Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Heel Gezonde Wrap

Je bent in deze periode misschien samen met mij bezig om je zuur-base balans te herstellen. Dat betekent nog niet dat je eten alleen maar moet bestaan uit slablaadjes hoor! Maar met een kleine knipoog naar die slablaadjes heb ik vandaag een lekker, gezond én makkelijk recept voor je. De Heel Gezonde Wrap!

Wat heb je nodig:

Falafelballetjes*
Romaine sla
Rode paprika
komkommer
wortel
Houmous (liefst ook die uit de natuurwinkel)
1 Avocado
1 tomaat
Keltisch zeezout naar smaak
citroensap
1 klein teentje knoflook

Werkwijze:

Maak eerst je guacamole:
snijd de avocado open en lepel de inhoud ervan in een keukenmachine of kommetje. Gebruik je een kommetje? Prak de avocado dan nu met een vork fijn tot een smeuige massa ontstaat.
Snijd de tomaat in vieren (keukenmachine) of in kleine stukjes (kommetje). Voeg dit toe aan de avocado.
Snijd het teentje knoflook fijn en voeg dit ook toe.
Voeg tot slot wat keltisch zeezout toe en een scheutje citroensap. Meng nu alle ingredienten door elkaar. Maak het zo fijn of grof als je zelf prettig vindt.

Proef tijdens het mengen steeds of er wat meer zout nodig is. Voeg dit mondjesmaat toe net zo lang tot het naar jouw smaak is.

Zet de guacamole goed afgedekt even weg in de koelkast. De smaken kunnen nu goed mengen.

Bereid nu alles voor voor de wraps: snijd alle andere groente (behalve de Romaine sla) fijn en bak de falafel balletjes rondom bruin.

Kies mooie grote sla bladeren en was ze. De steel kun je er af halen als je het te stevig vindt.

Nu kun je lekker gaan beleggen: Smeer wat houmous op het blad, en vul het blad vervolgens met alle ingredienten. Rond af met een lekkere klodder guacamole. Vouw het slablad dicht en voilá: je wrap is klaar om gegeten te worden!

Enjoy en feel good!

Mama Sanna

(*neem die uit de natuurwinkel. Alle falafel die ik ooit in de supermarkten heb gezien bevatten allemaal soja en/of tarwe en vaak ook nog suiker!)

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni