Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Mexicaanse salade

Mexicaanse Salade

Recept voor een snelle salade, met respect voor het Zuur –Base evenwicht






Ingredienten voor 1 persoon:

Voor de  salade:

½ cup rode kidneybonen (gekookt en afgekoeld)*
½ cup mais (gekookt of gestoomd en afgekoeld)*
Halve komkommer met schil in stukjes
¼ mango in stukjes
½ rode paprika in stukjes

Voor de dressing:

1 EL olijfolie of pompoenpitolie
1 tl azijn
Snufje Keltisch zeezout (naar smaak)
½ tl mosterd (zonder suiker!)
1 tl rijststroop
Eventueel: ¼ zakje Pack B van Ringana **

Aan de slag:

Doe alle ingredienten voor de salade in een kom. Roer nu alle ingredienten voor de dressing goed door en verdeel dit over de salade. Nu alles goed husselen en…..genieten maar!

Mama Sanna

*              Bonen kun je het beste zelf van te voren weken, koken en bewaren. Zo heb je onbewerkte gare bonen altijd bij de hand. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je ook gebruik maken van bonen in glas (let op dat er geen suiker bij zit!). Bonen in blik zijn de laatste keuze omdat de binnenkant van blik is bekleed met een laagje die BPA bevat en andere hormoonverstorende stoffen. Dit geldt ook voor mais: wanneer je ze niet zelf van tevoren kunt koken kies dan in eerste instantie voor glas en neem blik als het echt niet anders kan.


**            Ringana Pack B is een zakje met gevriesdroogde groenten en kruiden (en -extracten) die zo zijn samengesteld dat ze je een enorme boost aan vitaminen en mineralen geven en je lichaam optimaal ondersteunen bij het herstellen van het Zuur Base evenwicht. Ook handig als je b.v. door omstandigheden even een tijdje te veel verzurende voeding hebt gebruikt. Eén zakje bevat het equivalent aan voedingswaarde van maar liefst 2.5 kilo groente en fruit! Doordat het vers is gevriesdroogd en dus nog helemaal natuurlijk is, is het optimaal opneembaar voor ons lichaam. Pack B is ideaal te gebruiken als kruidenzout in allerlei gerechten. Meer info: www.heelgezondmooi.nl

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni