Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: champignonburgers (vegan)


Wanneer je geen of minder vlees eet, heb je toch af en toe ook wel eens behoefte aan een hartig hapje naast je groente op je bord. Ook is het belangrijk dat je voldoende eiwitten tot je neemt, dus die "sidekick" is goed om er bij te doen. Ook al is het maar af en toe.
Nu heb je natuurlijk in de winkel allerlei vegetarische vlees-alternatieven. Maar meestal zitten ze boordevol rommel en meestal wordt er gebruik gemaakt van tarwe. In mijn geval is dat dus niet zo handig. En wist je dat de meeste van die vegetarische burgers en ballen ook nog eens suiker bevatten? Helaas ook die van mijn favoriet: de Vegetarische slager. (Een uitzondering daarop zijn de kipstukjes -even een tip tussendoor-) Daarbij komt dat mijn portemonnee al die vervangers ook helemaal niet trekt. Je bent zo minimaal 3 euro kwijt voor twee burgers. Tel maar op, als je vier kinderen hebt!

En dus maak ik af en toe eens zelf een burgertje. Dat gaat met vallen en opstaan. Het is niet altijd even geslaagd, moet ik zeggen. Maar deze waren erg lekker en zelfs de kinderen die geen champignons lusten, vonden ze best lekker (mijn oudste drie zijn echte vleeseters....zucht). Dit is dus een recept om te delen, en daarom vandaag: de Champignon Burger!

Ingredienten:

1 doosje champignons of kastanje champignons
250 gram gekookte rode linzen (of een blikje)
2 tenen knoflook
1/2 kop havervlokken
2 EL kokosolie
1 EL Shoyu
1 tl Provencaalse kruiden

Je kunt ze in de oven bakken of in een koekenpan. (zie werkwijze)

Werkwijze:

Snijd de knoflook heel fijn en laat het even 20 minuten rusten (zo komen er enzymen vrij die de knoflook nog gezonder maakt). Maak intussen de champignons schoon met een keukenpapiertje of groenteborsteltje en maal ze fijn in een keukenmachine, of snijd ze in heel kleine stukjes.
Oven: Verwarm nu de oven voor op 170 graden (hete lucht: 160 graden).

Verhit wat (kokos)olie in een koekenpan en laat de knoflook fruiten. Voeg de champignons toe en roerbak tot ze beginnen te slinken. Doe nu de linzen, de haver, shoyu en de kokosolie erbij en roer het goed door. Zet het vuur uit.

Oven: leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm nu van het mengsel kleine balletjes en druk ze plat op de plaat. Schuif dan de plaat in de oven en bak ze gedurende 20 tot 30 minuten tot ze aan de buitenkant wat krokanter aan voelen.

Koekenpan: neem een snijplank en vorm van het mengsel kleine balletjes. Deze druk je lichtjes plat op de snijplank. Plakt het te veel? Leg dan even wat bakpapier eronder. Verhit dan wat (kokos)olie in een koekenpan en bak de burgers rondom bruin.

Serveer deze burgers met een lekkere salade, of naast de avondmaaltijd als echte vleesvervanger.

Enjoy!

Mama Sanna


Reacties

  1. Altijd leuk iets nieuws te proberen, dit is mijn ervaring:

    Ze zijn erg droog en niet zo samenhangend. Ik heb ze stevig in een vorm geduwd waardoor het net ging. Ik ga ze nog eens proberen met veel minder linzen, dan proef je de champignons misschien ook beter. En ik had ook meer kruiden toegevoegd.

    Op de foto ziet het eruit alsof burgers door de havervlokken zijn gerold, ipv dat het door het mengsel gaat.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni