Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: roerbak met Dutch Superfood

Vandaag weer een lekker recept. Een makkelijk recept vooral, die je helpt bij het maken van een snelle lunch of maaltijd. Niet alleen heel gezond voor je lijf (zie onderaan deze blog), maar ook voor je portemonnee. Want ondanks dat het boordevol vitamines en mineralen zit (dit zijn echte superfoods!), is het bijzonder betaalbaar. Ik heb gebruik gemaakt van restjes groente van maaltijden die we eerder in de week hadden. Voor de gebruikte granen (in dit geval spelt-couscous) heb ik ook een kliekje gebruikt. 

Sowieso kan ik je aanraden om rijst, quinoa en dat soort zaken standaard in huis te hebben als je minder brood wilt eten. Het maakt het je makkelijker om dit soort snelle gerechten te maken met wat je in huis hebt. Lees hiervoor ook het Heel Gezonde Boodschappenplan maar eens elders op deze blog.

Enfin...we gaan beginnen. Wat heb je nodig:

Voor 1 persoon:

1/2 tot 1 zoete aardappel (Bataat)
2 handen gewassen en fijngesneden boerenkool
1 teentje knoflook
halve paprika
c.a. 6 champignons
Keltisch Zeezout naar smaak

Restje quinoa, (spelt-)couscous, of bruine rijst

beetje kokosolie om in te stoven

Werkwijze:

Zorg dat alle groente in kleine stukjes zijn gesneden. Snijd de zoete aardappel in dunne plakken. Snijd het teentje knoflook fijn.

Verwarm de kokosolie in een wok of koekenpan en doe de zoete aardappel er in. Roerbak dit een vijftal minuten, tot je merkt dat het beetgaar wordt. Voeg nu de champignons en de knoflook toe. Roerbak dit tot de champignons bruin zijn geworden en de knoflook glazig is. Voeg nu de paprika en de boerenkool toe en roerbak dit tot de boerenkool is geslonken. Voeg als laatste de granen toe en roerbak nog even tot de granen warm zijn. Strooi naar smaak wat Keltisch Zeezout er over heen.

Serveer warm.

Eet smakelijk! Mama Sanna

Wat is er Heel Gezond aan deze maaltijd?

Zoete aardappel is een groente die zeer rijk is aan diverse vitamines en mineralen. Het is een bommetje van anti-oxidanten. De complexe koolhydraten zorgen ervoor dat de suikerspiegel niet snel stijgt. Dat is heel anders dan de "gewone" aardappel. 
Maar wat hem tot misschien een nóg grotere superfood maakt, is dat er onlangs een stofje in is ontdekt die het lichaam helpt bij de insuline aanmaak en -regulering. Dit zou wel eens een doorbraak kunnen zijn in de strijd tegen Diabetes. Het wordt dan ook verder onderzocht.

Kortom: de zoete aardappel is dus goed voor de lijn, een ondersteuning voor mensen met suiker-problematiek en een bron van anti-oxidanten, vitamines en mineralen. En nog betaalbaar ook!

Ook heel betaalbaar én gezond: boerenkool. Deze groene jongen barst van de vitamine C, K en A, maar ook de mineralen die hij bevat zijn indrukwekkend. Mangaan, koper en calcium springen eruit. Maar ook magnesium en ijzer zijn ruim vertegenwoordigd. De hoeveelheden van vitamines zijn soms zelfs hoger dan de ADH (dit kan overigens geen kwaad). Need I say more?

Deze schotel is veganistisch, vezelrijk, vetarm en past perfect in een detox dieet.

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni