donderdag 19 maart 2015

droogovens: tip voor beginners


Vandaag kreeg ik een vraag van een klant over het gebruik van een droogoven (dehydrator). Ik vond het zo'n fantastische vraag dat ik het hier graag met jullie deel. Want ik weet zeker dat velen van jullie hier ook iets aan zullen hebben.

"Mag ik je advies vragen wat voor oventje ik het beste kan kopen om zelf fruitsnoep te maken. Ik vind dit een geweldig idee. Alleen vraag ik me af of het wat betreft stroomgebruik niet erg duur wordt of valt dat wel mee? Kan het ook in een electrische oven? (fornuis) Die heb ik namelijk, een heel oude nog, ik denk ong. 28 jaar. Temperatuur is traploos in te stellen. Alleen onder de 50 graden misschien wat onnauwkeurig?
Ik hoop van je te horen.

Met vr. groeten,
... "
Hallo ... ,

Dank je wel voor je vraag. In het algemeen is het gebruik van een oven duurder dan een droogoven. Je moet er toch aan denken dat wanneer je op lage temperatuur droogt, het apparaat enkele uren aanstaat. Een droogoven is vaak van een lager wattage dan een bakoven. Dit is echter eenvoudig te checken wanneer je een droogoven bekijkt op internet of in een winkel. 

Toch is het best prettig om in eerste instantie eens wat uit te proberen in je "gewone" oven. De temperatuur zal dan inderdaad niet helemaal kloppen, maar je kunt in ieder geval een beetje testen of het iets is wat je ligt of niet. In mijn ervaring werden de gedroogde producten toch wel iets té knapperig, of juist te papperig. Crackers bijvoorbeeld, kon ik in de oven niet goed drogen omdat er geen verluchting onder de crackers was. En de boerenkoolchips ging iets te hard. Maar ach...het was tóch lekker genoeg en ik besloot toen een droogoven aan te schaffen.
De Excalibur...mijn droom!
Maar ja....wel wat prijzig....

Uiteraard zijn er de fantastische droogovens van Excalibur. Maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Zelf had ik een tweedehands Stockli, maar helaas gaf die na een jaar de geest. Van een bekende hoorde ik van de week over een betaalbare droogoven die je op Bol.com kon bestellen. Ik heb het even voor je nagekeken. Het is de Princess 112380 Voedseldroger en hij kost rond de zestig Euro. via Beslist.nl kun je de goedkoopste leverancier er van zoeken. 
Ik heb deze dus niet zelf getest, maar hij ziet er goed uit en die bekende was er erg over te spreken. Hij is slechts 350W, dus qua verbruik is dat heel prettig. Hij heeft een thermostaat en dat is wel belangrijk. Een timer is natuurlijk ook ideaal (zit er niet op), maar als je net begint is het wellicht gewoon fijn om voordelig te starten. Ik zet hem in ieder geval ook op mijn verlanglijstje hoor!
De Princess 112380:
Betaalbaar en met thermostaat:
Een goeie om mee te starten

Ik wens je veel wijsheid bij het kiezen, maar vooral veel plezier bij het uitproberen van al die mogelijkheden van drogen. Of je het nu in je "gewone" of een droogoven gaat doen!

Hartelijke groet,

Sanna