woensdag 15 juli 2015

What doesn't kill you....(makes you stronger)

Sinds enkele dagen ben ik begonnen met lezen in "Fat Chance" van Dr. Robert Lustig. En via de blog en FB houd ik jullie op de hoogte van inzichten en/of mijn mening over wat ik lees. Ik ben nog maar aan het begin, maar de inleiding alleen al is al zo'n Eye opener voor velen, vermoed ik. Ik krijg zin om dit boek aan iédereen te laten lezen. Het is écht de moeite waard als je wilt begrijpen waarom onze huidige voeding zo ontzettend slecht voor ons is. En het is de moeite waard voor diegenen onder jullie die dit al jaren beseffen, maar zich altijd onbegrepen voelen. Dit boek komt met wetenschappelijke feiten. Er is geen speld tussen te krijgen. Dus....wil je gezond leven en word je door je omgeving niet serieus genomen? Lees dit boek, en wrijf de feiten onder hun neus! Want je bent écht niet gek! :)

Vandaag allereerst wat meer over de opvatting dat dik zijn/obesitas levensgevaarlijk is. Een misvatting! Je gaat niet dood aan dik zijn, maar aan wat er gebeurt met je organen. Je kunt dood gaan aan een hartaanval, diabetes, herseninfarct, kanker, dementie of leveraandoeningen, etc. Maar een arts schrijft nooit op een overlijdensakte dat je bent dood gegaan aan obesitas. De aandoeningen die hier genoemd worden, gaan vaak samen met zwaarlijvigheid. Ze zijn allemaal chronische stofwisselingsziektes. Maar ook mensen met een normaal gewicht gaan hier aan dood. Deze aandoeningen noemt men in de medische wereld "Metabolisch syndroom"*. Het is dit syndroom waar je aan dood gaat, en obesitas is niet de oorzaak van dit syndroom, maar een signaal (marker).

De oorzaak van dit syndroom vindt je in het viscerale vet. Dat is het vet wat wordt opgeslagen rondom onze organen. En verrassing: ook dunne mensen kunnen dit hebben! 
Even wat cijfers: in de VS is inmiddels 55% van de bevolking te zwaar en/of obese. Dat betekent dat met 45% de duntjes in de minderheid zijn (en die groep wordt steeds kleiner!) Van deze slanke mensen heeft maar liefst 40% signalen van Insuline Resistentie (een voorloper van Diabetes). Dit is een teken van het Metabolisch Syndroom.
Van deze 40% is er vervolgens 20% met een vette lever. Dit vergroot het risico op Diabetes nog maar eens. Kortom: slank zijn betekent niet automatisch dat je ook gezonder bent!

Maar...er is ook goed nieuws: dit viscerale vet (dus het vet rond je organen) is een metabolisch actief vet. En daar is -aldus Dr. Lustig- vrij makkelijk iets aan te doen.

Ik houd je op de hoogte!!!!

Vind je het trouwens ook interessant? Lees samen met mij dit boek, en deel je mening hier op de blog of op FB. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt. Het boek kun je o.a. bestellen bij Bol.com. Het is wel alleen nog maar verkrijgbaar in het Engels.

Tot volgende keer,

Sanna

* meer weten over het Metabolisch Syndroom? O.a. op deze website lees je er meer over (Engelstalig): http://www.webmd.com/heart/metabolic-syndrome/metabolic-syndrome-what-is-it?ecd=soc_fb_031515_metabolicsynref 

Is zwaarlijvigheid het probleem? Of is het een symptoom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten