Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: bietensap

Super lekker en super bij het detoxen...Bietensap! Maar ja...alleen maar bietjes drinken is niet echt lekker. Althans, de aardse smaak valt niet bij iedereen in goede aarde. ;)

dus...vandaag een combinatiesapje waarin bietjes de hoofdrol spelen, maar met een belangrijke bijrol voor de wortel en de appel!

Benodigdheden:

4 rauwe bieten
2 friszure appels
2 á 3 wortels
snufje keltisch zeezout
eventueel: peterselie

Sapcentrifuge of (geluksvogel!) slowjuicer

Werkwijze:

Was alle ingredienten goed, verwijder de klokhuizen van de appels en juicen maar!!!!! Let op: de peterselie kun je bij een centrifuge niet meejuicen, dus die snijd je fijn en strooi je over je sapje.

Waar zijn die bietjes nou eigenlijk zo goed voor?

Wel....een biet bevat echt heeeeeel veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Als je klikt op onderstaande link, kun je er alles over lezen. Maar in deze detox weken quote ik even wat voor nu interessant is:

Fytonutriënten in bietjes

Er zijn veel meer fytonutriénten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden er elke week nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen kwa geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen; daarom is het zo goed om verse groente en fruit te eten en niet blindelings te vertrouwen op supplementen. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine and vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Betalaïnen worden door het koken verwijderd uit de groente. Hoe langer je ze kookt, hoe minder ervan in zit. Er zit een optimale hoeveelheid in als ze rauw zijn. Na een uur koken zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen.

Deze informatie komt van http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/103172-de-geneeskracht-van-bietjes.html  En daar kun je er nog veel meer over lezen (en over andere fruit en groentes!)

Proost!

mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni