woensdag 11 maart 2015

Recept: roerbak met Dutch Superfood

Vandaag weer een lekker recept. Een makkelijk recept vooral, die je helpt bij het maken van een snelle lunch of maaltijd. Niet alleen heel gezond voor je lijf (zie onderaan deze blog), maar ook voor je portemonnee. Want ondanks dat het boordevol vitamines en mineralen zit (dit zijn echte superfoods!), is het bijzonder betaalbaar. Ik heb gebruik gemaakt van restjes groente van maaltijden die we eerder in de week hadden. Voor de gebruikte granen (in dit geval spelt-couscous) heb ik ook een kliekje gebruikt. 

Sowieso kan ik je aanraden om rijst, quinoa en dat soort zaken standaard in huis te hebben als je minder brood wilt eten. Het maakt het je makkelijker om dit soort snelle gerechten te maken met wat je in huis hebt. Lees hiervoor ook het Heel Gezonde Boodschappenplan maar eens elders op deze blog.

Enfin...we gaan beginnen. Wat heb je nodig:

Voor 1 persoon:

1/2 tot 1 zoete aardappel (Bataat)
2 handen gewassen en fijngesneden boerenkool
1 teentje knoflook
halve paprika
c.a. 6 champignons
Keltisch Zeezout naar smaak

Restje quinoa, (spelt-)couscous, of bruine rijst

beetje kokosolie om in te stoven

Werkwijze:

Zorg dat alle groente in kleine stukjes zijn gesneden. Snijd de zoete aardappel in dunne plakken. Snijd het teentje knoflook fijn.

Verwarm de kokosolie in een wok of koekenpan en doe de zoete aardappel er in. Roerbak dit een vijftal minuten, tot je merkt dat het beetgaar wordt. Voeg nu de champignons en de knoflook toe. Roerbak dit tot de champignons bruin zijn geworden en de knoflook glazig is. Voeg nu de paprika en de boerenkool toe en roerbak dit tot de boerenkool is geslonken. Voeg als laatste de granen toe en roerbak nog even tot de granen warm zijn. Strooi naar smaak wat Keltisch Zeezout er over heen.

Serveer warm.

Eet smakelijk! Mama Sanna

Wat is er Heel Gezond aan deze maaltijd?

Zoete aardappel is een groente die zeer rijk is aan diverse vitamines en mineralen. Het is een bommetje van anti-oxidanten. De complexe koolhydraten zorgen ervoor dat de suikerspiegel niet snel stijgt. Dat is heel anders dan de "gewone" aardappel. 
Maar wat hem tot misschien een nóg grotere superfood maakt, is dat er onlangs een stofje in is ontdekt die het lichaam helpt bij de insuline aanmaak en -regulering. Dit zou wel eens een doorbraak kunnen zijn in de strijd tegen Diabetes. Het wordt dan ook verder onderzocht.

Kortom: de zoete aardappel is dus goed voor de lijn, een ondersteuning voor mensen met suiker-problematiek en een bron van anti-oxidanten, vitamines en mineralen. En nog betaalbaar ook!

Ook heel betaalbaar én gezond: boerenkool. Deze groene jongen barst van de vitamine C, K en A, maar ook de mineralen die hij bevat zijn indrukwekkend. Mangaan, koper en calcium springen eruit. Maar ook magnesium en ijzer zijn ruim vertegenwoordigd. De hoeveelheden van vitamines zijn soms zelfs hoger dan de ADH (dit kan overigens geen kwaad). Need I say more?

Deze schotel is veganistisch, vezelrijk, vetarm en past perfect in een detox dieet.