen van magnesium die voor onze Heel Gezonde levensstijl het meest van belang zijn, zijn:
  • Magnesium speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding, het zenuwstelsel en de spieren.
  • Magnesium speelt ook een heel belangrijke rol bij de stofwisseling van de koolhydraten. Door de opslag en het transport van insuline, dat de bloedsuikerpiegel reguleert, heeft magnesium een grote invloed op je suikerspiegel.
  • In dit verband verhoogt magnesium ook de insuline gevoeligheid, wat helpt bij het voorkomen van diabetes type 2 en/of insuline resistentie.
  • Samen met calcium zorgt magnesium voor de opbouw van sterke botten. Bij toediening van calcium (supplementen) zonder magnesium, ontstaat er meer risico op het verkalken van aderen, spieren en gewrichten. Een goede balans van de twee is dus essentieel!
  • Spieren én zenuwen ontspannen door magnesium. Bij stress wordt meer magnesium aan het lichaam onttrokken. Het is dus goed om in tijden van stress (b.v. examens) extra bronnen van magnesium te gebruiken of te supplementeren.
  • Magnesium is een anti-oxidant en bestrijdt daardoor de vrije radicalen die zorgen voor verouderingsprocessen van de cellen.
  • Binnen de antroposofie wordt magnesium gekoppeld aan de “vormkrachten”, oftewel: het helpt de ziel bij het “in het lichaam komen”. Je zou kunnen zeggen dat de bovengenoemde eigenschappen van magnesium jou als “ziel in een aards lichaam” helpen om ook echt bezit te nemen van je lijf. Het helpt je als het ware om meer te “aarden”. Hooggevoelige mensen en kinderen kunnen dus ook veel baat hebben bij magnesium.


In haar boek “Magnesium, dé oplossing”, beschrijft Dr. Moussain Bosc haar positieve ervaringen met het gebruik van magnesium bij kinderen met gedragsstoornissen, en zelfs met neurologische aandoeningen zoals ADHD. Zij beweert dat magnesium tekort een veel voorkomend probleem is (75% van de bevolking) en één van de grootste oorzaken is van de toename van problemen op dit gebied. Zéér interessant en beslist aannemelijk als je bovenstaande eigenschappen van magnesium op een rijtje ziet.!


Maar goed, even terug naar de magnesiumspray….een heel doeltreffende snelle oplossing voor spierpijnen, -krampen en vermoeide spieren. Dit is wat je er voor nodig hebt:

-                     Een leeg spuitflesje (kan ook een mini-plantenspuit zijn)
-                     Water (mag kraanwater zijn)
-                     Magnesiumvlokken (ik kocht ze bij Unlimited Health voor 8,95 per kilo)
-                     Weegschaal
-                     Maatbeker
-                     Pannetje

Werkwijze:

De verhouding vlokken en water is 1 op 1. Dus b.v. 25 gram vlokken op 25 ml water. Weeg de vlokken af op je weegschaaltje, doe ze in het pannetje en voeg dus een evenredige hoeveelheid water toe. Breng dit water vervolgens aan de kook en laat de vlokken helemaal oplossen. Laat het afkoelen en giet het in je spuitflesje. Klaar!

Gebruik:

Je kunt de spray gebruiken op die plaatsen waar je last hebt. Spray boven de huid en wrijf het vervolgens in. Het kan in het begin een beetje tintelen, maar dit is heel normaal. Wanneer je de spray vaker gebruikt, heb je hier geen last meer van.

Tips:

-                     Hoofdpijn door spanning? Spray eens wat magnesium op de spieren van je nek en schouders. Vaak vermindert dit ook de hoofdpijn.
-                     Menstruatiepijn? Spray de magnesium op je buik ter hoogte van je baarmoeder. Het kan echt schelen!
-                     Flink gesport? Maak eens een magnesiumbad met een hand vol magnesium vlokken. De vlokken los je op in heet water en vervolgens vul je het bad aan tot de juiste temperatuur. Zálig ontspannend!
-                     Door een voetenbad te nemen met magnesiumvlokken, neem je de magnesium ook makkelijk op zónder tabletten te hoeven slikken. Ook handig voor je kinderen: het werkt ontspannend en als een soort verwennerijtje. Intussen vul je hun magnesiumgehalte zonder problemen aan.


Tot slot: hoeveel magnesium hebben we nodig?

De aanbevolen dagdosering (ADH) is:
Vrouwen 250-300 mg per dag
Mannen 300-350 mg per dag

Een spray van 100 ml bevat ongeveer 8mg magnesium. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een overdosering.

Succes en…enjoy!

Sanna


Gebruikte bronnen :