Doorgaan naar hoofdcontent

snelle lunch: couscous van kamut

Het zonnetje scheen, en vanaf morgen werd er een week regen verwacht. Ik besloot dus met de kinderen naar de speeltuin te gaan. Mama lekker even bijpraten met een vriendin, en de kids lekker laten ravotten. Dat werd dus een handige snelle lunch regelen. Eentje die ik zó even kon meenemen en die genoeg zou vullen om mijn middagje door te komen! Het werd couscous. Maar aangezien ik niet tegen tarwe kan, gebruik ik Kamut couscous van het merk Lima. Je vindt deze in elke natuurwinkel die zichzelf een béétje serieus neemt. Het resultaat was een heerlijke lunch, die ik graag even met je deel:

Ingredienten:

1 klein preitje
1 cup kamut couscous
1 cup gekookt water
1/2 rode paprika
1/2 komkommer
1 stengel bleekselderij
c.a. 6 muntblaadjes
olijf- en hennepolie naar smaak
Keltisch Zeezout naar smaak
Beetje kokosolie om de prei in te stoven

Bereiding:

Snijd de prei in heel kleine stukjes. Verwarm de kokosolie in een pannetje en roerbak de prei daar een minuutje of twee in. Laat daarna afkoelen.

Doe de couscous in een schaaltje (hittebestendig!) en giet het kokende water erover heen. Laat dit enkele minuten intrekken. De couscous zwelt nu op. Als al het water is opgenomen, is het gereed. Laat het afkoelen.

Snijd de paprika, bleekselderij en komkommer in kleine stukjes. Hak daarna de muntblaadjes zeer fijn. Voeg dit alles bij de couscous en roer even door. Schenk de olie erbij (ik doe een combi van olijf en hennep omdat ik zo meerdere omega soorten tegelijk heb). Zorg dat het lekker smeuig wordt, wees niet bang voor deze vetten, want je gebruikt ze koud en dat is super gezond!!!! Voeg daarna ook wat Keltisch Zeezout toe en roer het goed door. Je lunch is klaar!

Enjoy!

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni