vrijdag 6 september 2013

Bietjes!

Het is het lievelingseten van mijn kinderen: bietjes! Super gezond, maar ja....vaak kook je ze zó gaar dat alle goede stofjes er al uit zijn voor ze op hun bordjes liggen. Zelf eet ik bietjes het liefste rauw. Zo profiteer ik optimaal van hun voedingsstoffen (wist je bijvoorbeeld dat de stof betalaine in bietjes vrije radicalen bestrijdt, helpt het lichaam te ontgiften en ondersteunt bij de ontstekingsremmende mechanismen in je lijf? Deze stof gaat er uit bij het koken!). Maar hoe krijg je kinderen aan de rauwe bietjes????

Eergisteren hebben we bietjes gegeten uit de schooltuin van mijn oudste dochter. Super vers, onbespoten en lékker! Oei! Ik heb twee verschillende bereidingen gemaakt: een rauwe en een gekookte versie. Ze mochten zelf kiezen. Tot mijn blije verbazing heeft zoonlief uiteindelijk met veel smaak de rauwe versie gegeten. De gekookte liet hij staan. Er is dus hoop! :) Daarom voor jullie hieronder allebei de recepten: probeer het lekker uit en laat ze langzaam wennen aan rauwe bietjes. Het loont echt de moeite. (meer info over bietjes en je gezondheid: info.nl )

De gekookte versie is gezonder dan de gangbare recepten, omdat ik natuurlijk geen gebruik maak van geraffineerde suiker, en ook het bindmiddel is beter voor je opgroeiende kinderen dan de gebruikelijke aardappelzetmeel of maizena.

In de rauwe versie maak ik gebruik van gember. Dit kruid is heel veelzijdig en heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Mijn collega-blogger Sonja bij Legally Raw heeft er een heel interessant artikeltje over geschreven. Je vindt die hier: gember 

Zo...genoeg gepraat, hier zijn de recepten:
gekookte bietjes met vissticks
en een gewone en zoete aardappel
(om te wennen!)

Gekookte bietjes

Ingredienten:

Bietjes (naar behoefte)
Natuur-azijn
Eventueel: appelazijn
Water
Keltisch zeezout
Stevia druppels en/of rijststroop
Arrowroot


Werkwijze:

Schil de bietjes en snijd ze in plakjes of reepjes met de Magimix (of met de hand). Doe ze in een pannetje en voeg water en azijn toe (3/4 water, ¼ azijn) en eventueel een scheutje appelazijn, totdat de bietjes nét onder water staan. Voeg zeezout naar smaak toe (je hoeft hier niet té zuinig mee te zijn, dit zout heeft heel goede voedingswaarde!). Een richtlijn is ongeveer een tl (theelepel) op een halve liter. Voeg daarna de stevia of de rijststroop toe. Ook dit is naar eigen smaak en inzicht. Een richtlijn: 10 druppels stevia op een halve liter of twee eetlepels rijststroop.

Kook de bietjes in ongeveer een half uur gaar. Laat het zo kort mogelijk koken, want dan behoud je het meeste van de voedingsstoffen. Controleer dus regelmatig of het al gaar is.

Gaar? Giet het meeste kookvocht af, en laat een bodempje kookvocht in de pan zitten. Meng in een bekertje een flinke theelepel arrowroot met koud water. Voeg dit toe aan het kookvocht en de bietjes in de pan. Goed doorroeren. De bietjes krijgen nu een lekkere, gebonden saus. Proef even of het zoet genoeg is voor je kinderen. Anders kun je er nog wat rijststroop of stevia aan toevoegen. Eet smakelijk!

Variatie: ik voeg op het einde soms wat Ume pasta toe (een theelepeltje maar). Deze Japanse pasta is heel zout en zuur tegelijk. Het is gemaakt van gefermenteerde pruimen. Het geeft een heel lekkere extra “tik” aan de bietjes en mijn kinderen vinden het dan echt heel lekker. Je moet alleen niet vertellen wat je er in doet, natuurlijk! J

Rauwe bietensalade

Dit recept is gebaseerd op het recept van Hèlen Beliën uit haar boekje “rauwe smaaksensaties”. Héérlijk! De hoeveelheden hieronder waren genoeg voor mijzelf en mijn zoon van negen.

Ingredienten:
Rauwe bietensalade met veganistische burgers
Wanneer je eiwitten bij je groente eet, hoef je geen
aardappels toe te voegen. Zo verteert het beter.

2 middelgrote rauwe rode bieten
2 middelgrote appelen

Voor de dressing:
1/8 cup olijfolie
1 ½  EL (ongepasteuriseerde) appel azijn
½  tl keltisch zeezout
1 ½  EL appeldiksap
1 EL rijststroop
2 cm geraspte verse gember
1/8 cup water

Was en schil de bietjes en rasp ze fijn. Was de appelen en verwijder de klokhuizen. Rasp ze dan grof en met schil.

Doe alle ingredienten voor de dressing in de blender en maak er een gladde marinade van.

Doe de bietjes en appelen in een grote kom, en doe er de marinade bij. Roer het allemaal goed door en laat het vervolgens minimaal een half uur goed intrekken (lekkerste is een uur!).

Enjoy!!!! En laat me eens weten wat jóuw kinderen de lekkerste versie vonden…


Sanna