Doorgaan naar hoofdcontent

droogovens: tip voor beginners


Vandaag kreeg ik een vraag van een klant over het gebruik van een droogoven (dehydrator). Ik vond het zo'n fantastische vraag dat ik het hier graag met jullie deel. Want ik weet zeker dat velen van jullie hier ook iets aan zullen hebben.

"Mag ik je advies vragen wat voor oventje ik het beste kan kopen om zelf fruitsnoep te maken. Ik vind dit een geweldig idee. Alleen vraag ik me af of het wat betreft stroomgebruik niet erg duur wordt of valt dat wel mee? Kan het ook in een electrische oven? (fornuis) Die heb ik namelijk, een heel oude nog, ik denk ong. 28 jaar. Temperatuur is traploos in te stellen. Alleen onder de 50 graden misschien wat onnauwkeurig?
Ik hoop van je te horen.

Met vr. groeten,
... "
Hallo ... ,

Dank je wel voor je vraag. In het algemeen is het gebruik van een oven duurder dan een droogoven. Je moet er toch aan denken dat wanneer je op lage temperatuur droogt, het apparaat enkele uren aanstaat. Een droogoven is vaak van een lager wattage dan een bakoven. Dit is echter eenvoudig te checken wanneer je een droogoven bekijkt op internet of in een winkel. 

Toch is het best prettig om in eerste instantie eens wat uit te proberen in je "gewone" oven. De temperatuur zal dan inderdaad niet helemaal kloppen, maar je kunt in ieder geval een beetje testen of het iets is wat je ligt of niet. In mijn ervaring werden de gedroogde producten toch wel iets té knapperig, of juist te papperig. Crackers bijvoorbeeld, kon ik in de oven niet goed drogen omdat er geen verluchting onder de crackers was. En de boerenkoolchips ging iets te hard. Maar ach...het was tóch lekker genoeg en ik besloot toen een droogoven aan te schaffen.
De Excalibur...mijn droom!
Maar ja....wel wat prijzig....

Uiteraard zijn er de fantastische droogovens van Excalibur. Maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Zelf had ik een tweedehands Stockli, maar helaas gaf die na een jaar de geest. Van een bekende hoorde ik van de week over een betaalbare droogoven die je op Bol.com kon bestellen. Ik heb het even voor je nagekeken. Het is de Princess 112380 Voedseldroger en hij kost rond de zestig Euro. via Beslist.nl kun je de goedkoopste leverancier er van zoeken. 
Ik heb deze dus niet zelf getest, maar hij ziet er goed uit en die bekende was er erg over te spreken. Hij is slechts 350W, dus qua verbruik is dat heel prettig. Hij heeft een thermostaat en dat is wel belangrijk. Een timer is natuurlijk ook ideaal (zit er niet op), maar als je net begint is het wellicht gewoon fijn om voordelig te starten. Ik zet hem in ieder geval ook op mijn verlanglijstje hoor!
De Princess 112380:
Betaalbaar en met thermostaat:
Een goeie om mee te starten

Ik wens je veel wijsheid bij het kiezen, maar vooral veel plezier bij het uitproberen van al die mogelijkheden van drogen. Of je het nu in je "gewone" of een droogoven gaat doen!

Hartelijke groet,

Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni