Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: kokosijsjes tropical

 Een recept voor overheerlijk gezond tropisch ijs
Vegan, gluten- en lactose vrij, vrij van geraffineerde suikers
Geschikt voor jong en oud (vanaf 9 maanden)













Ken je die nieuwe kokosijsjes van Hero? Een goed alternatief als je snel ijsjes wilt hebben en je aan je Heel Gezonde levensstijl wilt houden. Maar toch.... ondanks dat er geen "suiker" in zit zoals je het kent, is het wel gemaakt van geconcentreerde vruchtensappen. Door alle bewerking is deze vruchtensuiker dus wel sneller dan wanneer je de vrucht in zijn geheel zou eten. De vezels bijvoorbeeld,  die je lichaam normaal zouden helpen om de suikers langzamer te kunnen opnemen, vindt je niet meer. En dan de prijs natuurlijk: met deze hoge temperaturen en vier kinderen (ja, de jongste vind ijsjes ook heerlijk!) loopt het al gauw in de papieren. En dus toog mama aan het werk, en heeft ze een zelf gemaakte versie vervaardigd. Volgens mijn kinderen is hij nét zo lekker.

Wil jij ze ook maken? Dan volgt hier het recept:

Ingredienten voor c.a. een halve liter (8 grote ijsjes):

1 gekoeld blik kokosmelk (favoriet: Amaizin (natuurwinkel) of Fair Trade van Jumbo)
1 grote mango
2 bananen
Snufje groene stevia (stevia blad) of ander zoetmiddel naar keuze
1/4 tl xanthaangum (glutenvrije producten winkel) of 1/2 tl Johannesbroodpitmeel.

Hardware:

IJsvormpjes (mijn favoriet: Zoku)
Vershoudfolie
Blender/staafmixer

Werkwijze:

Zorg dat je kokosmelk minimaal 12 uur ondersteboven in de koelkast heeft gestaan. Haal voor gebruik het blik er weer uit en draai het weer rechtop. De room is nu aan de bovenkant van je blikje en is helemaal gestold. Schep de room in een kom en voeg hier de bananen en mango in stukjes aan toe. Pureer deze ingredienten tot er een mooi glad papje ontstaat.
Voeg dan tot slot je stevia of ander zoetmiddel en de xanthaangum of Johannesbroodpitmeel. Vermeng dit goed met de andere ingredienten.

Let op: door het bevriezingsproces worden smaken iets minder intens. Daardoor maken we de basispuree voor ijsjes altijd wat zoeter dan je normaal zou doen wanneer je het op kamertemperatuur zou eten.

Doe de puree nu in de ijsvormpjes en laat ze bevriezen. Bij gewone ijsvormpjes duurt dit ongeveer 8 uur. Gebruik je de Zoku moet je ongeveer 10 minuten rekenen per twee ijsjes om te laten stollen.

Zijn ze hard geworden? Wikkel de ijsjes dan in het
vershoudfolie en bewaar ze in de vriezer. Zo heb je altijd een lekker en gezond ijsje bij de hand. Geen overbodige luxe met deze temperaturen!

Enjoy!

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni