Koningsmaal (gevulde
oranje paprika’s)
Afgelopen zaterdag had mijn groenteboer ze liggen:
prachtige, kleine, verse oranje paprika’s! Een pracht-aanbieding van 1,50 € per
zak (8 paprika’s). Daar moest ik iets mee doen, zo vlak voor Koningsdag! En dus
verzon ik vandaag een veganistische schotel voor de kinderen, als tegenwicht
voor al dat gesnoep van de afgelopen paasdagen. Het werd een écht koningsmaal,
die ik hier graag met je deel.
Let op: de hoeveelheden zijn richtlijnen: als ik zoiets in
elkaar flans, dan doe ik alles een beetje op gevoel en meet het niet af. Het
enige dat ik speciaal heb afgemeten vandaag is de rijst ;)
Ingrediënten:
125 gram zilvervliesrijst
1 bouillonblokje zonder gist en suiker (tip: Cenovis van
Hugli, bij de natuurwinkel)
1 prei
1 wortel
½ oranje paprika (had ik nog over van de sla)
½ rode paprika (de ander helft gaat morgen in de sla ;) )
300 gram broccoli
1 pak Tempeh (ik gebruik Yaksoh van de natuurwinkel)
Pindakaas (liefst biologische, want deze zijn –meestal-
onbewerkt)
Pinda’s in de dop
1 banaan
kokosmelk
voor de marinade:
Shoyu (milde sojasaus zonder suiker, bij de natuurwinkel)
Zonnebloemolie of olijfolie (géén extra virgin!!!)
Rijststroop
Werkwijze:
Minimaal één uur
voorafgaand:
Snijd de tempeh in kleine blokjes. Meng in een afsluitbare
kom of bakje de ingrediënten voor de marinade. Ik gebruikte ongeveer 100 tot
150 ml shoyu, een flinke scheut zonnebloemolie en één eetlepel rijststroop.
Roer dit mengsel goed door en voeg dan de Tempeh blokjes toe. Roer de blokjes
goed door de marinade. De bovenste helft zal minder in de marinade liggen,
daarom moet je in het komende uur regelmatig even roeren óf schudden (vandaar
dat afsluitbare bakje). Zet het bakje/kommetje met de tempeh in de koelkast.
Stoom of kook de rijst met een blokje bouillon. Intussen
snijd je alle groentes fijn. Omdat dit de vulling gaat zijn van de paprika’s,
is het belangrijk dat het fijn gesneden wordt (vooral als de kinderen wat
kieskeurig zijn!).
Blancheer de broccoli en de fijngesneden wortel 3 minuten in
kokend water.
Zet de wok op het vuur en doe de gemarineerde tempeh er in.
Laat de marinade zo veel mogelijk in de kom zitten. Gooi dit niet weg, je hebt
het straks nog nodig! De olie uit de marinade is genoeg om de blokjes mee te
bakken, er hoeft geen vet bij. Braad de
tempeh blokjes bruin (ze krijgen bruine kantjes en worden wat steviger). Voeg
dan de prei toe en roerbak dit mengsel totdat de prei slinkt en lekker gaat
geuren. Doe nu de rest van de groente erbij. Blijf roeren!
Intussen is de rijst
gaar geworden, en wanneer je merkt dat het groentemengsel gaar maar nog
knapperig is, voeg je de rijst toe aan het mengsel in de wok. Wederom goed
roeren. Voeg nu de overgebleven marinade toe en roer weer goed door. Tot slot
voeg je kokosmelk naar smaak toe, zodat de massa smeuïger wordt. Zet het vuur
uit. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was intussen de paprika’s die je wilt vullen (ik gebruikte
er vijf). Snijd aan de onderkant een klein stukje af zodat ze goed kunnen
blijven staan. Snijd de steel er uit en haal de zaadlijsten er uit: je hebt nu
een paar prachtige oranje bakjes. Zet deze in een ovenschaal.
Doe in elke paprika een
halve eetlepel pindakaas. Vul ze vervolgens tot aan de rand met het
rijstmengsel uit de wok. Snijd de banaan in plakjes en dek alle paprika’s af
met een dakje van banaan. Pel de doppinda’s en verdeel wat pinda’s over de
bananendakjes.
Giet wat water op de bodem van de ovenschaal, zodat de
paprika’s kunnen garen in de oven. Schuif vervolgens de ovenschaal in de hete
oven. Laat het een kwartiertje sudderen.
Verwarm intussen een gedeelte van het rijstmengsel. Het is
behoorlijk voedend, dus je zal zeker niet alles nodig hebben. Het gedeelte dat
je over hebt, kun je heel makkelijk invriezen, of gebruiken voor de lunch van
de volgende dag.
Na 15 minuten zijn je paprika’s klaar. Serveer ze met een
beetje van het rijstmengsel.
Eet smakelijk, enne……Leve de Koning!
Mama Sanna
Reacties
Een reactie posten