zondag 29 mei 2016

Recept: champignonburgers (vegan)


Wanneer je geen of minder vlees eet, heb je toch af en toe ook wel eens behoefte aan een hartig hapje naast je groente op je bord. Ook is het belangrijk dat je voldoende eiwitten tot je neemt, dus die "sidekick" is goed om er bij te doen. Ook al is het maar af en toe.
Nu heb je natuurlijk in de winkel allerlei vegetarische vlees-alternatieven. Maar meestal zitten ze boordevol rommel en meestal wordt er gebruik gemaakt van tarwe. In mijn geval is dat dus niet zo handig. En wist je dat de meeste van die vegetarische burgers en ballen ook nog eens suiker bevatten? Helaas ook die van mijn favoriet: de Vegetarische slager. (Een uitzondering daarop zijn de kipstukjes -even een tip tussendoor-) Daarbij komt dat mijn portemonnee al die vervangers ook helemaal niet trekt. Je bent zo minimaal 3 euro kwijt voor twee burgers. Tel maar op, als je vier kinderen hebt!

En dus maak ik af en toe eens zelf een burgertje. Dat gaat met vallen en opstaan. Het is niet altijd even geslaagd, moet ik zeggen. Maar deze waren erg lekker en zelfs de kinderen die geen champignons lusten, vonden ze best lekker (mijn oudste drie zijn echte vleeseters....zucht). Dit is dus een recept om te delen, en daarom vandaag: de Champignon Burger!

Ingredienten:

1 doosje champignons of kastanje champignons
250 gram gekookte rode linzen (of een blikje)
2 tenen knoflook
1/2 kop havervlokken
2 EL kokosolie
1 EL Shoyu
1 tl Provencaalse kruiden

Je kunt ze in de oven bakken of in een koekenpan. (zie werkwijze)

Werkwijze:

Snijd de knoflook heel fijn en laat het even 20 minuten rusten (zo komen er enzymen vrij die de knoflook nog gezonder maakt). Maak intussen de champignons schoon met een keukenpapiertje of groenteborsteltje en maal ze fijn in een keukenmachine, of snijd ze in heel kleine stukjes.
Oven: Verwarm nu de oven voor op 170 graden (hete lucht: 160 graden).

Verhit wat (kokos)olie in een koekenpan en laat de knoflook fruiten. Voeg de champignons toe en roerbak tot ze beginnen te slinken. Doe nu de linzen, de haver, shoyu en de kokosolie erbij en roer het goed door. Zet het vuur uit.

Oven: leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm nu van het mengsel kleine balletjes en druk ze plat op de plaat. Schuif dan de plaat in de oven en bak ze gedurende 20 tot 30 minuten tot ze aan de buitenkant wat krokanter aan voelen.

Koekenpan: neem een snijplank en vorm van het mengsel kleine balletjes. Deze druk je lichtjes plat op de snijplank. Plakt het te veel? Leg dan even wat bakpapier eronder. Verhit dan wat (kokos)olie in een koekenpan en bak de burgers rondom bruin.

Serveer deze burgers met een lekkere salade, of naast de avondmaaltijd als echte vleesvervanger.

Enjoy!

Mama Sanna


Geen opmerkingen:

Een reactie posten