donderdag 17 juli 2014

Knutseltip: leren borduren/naaien

Nu de zomervakantie is aangebroken, mijn oudsten een paar weekjes bij hun vader zijn en ik de laatste loodjes van de zwangerschap loop weg te puffen, verveelt mijn jongste zich best wel eens. Het werd tijd om een oude activiteit van stal te halen. Eentje waar ik met de oudste twee ook altijd veel plezier aan heb beleefd: borduren!

Borduren? Voor een kind van vijf? Ik hoor het je al zeggen....Ja hoor, dat kan! Vergeet de kruisjessteken die je nu misschien meteen voor je ziet. Denk even "basis": het principe van borduren en naaien is die naald en draad die een patroon maken in de stof. Dus....daar beginnen we mee! En daar kun je enorm leuke dingen mee doen!

Uitgangspunt is het leren kennen van het werken met naald en draad, de basis steek (stiksteek) en de oog-hand coordinatie. Wist je dat handwerken ontzéttend goed is voor kinderen? Dat er wetenschappers zijn die vermoeden dat de toename van dyslexie, AD(H)D en andere (leer-)problemen hand in hand gaan met het afschaffen van het handwerken in de basisscholen? Om te kunnen handwerken is een samenwerking nodig tussen de linker- en rechter hersenhelft, namelijk. En precies dát is één van de dingen die niet zo goed werken als je dit soort problemen hebt. Met handwerken stimuleer je de samenwerking tussen die hersenhelften en dat is dus Heel Gezond!!! En leuk, natuurlijk :)

Enfin....wat heb je nodig:

Een stukje anti-slipmat (dat is zo'n rubber achtige lap met allemaal vierkante gaatjes. Te koop bij o.a. Ikea)
Verschillende kleuren wol
Maasnaald zonder punt
Schaar

Het is heel simpel: doe een stuk wol door de naald en maak een beginnetje: knoop de draad vast aan het eerste gaatje en steek de naald er door. Eerst naar beneden, volgende gaatje weer naar boven, daarna weer naar beneden, enzovoorts. Er ontstaat een soort "bakstenen patroon". Het lijkt ook wel wat op weven.

Je kunt gewoon maar "wat doen", en ze leuk kleurtjes laten borduren, maar je kunt ook een doel in het vooruitzicht stellen. Ik knip altijd een langwerpig stuk uit de anti-slip mat, van ongeveer 10 centimeter breedte en 15 cm lengte. Wanneer ze dit helemaal vol hebben geborduurd, kan ik er namelijk een tasje van maken. Door andere afmetingen te gebruiken, kun je een portemonneetje maken, of maak eens een dekentje voor de favoriete knuffel.... Het is fijner voor ze om naar een doel toe te werken dan zomaar lukraak wat te doen.

Van het tasje heb ik nog geen foto, de jongste is nog maar net begonnen en van de oudsten heb ik -vrees ik- geen foto gemaakt van het eindresultaat. Maar wanneer je een lange lap hebt, vouw je de onderzijde tot 3/4 omhoog, en het stukje aan de bovenkant wat overblijft klap je naar beneden: dat is de klep. Het is een soort envelopje. Dit kun je mooi dichtnaaien met een kleurtje van de wol die je kind heeft gebruikt. Zet een leuke knoop op de klep, naai er een een mooi lint of haak er een koord aan en het tasje is klaar!

Ik wens jullie veel knutselplezier en stuur eens wat foto's van jullie werkjes! Dan plaats ik ze op FB.

Enjoy!

Mama Sanna