maandag 2 mei 2016

Recept: NRG broodjes (glutenvrij, veganistisch, suikervrij)

Deze broodjes zijn gebaseerd op de recepten die er op het internet in omloop zijn voor de “Oathie” (zie hier de blog die ik daarover schreef). Eerlijk gezegd komen geen van allen in de buurt van de smaak en textuur van de Oathie, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten haver en noten.
Ik noem deze broodjes dus bewust geen Oathies. Wie weet kom ik ooit nog eens bij het “Eureka” moment en bak ik plotseling Oathie achtige broodjes. Tot die  tijd houd ik het dus maar op andere namen. Omdat deze broodjes boordevol goede vetten en vezels zitten, noem ik ze NRG broodjes. Want goede vetzuren voeden je brein en de vezels en de haver zorgen ervoor dat je lichaam de energie geleidelijk opneemt en er langdurig op kan draaien. Kortom: NRG!!!!

Ingredienten:

1 kop havermout
2 EL Psyllium vezels
100 gram gemengde noten (ongebrand/ongezouten)
150 gemengde zaden (Ik koos voor chia, sesam, zonnebloem, pompoen en maanzaad)
50 gram gebroken lijnzaad
1 tl Keltisch Zeezout
3 EL gesmolten kokosolie
175 ml water

Benodigde hardware: keukenmachine, oven, bakplaat, bakpapier

Werkwijze:

Doe de psylliumvezels in een kom met het water. Laat dit c.a. 5 minuten staan. Het vormt een dikke gelei. Doe alle noten, zaden en de havermout in de keukenmachine en maal het zo grof of fijn als je zelf het prettigste vindt. Hoe fijner je het maalt, hoe meer het de substantie zal krijgen van een brooddeeg. Eventueel kun je een gedeelte heel fijn malen, en een klein gedeelte wat groffer laten en later toevoegen voor een krokante bite.

Doe de noten/zaden/havermout mix in een beslagkom en voeg de kokosolie en het zout toe. Roer dit goed door. Voeg nu de psylliumzaad-gelei toe. Roer weer heel goed door. Laat dit mengsel nu een uur rusten.

Verwarm na een uur de oven voor op 180 graden (Hete lucht: 160 graden). Vorm van het beslag gelijke bollletjes en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak je bolletjes in ongeveer 40 minuten gaar. Je weet wanneer ze klaar zijn al ze aan de buitenkant krokant voelen en de geur vrij komt.

Laat ze afkoelen. Je hebt nu heerlijke “broodjes” die je zowel warm als koud kunt eten. Ze zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Tip: lekker met zelfgemaakte pesto, fetakaas (– indien je niet vegan wilt-) , paprika, komkommer en sla. Strooi wat Kruidenzout van Dr. Vogel of Pack B van Ringana erover voor wat extra smaak en/of vitamineboost.

Enjoy!


Mama Sanna