donderdag 24 april 2014

Recept: koningsmaal (veganistisch)

Koningsmaal (gevulde oranje paprika’s)Afgelopen zaterdag had mijn groenteboer ze liggen: prachtige, kleine, verse oranje paprika’s! Een pracht-aanbieding van 1,50 € per zak (8 paprika’s). Daar moest ik iets mee doen, zo vlak voor Koningsdag! En dus verzon ik vandaag een veganistische schotel voor de kinderen, als tegenwicht voor al dat gesnoep van de afgelopen paasdagen. Het werd een écht koningsmaal, die ik hier graag met je deel.

Let op: de hoeveelheden zijn richtlijnen: als ik zoiets in elkaar flans, dan doe ik alles een beetje op gevoel en meet het niet af. Het enige dat ik speciaal heb afgemeten vandaag is de rijst ;)


Ingrediënten:

125 gram zilvervliesrijst
1 bouillonblokje zonder gist en suiker (tip: Cenovis van Hugli, bij de natuurwinkel)
1 prei
1 wortel
½ oranje paprika (had ik nog over van de sla)
½ rode paprika (de ander helft gaat morgen in de sla ;)  )
300 gram broccoli
1 pak Tempeh (ik gebruik Yaksoh van de natuurwinkel)
Pindakaas (liefst biologische, want deze zijn –meestal- onbewerkt)
Pinda’s in de dop
1 banaan
kokosmelk

voor de marinade:

Shoyu (milde sojasaus zonder suiker, bij de natuurwinkel)
Zonnebloemolie of olijfolie (géén extra virgin!!!)
Rijststroop

Werkwijze:

Minimaal één uur voorafgaand:
Snijd de tempeh in kleine blokjes. Meng in een afsluitbare kom of bakje de ingrediënten voor de marinade. Ik gebruikte ongeveer 100 tot 150 ml shoyu, een flinke scheut zonnebloemolie en één eetlepel rijststroop. Roer dit mengsel goed door en voeg dan de Tempeh blokjes toe. Roer de blokjes goed door de marinade. De bovenste helft zal minder in de marinade liggen, daarom moet je in het komende uur regelmatig even roeren óf schudden (vandaar dat afsluitbare bakje). Zet het bakje/kommetje met de tempeh in de koelkast.

Stoom of kook de rijst met een blokje bouillon. Intussen snijd je alle groentes fijn. Omdat dit de vulling gaat zijn van de paprika’s, is het belangrijk dat het fijn gesneden wordt (vooral als de kinderen wat kieskeurig zijn!).
Blancheer de broccoli en de fijngesneden wortel 3 minuten in kokend water.

Zet de wok op het vuur en doe de gemarineerde tempeh er in. Laat de marinade zo veel mogelijk in de kom zitten. Gooi dit niet weg, je hebt het straks nog nodig! De olie uit de marinade is genoeg om de blokjes mee te bakken, er hoeft geen vet bij.  Braad de tempeh blokjes bruin (ze krijgen bruine kantjes en worden wat steviger). Voeg dan de prei toe en roerbak dit mengsel totdat de prei slinkt en lekker gaat geuren. Doe nu de rest van de groente erbij. Blijf roeren!

Intussen is de rijst gaar geworden, en wanneer je merkt dat het groentemengsel gaar maar nog knapperig is, voeg je de rijst toe aan het mengsel in de wok. Wederom goed roeren. Voeg nu de overgebleven marinade toe en roer weer goed door. Tot slot voeg je kokosmelk naar smaak toe, zodat de massa smeuïger wordt. Zet het vuur uit. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was intussen de paprika’s die je wilt vullen (ik gebruikte er vijf). Snijd aan de onderkant een klein stukje af zodat ze goed kunnen blijven staan. Snijd de steel er uit en haal de zaadlijsten er uit: je hebt nu een paar prachtige oranje bakjes. Zet deze in een ovenschaal.


Doe in elke paprika een halve eetlepel pindakaas. Vul ze vervolgens tot aan de rand met het rijstmengsel uit de wok. Snijd de banaan in plakjes en dek alle paprika’s af met een dakje van banaan. Pel de doppinda’s en verdeel wat pinda’s over de bananendakjes.

Giet wat water op de bodem van de ovenschaal, zodat de paprika’s kunnen garen in de oven. Schuif vervolgens de ovenschaal in de hete oven. Laat het een kwartiertje sudderen.
Verwarm intussen een gedeelte van het rijstmengsel. Het is behoorlijk voedend, dus je zal zeker niet alles nodig hebben. Het gedeelte dat je over hebt, kun je heel makkelijk invriezen, of gebruiken voor de lunch van de volgende dag.

Na 15 minuten zijn je paprika’s klaar. Serveer ze met een beetje van het rijstmengsel.

Eet smakelijk, enne……Leve de Koning!

Mama Sanna