dinsdag 17 februari 2015

Waarom detoxen?

Waarom zou je eigenlijk ontgiften? Als je nog twijfelt over wel of niet detoxen, speel je misschien met deze vraag. Daarom vandaag een beetje meer achtergrondinformatie, zodat je kunt beslissen of detoxen iets voor jou is of niet.

In de holistische zienswijze op gezondheid gaan we er van uit dat een gezond lichaam beschikt over een "zelfhelend vermogen". Met andere woorden: het kan zich herstellen, het is weerbaar. Je lichaam geneest dus niet door een pilletje of een poedertje of een wonderdokter, maar doet dit zelf. Daar kan een pilletje, poedertje of dokter wel bij hélpen, maar in de basis is het het lichaam zélf dat zichzelf moet genezen wanneer er sprake is van ziekte of schade.
Om ziekte of schade te voorkómen is er ook een buffer: dat is onze weerstand (immuunsysteem). Deze zorgt ervoor dat bacterieen, virussen of andere ziektemakers geen of minder kans krijgen om ons ziek te maken.

In zowel de holistische als de normale (allopatische) visie gaan we er van uit dat we het immuunsysteem sterk moeten houden om zo gezond mogelijk te blijven. Alleen de mening over hóe we de weerstand kunnen versterken of sterk houden verschilt.
In de holistische visie, waar Heel Gezonde Mama voor staat, gaan we ervan uit dat de juiste voeding en de juiste balans in alle facetten van je leven zorgt voor een goede weerstand. Daarbij zijn we ook realistisch: we eten nu eenmaal niet altijd alleen maar de juiste voeding, en we hebben ook niet altijd balans in ons leven. En zelfs áls we kiezen voor de juiste voeding (dat wat voor jóu juist is, dus dat is dan ook nog eens heel persoonlijk) staan we elke dag bloot aan invloeden van buitenaf waar we helemaal niets aan kunnen doen. Denk maar eens aan alle gifstoffen die dagelijks via ons eten, via de lucht, het water enzovoorts in ons lichaam terecht komen. Kortom: ons immuunsysteem ligt dagelijks onder vuur.

Darmen

Onze weerstand wordt voor maar liefst 80% bepaald door de gezondheid van onze darmen. Een juiste balans van de darmflora zorgt voor gezonde darmen en daarmee voor een goede weerstand. Door verschillende factoren kan die balans tussen de goede en slechte bacterieen in onze darmen verstoord worden. Denk hierbij aan:

-stress
-dieet met te veel snelle koolhydraten, suikers, verzadigde vetten en gisten
-te weinig vezels
-gebruik van anti-biotica
-voedsel-allergieen

De huid

De huid is onze directe grens tussen ons lichaam en de buitenwereld. Het is onze directe buffer tegen bacterien en virussen, koude en hitte. Het is dus ook belangrijk dit orgaan gezond te houden voor een goede weerstand. Toch wordt ook hier regelmatig de balans verstoord. O.a. door:

- gebruik van zepen die de beschermlaag van onze huid aantasten
- gebruik van verzorgingsproducten met chemische gifstoffen
- contact met agressieve stoffen (b.v. schoonmaakmiddel)
- vervuilde lucht

Ontgiften en weerstand 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende factoren die de weerstand naar beneden kunnen halen. Door regelmatig te ontgiften, maken we onszelf schoon. Hierdoor komt je lichaam weer in zijn eigen kracht te staan en kan de weerstand groeien. We voelen ons fitter, sterker, energieker en zijn beter bestand tegen zowel ziektes als emotionele gebeurtenissen. Want je weerstand is er niet alleen op fysiek vlak, maar ook geestelijk heb je een bepaalde weerstand. Dat merk je bijvoorbeeld in het geval van stress.

Waar ik me bij het ontgiften dus op focus zijn niet alleen de létterlijke gifstoffen (vervuilde lucht, chemische toevoegingen, vergisting in de darmen, etc.), maar ook de andere "toxines" die ons leven en lichaam uit balans brengen: stress, emotionele bagage, je woonomgeving, etc.. Ik doe het op een manier die je makkelijk kunt inpassen in je dagelijkse leven. Dit is niet alleen beter voor je dagelijkse routine, maar is dus ook geschikt voor iedereen. Oók die mensen die b.v. last hebben van een zwakke spijsvertering of een slecht suikermetabolisme (hypoglycemie, diabetes, etc.)*

Kortom: we gaan een goede voorjaarsschoonmaak houden. Doe je mee?
Blijf dan FB volgen, want de komende vier weken geef ik elke dag een tip,trick of recept mee. De uitgebreide (langere) verhalen staan hier op de blog, maar dan staat de link op FB.

Tot morgen!

Mama Sanna

*Let op: ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is (fysiek) ontgiften nooit een goed idee, ook niet op de zachte manier zoals ik het doe. Lees de tips en tricks mee, en pas het toe wanneer de tijd er rijp voor is. Veel van de recepten kunnen zeker wel gebruikt worden, omdat ze passen in een algemeen gezonder dieet. Wanneer er echt zwaar ontgiftende ingredienten in zitten, zal ik het melden. De tips voor het emotioneel ontgiften of die voor je leefomgeving zijn uiteraard wel toepasbaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten