zondag 22 februari 2015

tranen en muziek

Opruimen! Dit gebeurt op alle vlakken, dus ook mijn huis én mijn emoties.Ik ondersteun dit altijd door veel water en muziek
Wanneer je begint met ontgiften, zul je merken dat niet alleen je lijf reageert. Veel mensen beschrijven een gevoel van onrust na enkele dagen op weg te zijn met hun detox-programma. De tranen zitten erg hoog, en er hoeft maar een klein dingetje te gebeuren om ze te laten stromen. Ook komt er vaak een onbedwingbare behoefte op zetten om ook je huis onder handen te nemen.

Je hoeft niet streng te detoxen om deze verschijnselen te bemerken. Zelfs als je de afgelopen week bent begonnen je inname van groente en fruit (groene smoothie?!) te verhogen, kun je dit al bemerken. Maak je geen zorgen: het is volkómen normaal. Wanneer ons lichaam oude rommel eruit aan het werken is, begint er in ons hele systeem van alles te verschuiven. Niet alleen oude rommel in ons lichaam wil er uit, maar ook emotioneel wordt er opgeruimd en je omgeving reflecteert je innerlijk, dus ook dáár wil je opruimen.

Het is belangrijk om die emoties de ruimte te geven. Onderdruk het niet, maar verwelkom het: je bent aan het opruimen! Persoonlijk vind ik het onrustige gevoel veel vervelender dan wanneer de tranen komen. En dus help ik mezelf soms een handje: ik zet muziek op die bij de stemming past. Dat kan muziek zijn die gekoppeld zijn aan herinneringen die op dat moment boven komen, maar het kan ook andersom: ik zet een muziekje op en de herinnering (en de emotie) komt boven. Vaak zing ik luidkeels mee en ga eens lekker huilen. Dat lucht op!

Je merkt op die momenten dat er ook lichamelijk een reactie komt. Het huilen ruimt letterlijk op van binnen: vaak heb ik daarna een ruimer gevoel in mijn buik en longen. Ook mijn schouders zijn daarna meer ontspannen. Er is letterlijk een last van mijn schouders gevallen.

In de afgelopen jaren heb ik zo mijn favoriete detox nummers gevonden. Natuurlijk zijn ze voor mij persoonlijk verbonden aan herinneringen, gebeurtenissen en emoties. Maar wie weet inspireer ik je tot het opstellen van je eigen lijstje. Hier zijn een paar ideetjes:

Anastasia   - Left outside alone (ideaal voor het verwerken van liefdesverdriet!)
K3 - je hebt een vriend (ja echt hoor! Liefdesverdriet of verbroken vriendschappen)

En dan heb ik nog wat van die nummertjes die de vechtlust helpen aan te wakkeren:

Duran Duran - Careless memories en Crime and Passion
Tina Cousins - Killin' time

En wanneer ik dan helemaal ben uitgehuild, voel ik me een stuk beter. En dan draai ik vaak "Alles doet het nog" van Doe Maar :)

Ik ben heel benieuwd of je dit onrust gevoel ook herkent. En gebruik je dan ook wel eens muziek om de tranen te kunnen laten vloeien? Wat zijn jouw favoriete nummers daarvoor?

Liefs,

Mama Sanna


Geen opmerkingen:

Een reactie posten