zondag 5 juli 2015

Recept: kokosijsjes tropical

 Een recept voor overheerlijk gezond tropisch ijs
Vegan, gluten- en lactose vrij, vrij van geraffineerde suikers
Geschikt voor jong en oud (vanaf 9 maanden)

Ken je die nieuwe kokosijsjes van Hero? Een goed alternatief als je snel ijsjes wilt hebben en je aan je Heel Gezonde levensstijl wilt houden. Maar toch.... ondanks dat er geen "suiker" in zit zoals je het kent, is het wel gemaakt van geconcentreerde vruchtensappen. Door alle bewerking is deze vruchtensuiker dus wel sneller dan wanneer je de vrucht in zijn geheel zou eten. De vezels bijvoorbeeld,  die je lichaam normaal zouden helpen om de suikers langzamer te kunnen opnemen, vindt je niet meer. En dan de prijs natuurlijk: met deze hoge temperaturen en vier kinderen (ja, de jongste vind ijsjes ook heerlijk!) loopt het al gauw in de papieren. En dus toog mama aan het werk, en heeft ze een zelf gemaakte versie vervaardigd. Volgens mijn kinderen is hij nét zo lekker.

Wil jij ze ook maken? Dan volgt hier het recept:

Ingredienten voor c.a. een halve liter (8 grote ijsjes):

1 gekoeld blik kokosmelk (favoriet: Amaizin (natuurwinkel) of Fair Trade van Jumbo)
1 grote mango
2 bananen
Snufje groene stevia (stevia blad) of ander zoetmiddel naar keuze
1/4 tl xanthaangum (glutenvrije producten winkel) of 1/2 tl Johannesbroodpitmeel.

Hardware:

IJsvormpjes (mijn favoriet: Zoku)
Vershoudfolie
Blender/staafmixer

Werkwijze:

Zorg dat je kokosmelk minimaal 12 uur ondersteboven in de koelkast heeft gestaan. Haal voor gebruik het blik er weer uit en draai het weer rechtop. De room is nu aan de bovenkant van je blikje en is helemaal gestold. Schep de room in een kom en voeg hier de bananen en mango in stukjes aan toe. Pureer deze ingredienten tot er een mooi glad papje ontstaat.
Voeg dan tot slot je stevia of ander zoetmiddel en de xanthaangum of Johannesbroodpitmeel. Vermeng dit goed met de andere ingredienten.

Let op: door het bevriezingsproces worden smaken iets minder intens. Daardoor maken we de basispuree voor ijsjes altijd wat zoeter dan je normaal zou doen wanneer je het op kamertemperatuur zou eten.

Doe de puree nu in de ijsvormpjes en laat ze bevriezen. Bij gewone ijsvormpjes duurt dit ongeveer 8 uur. Gebruik je de Zoku moet je ongeveer 10 minuten rekenen per twee ijsjes om te laten stollen.

Zijn ze hard geworden? Wikkel de ijsjes dan in het
vershoudfolie en bewaar ze in de vriezer. Zo heb je altijd een lekker en gezond ijsje bij de hand. Geen overbodige luxe met deze temperaturen!

Enjoy!

Mama Sanna