maandag 2 maart 2015

Recept: bietensap

Super lekker en super bij het detoxen...Bietensap! Maar ja...alleen maar bietjes drinken is niet echt lekker. Althans, de aardse smaak valt niet bij iedereen in goede aarde. ;)

dus...vandaag een combinatiesapje waarin bietjes de hoofdrol spelen, maar met een belangrijke bijrol voor de wortel en de appel!

Benodigdheden:

4 rauwe bieten
2 friszure appels
2 á 3 wortels
snufje keltisch zeezout
eventueel: peterselie

Sapcentrifuge of (geluksvogel!) slowjuicer

Werkwijze:

Was alle ingredienten goed, verwijder de klokhuizen van de appels en juicen maar!!!!! Let op: de peterselie kun je bij een centrifuge niet meejuicen, dus die snijd je fijn en strooi je over je sapje.

Waar zijn die bietjes nou eigenlijk zo goed voor?

Wel....een biet bevat echt heeeeeel veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Als je klikt op onderstaande link, kun je er alles over lezen. Maar in deze detox weken quote ik even wat voor nu interessant is:

Fytonutriënten in bietjes

Er zijn veel meer fytonutriénten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden er elke week nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen kwa geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen; daarom is het zo goed om verse groente en fruit te eten en niet blindelings te vertrouwen op supplementen. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine and vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Betalaïnen worden door het koken verwijderd uit de groente. Hoe langer je ze kookt, hoe minder ervan in zit. Er zit een optimale hoeveelheid in als ze rauw zijn. Na een uur koken zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen.

Deze informatie komt van http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/103172-de-geneeskracht-van-bietjes.html  En daar kun je er nog veel meer over lezen (en over andere fruit en groentes!)

Proost!

mama Sanna