donderdag 9 april 2015

Recept: roerbak met Quinoa


Vaak vragen mensen me hoe ze minder brood kunnen eten en toch makkelijk een lunch kunnen bereiden die ook nog mee kan naar het werk. Mijn oplossing? Quinoa!

Dit veelzijdige, glutenvrije graan zit boordevol vitamines en mineralen en bevat veel eiwit en vezels. Het is zacht voor de spijsvertering, en daarom al geschikt voor baby's vanaf 6 maanden. Je kunt het zowel warm als koud eten en een kop levert je genoeg op voor vier dagen (1 pers). Kortom: Budgetvriendelijk en multi-functioneel inzetbaar voor het hele gezin!

Vandaag geef ik je een recept voor een roerbakschotel. Ik eet die dan één keer 's avonds als diner, en de dag/dagen erna eet ik het koud als lunch. Ideaal om mee te nemen naar het werk dus. De quinoa die ik zelf niet gebruik, voeg ik toe aan het groentehapje van mijn babyzoon van 8 maanden. (De perfecte combi: doperwten, zoete aardappel, venkel en quinoa!)  Zo hebben we er allebei wat aan. En dat met het koken van maar één kop quinoa!

Ingredienten:

1 kop quinoa
2 koppen water
snufje Keltisch Zeezout
1 zak roerbakgroente (ik had Hollandse groente) of vers gesneden eigen groente (als je tijd hebt)
1 pak tempeh, tofu of quorn (naturel)
Shoyu (Japanse sojasaus zonder suiker-natuurwinkel)
Rijststroop
Biologische ongeraffineerde zonnebloemolie

Werkwijze:

Van tevoren:
Meng een kwart kop Shoyu met een flinke scheut zonnebloemolie en rijststroop naar smaak. Gebruik grotere hoeveelheden als je veel tempeh hebt (is vaak meer dan tofu of quorn). Roer dit goed door, of schud het in een shaker. 
Snijd de tofu of tempeh in stukjes en doe het in een afsluitbare kom. Als je Quorn hebt kun je het meteen in de kom doen. Voeg het Shoyu mengsel toe. Roer goed door tot alle stukjes in de marinade zijn gekomen. Laat dit c.a. een uur (of langer) marineren.

Het gerecht:

Spoel de quinoa goed af in een fijnmazig vergiet of zeef. doe het in een pan met het water en zet het op hoog vuur. Wanneer het water kookt, zet je het vuur laag en laat je het deksel op een klein kiertje staan. Laat de quinoa nu al het water opnemen (duurt c.a. 15 minuten). Zet het vuur uit en laat het nog even nagaren met de deksel nog steeds op een kiertje (vocht moet weg kunnen). Dan pas doorroeren.

Intussen haal je de vleesvervanger uit de marinade (bewaar de saus voor straks)en doe je die in een wok of grote koekenpan. Door de zonnebloemolie in het mengsel heb je geen ander vet meer nodig. Bak het rondom bruin. Voeg dan de roerbakgroente toe. Wok nu de groente beetgaar. Voeg als laatste de rest van de marinade toe. Je maaltijd is klaar!

Serveer de quinoa en de groente naast elkaar op je bord. Zo is het ook makkelijker te bewaren.

Lekker, Makkelijk, Gezond....zo zie ik het graag! Smakelijk eten!

Mama Sanna