zaterdag 11 juli 2015

Recept: Italiaans brood


Vandaag ben ik jarig, en houden we een picknick. Eén van de favorieten bij onze picknicks is dit overheerlijke Italiaanse brood. Een spelt-desembrood met zongedroogde tomaatjes, olijven en Italiaanse kruiden. Met elke hap proef je de zomer!

Wanneer je jarig bent, deel je uit. Dat is virtueel natuurlijk wat lastig, dus deel ik graag dit recept met jullie. Andiamo!

Ingredienten:

1 pak mix voor spelt desem brood (in de webshop )
1 EL Italiaanse keukenkruiden
1 EL Olijfolie
1 kop zongedroogde tomaten (zonder sulfiet)
1/2 kop zwarte olijven in plakjes gesneden
c.a. 320 tot 350 ml water

Werkwijze:

Doe de zongedroogde tomaten in een kommetje met 3/4 deel water en 1/4 deel citroensap. Laat de tomaten hierin wellen.

Doe de broodmix in een beslagkom en voeg olie en wat water toe. Begin te kneden. Voeg tijdens het kneden steeds wat water toe net zolang tot het de textuur krijgt die prettig voelt. Wanneer het deeg plakt, is het te nat. Je kunt dan altijd nog wat speltmeel toevoegen als je het in huis hebt. 
Wanneer je het deeg goed hebt doorgekneed, vorm je er een bal van. Leg het terug in de mengkom en dek het af met vershoudfolie en een vochtige schone theedoek. Zet het weg op een warme plek. Laat het deeg nu rijzen tot het ongeveer 1.5 keer zo groot is geworden. Dit duurt c.a. 1.5 uur.

Wanneer het deeg is gerezen, komt de laatste kneed-ronde. Voor je hieraan begint, moet eerst de vulling in orde gemaakt worden: Laat de tomaatjes uitlekken en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Ook de olijven moeten in kleine plakjes of stukjes zijn gesneden. Neem nu het gerezen deeg en kneed de tomaten en olijven er doorheen. Vorm nu het deeg hoe je het wilt hebben. Je kunt het brood in een vorm bakken, maar ook b.v. in een ovale vorm op een bakplaat. Er zijn vele variaties mogelijk (zie hierboven).

Plaats het deeg in de vorm of op de bakplaat en dek het af met een vochtige theedoek. Het moet nu nog ongeveer een half uur opnieuw rijzen. Intussen kun je de oven voorverwarmen op 240 graden (of 220 graden bij Hete Luchtovens). Zet een vuurvast schaaltje met water onderin de oven om het brood straks lekker vochtig te houden.

Is het deeg goed gerezen? Schuif dan nu het brood in de oven en zet de temperatuur meteen 20 graden lager. (220 graden of bij Hete Lucht oven: 200 graden) 

Bak het brood nu in c.a. 30 minuten gaar. Tip: zet de kookwekker op c.a. 27 minuten en spuit als het wekkertje is gegaan water over het brood in de oven. Laat het dan nog 2 a 3 minuten verder bakken. Dit geeft een krokante korst.

Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt. Haal het meteen uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Een vorm gebruikt? Haal het er dan meteen uit, anders wordt je brood vochtig.

Serveer dit brood bij soep, of bij een heerlijke zomerse salade. Er is eigenlijk geen beleg voor nodig, een beetje olijfolie en eventueel wat (Keltisch) zeezout is al geweldig. (zie foto hieronder) De combinatie met een zelfgemaakte pesto is overigens ook "errug lekkur". (recept hiervan staat op FB)

Ik wens je een fijne zomerse dag toe. Enjoy!

Mama Sanna
11 juli 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten